E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Muhteşem Yedili' 2023 yılına damga vurdu---

'Muhteşem Yedili' 2023 yılına damga vurdu

'Muhteşem Yedili' 2023 yılına damga vurdu
16 Kasım 2023 - 14:37 borsagundem.com

Yatırımcıların 2023 yılında yüzünü güldüren borsa rallisi, uzmanlara göre yükselişini dev teknoloji hisselerine borçlu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran yapay zeka güdümlü rallinin öncüsü ‘Big Tech’ hisseleri oldu. 'Muhteşem Yedili’ olarak da adlandırılan megacap teknoloji hisselerinin, yaşanan yükselişte baş rolü oynadığı görüldü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi’ni yeni zirve seviyelere taşıyan yapay zeka güdümlü rallinin öncüsü teknoloji hisseleri, diğer hisse senetlerine kıyasla en çok yatırım çeken şirketler arasında yer aldı.

Toplam piyasa değerinin yüzde 29’u

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, 'Muhteşem Yedili’nin (Magnificent Seven) 2023 yılında borsaya nasıl hakim olduğunu, piyasa genişliği verileri de kanıtladı. 'Muhteşem Yedili’ olarak da bilinen Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia’dan oluşan dev teknoloji hisseleri, S&P 500’ün toplam piyasa değerinin yüzde 29’unu oluşturuyor.

Goldman Sachs'ın 2024 ABD Hisse Senedi Görünümü de, bu oranın, S&P 500 piyasa değerinin bugüne kadar yalnızca yedi hisse senedinin hakim olduğu en büyük kısmı olduğunu gösteriyor. Bu bakış açısı aynı zamanda, ‘Magnificent Seven’ hisseleri yatırımcısına yüzde 71 oranında kazandırırken, diğer 493 hisse senedinin ise sadece yüzde 6 oranında arttığını gösteriyor. Daha büyük Hisse senetlerinin endeks hareketlerine daha fazla katkıda bulunmasına olanak tanıyan endeksin piyasa değeri dağılımı göz önüne alındığında, S&P 500’ün bu yıl yaklaşık yüzde 19 oranında artış gösterdiği görülüyor.

Yüzde 3’e kıyasla yüzde 15’lik büyüme öngörüsü

Goldman Sachs'ın ABD'li hisse senedi stratejisti David Kostin liderliğindeki hisse senedi araştırma ekibi, 'Muhteşem Yedili'nin üstün performansını, “2023 yılında Hisse senedi piyasasının belirleyici bir özelliği” olarak tanımlıyor. Bu durumun ise haklı nedenleri olduğu görülüyor.

Goldman Sachs’ın analizi, Magnificent Seven'ın, genellikle hisse senedi performansını artıran temel ölçümlerde diğer 493 hisse senedinden nasıl daha iyi performans gösterdiğini de ortaya koyuyor.

2013'ten 2019'a kadar Magnificent Seven hisselerinin, diğer hisse senetlerinin yüzde 2'lik büyüme oranına kıyasla yıllık yüzde 15'lik bileşik büyüme oranıyla büyüdüğü görülüyor. Bu marj, son iki yılda sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 15’e daralsa da Goldman Sachs bunun gelecek yıllarda tekrar genişleyeceğini öngörüyor. Goldman, 2023'ten 2025'e kadar ‘Muhteşem Yedili'nin, S&P 500'ün geri kalanı için yüzde 3'lük bir oranla karşılaştırıldığında yüzde 11'lik bir bileşik yıllık büyüme oranıyla büyüyeceğini öngörüyor.

‘Muhteşem Yedili'nin net kar marjı da daha iyi performans gösteriyor ve yüzde 19'luk marjıyla diğer şirketlerin yüzde 9,8’lik kar marjının üzerinde seyrediyor. ‘Muhteşem Yedili’ için uzun vadeli hisse başına kazanç büyüme beklentisi ise yüzde 17 seviyesinde. Endeksteki diğer şirketler için ise bu rakam yüzde 9 civarında seyrediyor.

Kostin, “Temel bir perspektiften bakıldığında, son yıllarda kazançların gidişatı ‘Magnificent Seven''ın piyasanın geri kalanına göre performansını açıklıyor. ‘Magnificent Seven’'ın bu yılki üstün performansı, marjlarda ve kazançlarda piyasanın geri kalanındaki zayıflığı geride bırakan bir toparlanma ile aynı zamana denk geliyor” diyor.

Risk/getiri beklentisi cazip değil

Kestin şöyle ekliyor: “Konsensüs, ‘Magnificent Seven’ın, endeksin geri kalanından daha hızlı büyüme sağlamaya devam etmesini bekliyor.”

Goldman Sachs, Magnificent Seven hisselerinin ileriye dönük gidişatının muhtemelen daha yüksek olacağını düşünüyor ancak bu, grubun geçen yılki yükselişi göz önüne alındığında onu 2024 için ideal alım satım alanı yapmıyor.

Kostin, “7 hisse senedinin beklenen satış büyümesi daha yüksek, marjları daha yüksek, yeniden yatırım oranı daha yüksek ve diğer 493 hisse senedinden daha güçlü bilançoları var ve beklenen büyüme hesaba katıldıktan sonra son ortalamalara uygun bir göreceli değerlemeyle işlem görüyor” diye yazıyor ve ekliyor: “Ancak, bu yatırımın risk/getiri profili, yüksek beklentiler göz önüne alındığında özellikle cazip değil.”

‘Muhteşem Yedili’ye karşı bahis, rekor derecede düşük

 

JPMorgan uyardı: Borsalar değil petrol yükselecek

 

Fundstrat: Enflasyonun duvara çarpması borsalarda yükseliş işareti

 

ABD borsaları rekora mı koşuyor?

 

Goldman Sachs: Hisse senedi piyasaları 2024'te zirve yapabilir

 

Hedge fonlara göre hisse senetleri düşecek endeksler yükselecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)