E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNebati: Asgari ücretteki artış enflasyonun üzerinde olacak---

Nebati: Asgari ücretteki artış enflasyonun üzerinde olacak

Nebati: Asgari ücretteki artış enflasyonun üzerinde olacak
07 Ekim 2022 - 22:52 borsagundem.com

Nebati, "Şimdiye kadar asgari ücretliler enflasyona ezdirilmedi ve bu yıl da aynı şekilde bir artış olacak. Asgari ücretteki artış enflasyonun üzerinde olacak" dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı televizyon programında asgari ücret ve enflasyon konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK”

Nebati, 2023 yılının asgari ücretiyle ilgili şunları söyledi:

“2002 yılından bugüne kadar asgari ücretliler enflasyona ezdirilmedi. Bu yıl da enflasyon hedefimiz bu kadar değildi. Memur maaşları zaten 6 ayda bir güncelleniyor.

Asgari ücretteki artış gelecek yılın enflasyon hedeflerine göre belirleniyor. Bu yıl enflasyon, hedeflerimizin üzerinde çıktığı için Temmuz ayında tekrar güncellemeye gittik.

Şimdiye kadar asgari ücretliler enflasyona ezdirilmedi ve bu yıl da aynı şekilde bir artış olacak. Asgari ücretteki artış enflasyonun üzerinde olacak.”

“ARALIK AYINDA BAZ ETKİSİYLE ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜ GÖRECEĞİZ”

Konuşmasında enflasyon konusuna da değinen Nebati, şu ifadeleri kullandı:

“Enflasyonun en büyük sebeplerinden biri kurdaki artış. Enflasyonda sert frene basmıyoruz, önce artış hızının azalması lazım ki şuan bu noktalara geldik. Aralık ayında baz etkisiyle enflasyondaki düşüşü göreceğiz.

Son birkaç aydır enflasyonun artış hızında bir düşüş var. Dünyadaki fiyatların da gevşemesiyle, enflasyonda sert frene basmadan, insanları işsiz bırakmadan kademeli şekilde azaldığını göreceğiz.

Gıdadaki enflasyonda bir oynama toplumun birçok kesimini etkiliyor. Gıda enflasyonunu herkes hissediyor. Enflasyonunun etkilendiği grup özellikle dar gelirliler. Cumhurbaşkanımızın şöyle bir duruşu var: Dar gelirliler ve sabit gelirliler özellikle her türlü zorluktan en az etkilenecek şekilde yapılanıyoruz.

Domatesin Antalya’dan İstanbul’a gelmesinden ziyade, seracılığın geliştirilmesiyle, nakliyedeki maliyetleri de düşürebiliriz. Tabii ki ekonomide yaptım hemen karşılığını alayım demek çok mümkün olmuyor. Bu modelin zaman maliyeti olacak.

“‘FAİZ ENFLASYONUN ÜSTÜNDE OLMALI ÖĞRETİSİNİ REDDEDİYORUZ”

Bize bir şey öğretildi; faiz enflasyonun üstünde olması lazım. Biz bu öğretiyi reddediyoruz. Dünya kendisi uygulamıyor ama diyor ki siz uygulayın. Merkez bankalarının faiz artırımları enflasyonun üzerinde bir faiz artışı değil.

Makas neden bu kadar geniş? Biz paradigma değiştirdik; Türkiye ekonomi modeli dedik. Bu tasarım bir model değişikliğidir. Biz bu sancılı süreci dışarıdan gelen savaş baskısı ile şiddetli hissettik ve makas açıldı.

Orta gelir tuzağından kurtulacağız ve bir denge sağlanacak. Cumhurbaşkanımız ifade ettiler, faiz tek haneye inecek. Adımlar atılacak. Hükümetimizin birinci önceliği enflasyon. Enflasyon herkesi ilgilendiriyor.”

Nebati: Modelimizin en önemli sacayağı TL'ye güvenin artması

 

Bakan Nebati: Mir'e alternatif bir çalışma var

 

Bakan Nebati'den 'nöroiktisat' açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fahri09 Ekim 2022 14:12

    Halk bu korku portalı 7li lere güvenmiyor Nebatiyle devam ....Pandemi nasıl geçti buda geçer

  • Ali09 Ekim 2022 09:19

    Particilik ve atamaların tek bir parti üzerinden yapılmasını demokrasi adına doğru bulmuyorum. Denetlemenin olmadığı yerde rant çetesi, sistemi ve tüm parayı kendine bağlar.Ekonominin ve SPK nın başında daha güçlü deneyimli idareci olabilirdi.O zaman abi kardeş damat ilişkisi gibi bir durumla karşı karsıya kalmazdık. Reis bizi korur mantığı hakim.Çok sinirli saldırgan bir topluma doğru gidiyoruz.Para, halk yerine zengine doğru yön değiştirdi.Parlementer sistemin kıymetini bilememişim. Yetki sorunu olmamasına rağmen ülkenin geldiği durum Ne maddi ne manevi hiçbir şey vermiyor.Mültecilerin sayısını bile bilmeyen, mültecilere ev veren, memurundan atadıklarından bi haber, geçim sıkıntısını anlamayan bir iktidar kontrolü sağlayamıyor demektir. Askeri ücret İstanbul'da 10bin olsa ne olacak?Kiraya verecek adam.Ne yer,ne giyer,nasıl hayatını idame ettirir. Para basmak çözüm olsaydı. ABD toplumsal sorunlar yaşamazdı.

  • vay beeeeeee08 Ekim 2022 16:03

    adınız adalet ve kalkınma birileri evine çoluk çocuğuna ekmek alamıyorken dört beş yerden maaş vererek adaletinizi görmüş olduk ,kalkınmaya gelince millet fakirleşti sizler saraylara yerleştiniz ,özetiniz bu ,halen size oy vereceğimizi düşünyorsanız ,bizi tam enayi zannediyorsunuz

  • b.kemancı08 Ekim 2022 13:25

    istersen bide altında verin sayın bakan ,enflasyon  bu diye açıklayan sizsiniz  nasıl olsa yüzde  yüz eksik  veya hileli açıklıyor bide üstüne öğünme payı çıkarıyorsunuz ,Allahım  şahittir,siz biz garipleri  mahvettiniz  her gün 5 vakit nasıl huzuruna çıkıp  ,başınızada bişey  gelmiyor ona  şaşarım .az bi su vereceksiniz ama kurbanın gözü patladı ? işini hakkıyla yapmayan yalan dolana laf kalabalığı yapan kahhar ismi serifinin  azabına uğrasın.

  • Bir dost08 Ekim 2022 12:00

    3500 tl emejliye yeter anlayisina OY YOK, bundan sonrada ,10 ,100 gr altin karsiligi bile olsa yok. Calismadan dolar milyonerleri belkide milyar dolarlari olanlar var oldukca yok, ne olursan ol gel buradan ev al anlayisi , yerli vatandasi emlak sikintisina dusurenlere OY YOK, yabancilar hadi gidin memleketinize diyenlere, bir aileden hepsi veya cogu devlet memyru iscisi iken diger ailenin is bulamayanlarini senin devletde memur isci olma hakkin var diyenlere, parasi var diye onlarca ev almasina izin vermeyenlere , haksizlik yaptiginda kendi cocugunun ceza gormesini engellemeyenlere OY VAR

  • Mucise Reis ;)08 Ekim 2022 11:50

    Asgari ücretlinin, NEOKLASİK durumu neticesinde , oluşan HETERODOKS durumunu tespit etmiş bulunmaktayız.. EPİSTOMOLOJİK tutum ve durumları karşısında, NÖRO ekonominin el verdiği oranda çalışan ve emeklilere zam yapacağız. NEOİKTİSAT modelinin, dengelenmesi modeli ile bunu başaran tek dünya devletiyiz. Birinciyiz. Cumhuriyet Tarihi Rekoru kırarak yapıyoruz Hahah yazmasam olmazdı ama :D 

  • Geç08 Ekim 2022 10:25

    Klasiktir ne zaman zam ayına gelsek enflasyon bir anda düşüverir baz etkisi ile ne bazmış kardeşim senelerdir zam dönemine denk gelir bu etki geçiniz.

  • Mucise Reis ;)08 Ekim 2022 10:23

     "Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan çıkar"... Ben canım isterse tavuk kızartırım yerim, canım istersen yumurta kırar pişiririm...Para varmı alabiliyorum _? Bana gerçek gündemi mi anlat, 1 yıl önceki ekonomi programından öncesini geri ver... Bakan efendi.. :D kısır tartışmaya girme..........**işçi ocak 2023 de enflasyon farkına göre maaş alacak ama.... 01,01,2023 de YENİDEN DEĞERLEME VERGİ zamlar, artışlar ,mtv harçlar, ötv artışlar, kesintiler vb. otomatıkman gelen maaş zamlarının ne kadarını silecek süpürecek ? :D ya bırakın bu oyunları. Süslü cümleleri...

  • Mucise Reis ;)08 Ekim 2022 09:53

    Dün kendim gibi gençlerle sohbet ettim. ya nasıl okul işleri... Eskiden sağcısın, solcusun diye olaylardan çocuklar okuyamıyormuş. Şimdi ise ekonomık nedenlerden dolayı okullar donuyor yada okunamıyor diyorlar. Barına bir sorun, yemek yemek sorun, temizlik harcamaları sorun, özellikle de okul kitapları pahalı ve sorun. Tep mal varlığım 6ay çalışıp aldığım cep telefonum. Hem tv, hem müzik, hem radyo, hem iletişim, hem sevdiklerim de görüşme imkanı, araştırma, notların resimlerini çekip fotokopi yapmıyorum, vb. ev yok araba yok para yok kredi borç :D Yani. Var olan sorunları çözebilecek bir önlem midir? bu enflasyon üzerinde asgari ücrete zamlar ?...Asgari ücret üzerinde maaş alanlar ne olacak ? emekliler ne olacak ? işsizler, iş arayanlar nasıl yaşayacak ?  Çözüm olarak sunulan olaya bakın ZAM yaptım oran çıksa yüzde 40 zam gelecek 41,99 :D Sonra bana oy verin çözdüm diyorlar NEYİ ÇÖZDÜN?

  • Baturhan08 Ekim 2022 20:25

    Bunların derdi ekmek yada insanlar değil.O büyülü koltuğu bırakmak istemiyorlar. Faiz diyerek dünyaya ters hareket ediyorlar. Dolar almış başını gidiyor. Enflasyon inanılmaz boyutta. Çocuklar çikolata alamıyor 75 TL. Çoğunluk ağlıyor. Elimden geleni şeytani politikalara karşı yapmaya çalışıyorum ama yetemiyorum. Evime alsam garibanda, onlara alsam evimde aklım kalıyor.

  • Aydın08 Ekim 2022 08:54

    Hangi enflasyon...Millete Nükleer enflasyon uygulayıp SONRA masal anlatın...En büyük hata Naci Ağbalın görevden alınması...işini bileni tutmazlar...Çünkü boynuz kulağı geçerse ben neyaparım mantığı

  • kaportacı salim usta sanayiden08 Ekim 2022 07:59

    hangi efason .tuikleme mi enag mı .% 60 halkın mutfak+enerji  efsaonumu .halktan uzakçok uzak.ak parti kimlere kalıyor.yazık .

  • Vatandaş 09 Ekim 2022 08:34

    Particiliğin, ülkenin ilerlemesini durduran bir kabile zihniyetinin varlığı olduğunu düşünüyorum. Yemeyecek, çalmayacak, çaldırmayacak hakkına razı olacak milli geliri eşit olarak halkına paylaştıracak, bilimsel atılımlar gerçekleştirecek, hiçbir kulun önünde el pençe divan durup ülkeyi ateşe atmayacak güçlü akıllı, partisi olmayacak. Tüm partilere eşit mesafede calışma imkanı verecek ki. Bizde kimin ne olduğunu öğrenelim.

  • borsacı08 Ekim 2022 07:38

    para basıp dagıtmak çaresizlikten başka bir şey degil .sürekli gelen zamlara çözüm bulmadıkça sen sürekli zam versende hiç bir degeri kalmıyor.TL deki aşırı deger kaybı önlenmeli.

  • Ahmet Özbir08 Ekim 2022 04:19

    asgari ücret enflasyonun üstünde olursa, her ürüne enflasyonun üstünde zam gelir o zaman??

  • Hilmi08 Ekim 2022 00:01

    Gözler ışıl ışıl vay be.. nerdeydin şimdiye kadar sen aslanım:D

  • Ekonomist vural07 Ekim 2022 23:50

    Faiz sanal olarak tek haneye enflasyon 3 haneye dostlar alışverişte görsün.yilarin kazanımları heba ediliyor,enflasyon canavarı hepimizi yiyecek,murat 124 den memnunum biz,