E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsaların 2023’teki ilk ciddi sınavı---

Küresel borsaların 2023’teki ilk ciddi sınavı

Küresel borsaların 2023’teki ilk ciddi sınavı
12 Ocak 2023 - 11:17 borsagundem.com

Bugün borsalar için oldukça kritik. Gözler ABD enflasyon rakamlarında. Wall Street ya ralliye devam edecek ya da FED’den korkan yatırımcılar yeniden savunmaya geçecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ocak ayının ilk günlerini ılımlı bir ralliyle geçirdi. Gün içerisinde açıklanacak ABD enflasyon verileri ise bu rallinin test edileceği önemli bir dönemeç olacak. Zira enflasyondaki son durum ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir sonraki faiz kararı için belirleyici nitelikte.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun yayınlayacağı aralık ayı tüketici fiyat endeksi verileri tüketicilerin mal ve hizmetlere ödediği fiyatlardaki değişimi takip ediyor.

Dow Jones’un anketine göre ekonomistler bir yıl öncesine göre enflasyonda %6,5’lik bir artış bekliyor. Geçtiğimiz ayda ise bu oran %7,1’di. Gıda ve yakıt giderlerinin fiyatlardaki yüksek volatilite nedeniyle dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyonda ise kasım ayında aylık bazda %0,3, yıllık bazda %5,7 artış görülmüştü.

MarketWatch’un haberine göre Pimco ekonomistleri aralık ayı TÜFE verilerinin 1 Şubat’ta sona erecek FED’in bir sonraki para politikasında FED yöneticilerinin kararlarını etkilemek için özellikle önemli olacağını söyledi. Ekonomistlere göre enflasyon ve işgücü piyasası verilerinin yeterince ılımlı olması halinde FED mayıs ayı toplantısında faiz artırımlarını duraklatmaya zorlanabilir.

Pimco ekonomistleri Tiffany Wilding ve Allison Boxer salı günü paylaştıkları notta, “Aralık toplantısında 50 baz puan faiz artışından sonra FED’in şubat ayı başlarında 25 baz puanlık bir faiz artış hızına geçmesini ve nihayetinde %5 civarında duraklamasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bununla birlikte, FED’in aralık toplantısından bu yana, merkez bankası yetkilileri enflasyonu %2 hedefine ulaştırmak için faiz oranlarının %5'in üzerine çıkarılması gerekeceğinin sinyalini verdiler. FED yetkilileri bu yıl faiz indirimi yapmayı beklenmediklerini de her fırsatta belirtiyor.

Vadeli işlemler piyasalarındaki fiyatlamaları takip eden CME FedWatch göstergesine göre yatırımcılar şubat ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesine %78 ihtimal veriyor. Yatırımcılar %68 oranlar mart ayında bir faiz artışı daha gerçekleşebileceğini tahmin ediyor. Bu iki faiz artışıyla birlikte FED’in nihai faiz oranının yıl ortasına kadar %4,75 ila %5 aralığına gelmesi bekleniyor.

Sermaye yönetimi firması Mott Capital Management’ın Kurucusu Michael J. Kramer pazartesi günü paylaştığı notta son iki TÜFE raporunun beklenenden daha düşük olduğuna dikkat çekerek enflasyonun hızla düştüğüne dair umutları canlı tutmak için aralık ayı raporunun da düşük gelmesi gerektiğini söyledi.

Kramer, “Enflasyon swapları şu anda enflasyonun 2023 yazına kadar %2,5'in altına düşeceğini öngörüyor ve bu da umut verici bir gelişme. Bu haftaki TÜFE raporu bu görüşü korumak için gerekli olacak. TÜFE beklenenden daha yüksek gelirse bu bir felaket olabilir ve piyasa bazlı enflasyon beklentilerini rotadan saptırabilir” açıklamasında bulundu.

Varlık yönetimi firması Spouting Rock’ın Baş Stratejisti Rhys Williams borsaların aralık ayı çekirdek enflasyonunda “yüzde 5 civarı” bir artış beklediğini söyledi. Williams, “Eğer yüzde dört diplerinde bir rakam görürseniz borsa rallisi devam edecektir. Piyasa veri göstergelerine aşırı odaklanmış durumda” dedi.

ABD hisse senetleri, enflasyonun yavaşlaması ve potansiyel bir resesyonun tetiklenmesi halinde merkez bankasının faiz artış hızını yavaşlatmaya ikna olacağı umuduyla 2023'e pozitif bir başlangıç yaptı.

Williams enflasyonun düştüğünü ancak 2023 yaz ayılarına kadar %2’lik hedef sınırına ulaşılamayacağını düşünüyor. Baş stratejist, “Bence bir noktada piyasalar ‘%2'ye ulaşamayız’ diyecekler ve sonra piyasalar muhtemelen bunun üzerinde satış yapacaklar. Bana kalırsa kısa vadede bir ihtimal hisse senetleri yükselebilir. Daha sonra insanların %2 enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını fark etmesiyle ikinci çeyrekte yeniden düşecektir” açıklamasında bulundu.

Morgan Stanley'den petrol tahmini

 

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

 

Barclays'tan ABD ekonomisi yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HACI AHMET ÖZBİLEN12 Ocak 2023 11:48

    TEMMUZ AYINA KADAR BORSALARDAN UZAK DURUN BÜYÜK TUZAKLAR KURULMAKTADIR.BUGÜN Kİ YÜKSELİŞİN FAZLA SÜRECEĞİNİ HİÇ DÜŞÜNMÜYORUM.DAHA BÜYÜK DÜZELTEMELER GELECEKTİR.YÜKSELTİP YÜKSELTİP ELİNİZE VERECEKLER.