E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Yatırımcılar büyük tutarsızlık içinde---

Morgan Stanley: Yatırımcılar büyük tutarsızlık içinde

Morgan Stanley: Yatırımcılar büyük tutarsızlık içinde
12 Ocak 2023 - 11:33 borsagundem.com

Stratejistler, yatırımcıların genel ekonomik ve finansal koşullar konusunda vurdumduymaz davrandıklarını ve borsalarda yaşanacak olası bir düşüşe hazırlıklı olmadıklarını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni yıla yükselişle başladı. Yaşanan toparlanma yatırımcıların yükseliş yönlü bahisleriyle daha da güçleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, oysa piyasalardaki bu iyimser hava yanıltıcı olabilir. Morgan Stanley Baş Stratejisti Mike Wilson da bu görüşe sahip olanlar arasında yer alıyor.

Büyük tutarsızlık

Fortune’dan Chloe Taylor’ın haberine göre, Wall Street Baş Stratejisti Mike Wilson, yatırımcıları hisse senetlerinde yaşanacak yüzde 20’den fazla bir düşüşe hazırlıklı olmaları konusunda uyarıyor.

Wall Street'in en başarılı stratejistlerden biri olan Wilson, hisse senetlerinin yüzde 20'den fazla düşmek üzere olabileceğini söylüyor ve yatırımcıların işlerin ne kadar kötüye gidebileceğine hazırlıklı olmadıklarının altını çiziyor.

CNBC'de Fast Money programında konuşan Morgan Stanley CIO'su ve ABD Baş Hisse Senedi Stratejisti Mike Wilson, S&P 500'ün yüzde 23'lük bir düşüşe duyarlı olduğunu belirtiyor. Bu, endeksin şu anki seviyesi olan 3.900 puandan 3.000 puana düşmesi anlamına geliyor.

Bir resesyonun yaklaşmakta olduğuna dair geniş bir fikir birliği olsa da, en son Kurumsal Yatırımcı anketinde 1 numaralı hisse senedi stratejisti olarak gösterilen Wilson, yatırımcıları potansiyel bir ekonomik daralmanın etkisini daha ciddiye almaya çağırıyor. Wilson, “Kurumsal müşterilerin çoğu muhtemelen bir durgunluk içinde olacağımızı düşünse de, bundan korkmuş gibi görünmüyorlar” diyor ve ekliyor: “Bu büyük bir tutarsızlık.”

Morgan Stanley CIO'su, pek çok kurumsal finansal verinin muhtemelen beklentilerin altında gelmesi nedeniyle önümüzdeki kazanç sezonunun piyasalarda dalgalanma yaratacağının altını çiziyor.

CNBC'ye verdiği demeçte Wilson, “Bu, yatırımcıların kayıtsız kaldığı başka bir alan olarak öne çıkıyor. Oysa maliyetler net gelirlerden daha hızlı artıyor” diyor. Wilson, “Yıllık tahminlerin aşağı yönlü revize edilmesi gerekiyor. Borcun özsermayeye oranı negatif seyrediyor ve bilançodan gelir tablosuna akmaya başlıyor. Bu, Kovid sırasında çok az takdir edilen bir gelişme. Pandemi döneminde ise işletmelerin borcunun özsermayeye oranı pozitif olduğu için pandemi sırasında gereğinden fazla kazandık” şeklinde konuşuyor.

Wilson, “İnsanlarla gerçekten konuştuğunuzda, yılın ilk yarısı hakkında aşağı yönlü bir hareketten bahsediyorlar. Ama gerçekten buna hazır değiller ya da o kadar da kötü olacağını düşünmüyorlar” diyor.

Fed’in ayağını pedaldan çekmeye henüz niyeti yok

Piyasalar Ukrayna'daki savaş, sürekli yüksek seyreden enflasyon, faiz oranlarındaki artışlar ve ekonomik belirsizlik nedeniyle çalkalanırken, ABD hisse senetleri Büyük Finansal Kriz'den bu yana en kötü yılını yaşadı. Çoğu kişi, enflasyonun artış hızı yavaşlamaya devam ederse Fed'in agresif faiz artırım döngüsünü yavaşlatmaya başlayacağını umarken Wilson, Fed’in henüz ayağını pedaldan çekmesini beklemediğini söylüyor.

Wilson, “Varsayımımız büyük oranda şirket karlılıklarına ve Fed'in olası bir ekonomik yavaşlamaya karşı geçmişte olduğu gibi tepkisel olmayacağı gerçeğine dayanıyor. Fed faiz oranlarını, büyümede yaşanacak bir yavaşlamanın önüne geçmek için düşürmeyecektir” şeklinde görüş bildiriyor.

Borsa 2023'te toparlanacak mı?

Wilson, ABD hisse senetleri söz konusu olduğunda uzun süredir Wall Street'in sesi en çok çıkan ayılarından biri konumunda bulunuyor. Geçen yılın sonuna doğru, yatırımcıları S&P 500'ün 2023'ün ilk dört ayında 3.000 ila 3.300 puan arasında bir seviyeye düşmesi konusunda uyaran Wilson, görüşünün arkasında durmaya devam ediyor.

Wilson, yatırımcılarla paylaştığı bir araştırma notunda da, kurumsal kazanç tahminlerinin hala çok yüksek olduğunu ve hisse senedi risk priminin 2008 finans krizinden bu yana görülen en düşük seviyelerde olduğunu söylemişti. Notta bunun, S&P 500'ün bir durgunluk beklentisiyle piyasalarda fiyatlandırılan 3.500 puan seviyesinin çok altına düşebileceği anlamına geldiğini savunan Wilson, borsalarda yaklaşık yüzde 22'lik bir düşüş beklediğini ifade etmişti.

S&P şu anda Wilson'ın yatırımcıları uyardığı seviyelerin çok üzerinde işlem görüyor ve endeks 3.900 puanın üzerinde kalıcı olmaya çalışıyor. Wilson, S&P 500 Endeksi için yıl sonu fiyat hedefini ise 3.900 puan olarak belirliyor.

Wilson'ın tahmini Wall Street'teki en radikal düşüş tahminlerinden biri olsa da, diğer büyük oyuncuların çoğu bu yıl piyasanın mütevazı bir yükseliş sergileyeceğini düşünüyor. Fortune tarafından geçen yılın sonunda elde edilen tahmin derlemesi, yatırım bankalarının 2023'te S&P 500 için ortalama fiyat hedefinin 4.000 puan civarında olduğunu gösteriyor.

S&P 500'ün 2022 yılı kapanış seviyesi olan 3.839,50 puandan yaklaşık 4.000 puana yükselmesi, yüzde 18 değer kaybettiği geçen yılın yıllık getirisinden pozitif bir sıçrama anlamına geliyor. Ancak yine de bu seviye, S&P 500’ün 2009 ve 2021 yılları arasındaki yüzde 16.4'lük ortalama yıllık getirisinden çok daha düşük olacağına işaret ediyor.

Küresel borsaların 2023’teki ilk ciddi sınavı

 

Küresel borsalar ralliye mi hazırlanıyor?

 

Borsalarda 1974’ten beri bir ilk

 

FED borsalarda ralli istemiyor

 

"Yatırımcılar borsalardan bir süre uzak durmalı"

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hisseler12 Ocak 2023 13:18

    Allah Resulü “Dünya ahiretin tarlasıdır.”buyururlar. Bu tarlanın mahsulleri, öte âlemde, cennet yahut cehennem olarak tezahür edeceklerdir.İnsana cüz’i irade verildiği için, dünya tarlasına dilediği şeyleri ekip biçmekte serbest bırakılmış. Benim yatırım aracı olarak seçtiğim borsada hisselerimin değerini düşüren her kimse gayrimüslim dahi olsa hakkımı helal etmiyorum. Sürekli arz yerine önce mevcut değersiz olanları hakettiği yere getirmelisiniz. 6 yıldır saçma sebeplerle düşen bir borsa. Ne kadar karga varsa milletin birikimlerini tabiri caizse ekinlerini yiyor. Allah aşkına Varlık Fonu oturup yeniden şirket değer hesabı yapsın. Bilelim bankaların değeri gerçekten kuruş mu? Niye temettü vermiyor? Ülke bu maniplasyonları haketmiyor.Birde dava seçim bahanesi vs. Korkaklar umarım yurt dışında çıkardığınız tüm paraya uluslararası mahkemeler el koyar. Kimki kendi yatırımcısını perişan ediyorsa, bir kuruşa muhtaç olsun.