E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED faiz artışı konusunda geri adım atacak mı?---

FED faiz artışı konusunda geri adım atacak mı?

FED faiz artışı konusunda geri adım atacak mı?
07 Aralık 2021 - 11:55 borsagundem.com

FED Başkanı’nın enflasyona ve ekonomiye ilişkin tavır değişiklikleri küresel yatırımcıların gündeminde. Uzmanlar Powell’ın açıklamalarının ardındaki stratejiyi anlamlandırmaya çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasa desteklerine yönelik yaklaşımını değiştirmesi küresel borsalara ilişkin en öncelikli gündem maddeleri arasında bulunuyor. FED Başkanı Jerome Powell geçen hafta ABD Kongresi'ne verdiği ifadede, merkez bankasının varlık alımlarının yavaşlatılması konusundaki (tapering) aylık hızını 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarabileceklerini açıklamıştı. Bu rakam FED’in varlık alımlarının gelecek yılın Haziran ayı ortasında değil Mart ayı ortasında sona ereceğini gösteriyor.

MarketWatch yazarı Greg Robb, bu noktada Oxford Economics ABD Baş Finans Ekonomisti Kathy Bostjancic’in ifadelerine dikkat çekiyor. Bostjancic açıklamasında, "Powell'ın geçen haftaki yorumlarında bu kadar açık ve net olması, tapering hızını artıracakları konusunda çok güçlü bir rehberlikti" sözlerine yer verdi. FED 15 milyar dolarlık tapering hızını henüz Kasım başında kabul etmişti.

Yatırım danışmanlığı şirketi Northern Trust Kıdemli Ekonomisti Ryan Boyle, "FED'in bir ay önce yaptığı tapering duyurusundan sadece altı hafta sonra rotada bir değişiklik yapması kulağa mantıksız geliyor. Ancak bu konudaki sinyaller artıyor ve piyasa koşulları da destekleyici" açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in bu ani rota değişikliğinde ABD’deki Ekim ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi etkili oldu. Yüzde 6’lık yıllık enflasyonla 30 yılın zirvesine çıkan tüketici fiyatları FED’in faiz artırımı için hazırlanması gerektiği konusunda baskı oluşturdu.

Bostjancic’e göre, FED halen faiz artırmak konusunda istekli değil. Bu nedenle de tapering politikasını hızlandırmak FED’in aynı anda hem faizleri düşük tutmasına hem de teşvikler konusunda frene basmasını sağlıyor.

Ekonomistlere ve yatırımcılara göre, ABD Kasım ayı tüketici fiyat enflasyonuna ilişkin Cuma günü gelecek son raporlar ve fiyat artışı seviyesindeki ivme geçen aya göre daha da yüksek olabilir. Powell geçen haftaki açıklaması da merkez bankasının politika değişimi sonrasındaki tavrının bir ön izlemesi niteliğinde olabilir.

Faiz artışı beklentileri erkene alındı

FED’in stratejisi geçen yıldan bu yana enflasyonun “geçici” olacağı ve FED’in ‘maksimum istihdam’ hedefine ulaşana kadar sabırla işgücü piyasasını destekleyebileceği yönündeydi. Diğer bir deyişle FED işsizlik oranını 2020’nin başındaki gibi %4’ün altına çekmeyi hedefliyordu.

Ancak yüksek enflasyon bu planların değişmesine neden olmuş gibi görülüyor. FED'den gelen yeni mesajlar, tam istihdama ulaşmanın en iyi yolunun enflasyonu düşük ve istikrarlı tutmak olduğu yönünde. Powell konuyla ilgili açıklamasında, kalıcı bir yüksek enflasyon riskinin güçlü bir iş piyasasına geri dönüş için önemli bir risk olduğunu ifade etmişti.

Yatırım danışmanlığı firması BMO Capital Markets Baş Ekonomisti Michael Gregory piyasalara ilişkin öngörülerinde yatırımcıların Kovid’in getirecekleri beklerken FED’in en erken bahar aylarında faiz artırmasına hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Barclays ekonomistleri gelecek yıl Mart, Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere üç kez faiz artırımı yapılmasını bekliyor.

FED’in tetiği çekmesine gerek kalmayabilir

Öte yandan, ekonomistler faiz artışına hazır olunmasıyla ve asıl faiz artırımının gerçekleşmesinin iki farklı şey olduğuna dikkat çekiyorlar.

Yatırım danışmanlığı firması TD Securities, ABD’de enflasyon ve büyümenin gelecek yıl önemli ölçüde yavaşlayacağı ve 2023'ün sonlarına kadar herhangi bir faiz artışının önüne geçeceği görüşüne bağlı kalıyor. Yatırım firmasına göre, FED’in eksen değişikliğinin kısa vadeli gerçek etkisi daha sıkı finansal koşullar olarak görülecek.

Oxford Economics’ten Bostjancic, FED’in parasal genişleme planından uzaklaşmasının hisse senetleri veya yatırımcılar için daha sıkı mali koşullar anlamına geleceğini söyledi.

Bu durumun belirtileri halihazırda volatilite endeksindeki artış ve düşük faiz oranlarından yararlanan hisse senetlerindeki zayıflıklar üzerinden görülebiliyor. Bostjancic, ilerideki bir süreçte daha sıkı mali koşulların FED'in gösterge faiz oranını yükseltmesi konusunda bir fren görevi görebileceğini söyledi. Ancak MarketWatch yazarı bu ihtimalin başka bir günün anlatısı olduğunu belirtiyor.

Dolarda oynaklık sürecek mi ?

 

Kurlarda düşüş hızlandı!

 

Altın ABD verileri sonrası yatay seyrini korur mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)07 Aralık 2021 12:03

    geri adım ileri adım atsa atmasa ne kadar etkı olur ? abartmadan bakmak laızm belkide. bizdeki gibi değilki adamlar  ? ama adıma ttımı önce izleyecek bir kaç ay izleyecek. bu durumda borsamız krıptolar vb terse düşmesede, hedeflerıne ulaşması bir kaç ay ileri tarihe atacak... yanı korkmamak lazım :D