E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Hisse senetleri dördüncü çeyrek rallisine hazır---

Morgan Stanley: Hisse senetleri dördüncü çeyrek rallisine hazır

Morgan Stanley: Hisse senetleri dördüncü çeyrek rallisine hazır
12 Ekim 2023 - 11:28 borsagundem.com

Morgan Stanley, dördüncü çeyrekte hisse senetlerinde ralli görüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına bu yıl damga vuran yapay zeka güdümlü ralli hız kesti. Ancak Morgan Stanley, rallinin dördüncü çeyrekte yeniden canlanacağı görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morgan Stanley portföy yöneticisi Andrew Slimmon, ABD hisse senetlerinin neden Big Tech liderliğindeki dördüncü çeyrek rallisine hazır göründüğünü söylüyor.

‘Yüksek endişe’ en ideal ortam

MarketWatch’tan Christine Idzelis'in haberine göre, Slimmon’a göre, ABD hisse senedi piyasası son iki aydaki zayıflamanın ardından dördüncü çeyrekte yükselişe hazır görünüyor ve megacap hisseleri potansiyel olarak artışa öncülük ediyor.

Morgan Stanley Yatırım Yönetimi ABD hisse senetleri kıdemli portföy yöneticisi Andrew Slimmon, “Kazanç sezonuna girerken ideal ortam, yüksek düzeyde endişenin olduğu zamandır ki şu anda da bu var. Kazançlara yönelik en kötü durum, piyasanın kızgın olduğu ve yükselişe geçtiği zamandır” şeklinde konuşuyor.

S&P 500 Endeksi’nin Ağustos ve Eylül aylarında kayıplar yaşamasının ardından büyük Wall Street bankalarının öncülük ettiği şirketler üçüncü çeyrek için kazanç sezonuna giriyor. Artan Hazine getirileri, yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma potansiyeline ilişkin endişeleri de eklenince son zamanlarda ABD borsasına zarar verdi. Slimmon, “Ekonomi yavaşlıyor ancak uçurumdan düşeceğini düşünmüyorum. İnsanların işleri var ve şirketleri dinlediğimde hâlâ işçi arıyorlar” diyor.

Yatırımcılar ters getiri eğrisine odaklandı

Bu arada, uzun vadeli Hazine tahvil getirileri bu hafta hızlı yükselişin hisse senetlerini sarsmasının ardından görülen seviyelerden gerileyerek ABD borsaları üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletti. Son zamanlarda yatırımcıların dikkati, ‘ayı yükselişi’ne rağmen ters çevrilmiş olan Hazine piyasasının getiri eğrisine çevrildi.

Kısa vadeli faiz oranları uzun vadeli faiz oranlarından daha yüksek olduğunda getiri eğrisi tersine dönüyor. Bu, tahvil piyasasında tarihsel olarak bir durgunluktan önce gelen bir konumu ifade ediyor. Son dönemdeki düşüş eğilimi, tahvil fiyatlarının düşmesi nedeniyle uzun vadeli Hazine getirilerinin artmasından kaynaklanırken, kısa vadeli oranlar nispeten sabit seyrediyor.

Slimmon, ABD ekonomisinin hızlı bir şekilde resesyona sürükleneceği endişesiyle, “Getiriler düşerse çok daha fazla endişelenirim. Getiri eğrisinin kısa vadeli ucunda yer alan 2 yıllık Hazine tahvil getirilerindeki düşüş, yatırımcıların Fed'in ‘ortada bir sorun var ve ekonomi sarsılıyor’ mesajı nedeniyle faiz oranlarını düşürebileceğini öngördüğüne dair bir sinyal olabilir” diyor.

Faizlerde değişiklik beklenmiyor

CME FedWatch Tool'a göre, federal fon vadeli işlemler piyasasındaki trader’lar, Fed'in Kasım politika toplantısında gösterge faiz oranını mevcut yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 seviyesinde sabit tutmaya karar vermesini bekliyor. Fed fon vadeli işlemleri de Çarşamba günü Fed'in politika faizini Aralık ayındaki toplantısındaki seviyesinde tuttuğuna işaret ediyor.

FactSet verilerine göre, 2 yıllık Hazine tahvili getirisi Çarşamba öğleden sonra dört baz puan artışla yüzde 5 seviyesinde işlem görürken, uzun vadeli oranlar düşüyor. 10 yıllık Hazine getirileri kısa süre önce 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra altı baz puan düşüşle yüzde 4,60'a geriledi.

Slimmon'a göre ters çevrilmiş Hazine tahvili getiri eğrisinin 2 yıllık faiz oranlarının düşmesi veya 10 yıllık getirilerin artması nedeniyle yeniden dikleşmesi, ABD'nin potansiyel bir resesyona doğru ilerlediğinin sinyali olarak yorumlanabilir.

Slimmon, 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin tırmanması nedeniyle yön değiştiren getiri eğrisinin nihayetinde bu kötü bir işaret olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu, şirketlerin yatırım yapmaya devam etme kabiliyetini ortadan kaldırıyor. Bunun nedeni ise daha yüksek 10 yıllık getirilerin kurumsal borçlular için daha yüksek finansman maliyetlerine dönüşmesi.”

Teknoloji hisseleri, endeksi daha yukarıya taşıyacak mı?

Slimmon, “Bazen toplu olarak Büyük Teknoloji olarak anılan 7 mega sermayeli hisse senedi, kısmen çok fazla nakit ürettikleri için ABD hisse senetlerinde dördüncü çeyrekte bir ralliye yol açabilir. Piyasa büyümek için tahvil piyasasına bağımlı değil gibi görünüyor” diyor.

Slimmon, “Bence bu hisse senetlerinin, geleneksel olarak defansif sektörler olan temel tüketim mallarından veya kamu hizmetlerinden daha iyi performans göstermesinin nedeni de bu” diyor ve borsanın bu iki alanını zayıf gören Slimmon, tahvil piyasasındaki yüksek oranların temettü getirilerini de daha az çekici hale getirdiğini söylüyor.

FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi’nin temel tüketici ürünleri hisse senetleri Ekim ayında şu ana kadar yüzde 2,8 oranında düşüş yaşarken endeksin kamu hizmetleri sektörü yüzde 0,9 oranında arttı.

Büyük Teknoloji hisseleri olarak adlandırılan hisseler arasında Apple yüzde 0,79, Microsoft yüzde 1,23, Alphabet yüzde 1,8, Amazon yüzde 1,81, Nvidia yüzde 2,20, Meta Platforms yüzde 1,86 ve Tesla yüzde 0,24 değer kazanarak bu ay şu ana kadar S&P 500 Endeksi’nden daha iyi performans gösteriyor.

Bu yedi dev şirket, S&P 500 Endeksi’nce bilgi teknolojileri, ihtiyari tüketim ve iletişim hizmetleri gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor. Slimmon, Big Tech için “Yılın geri kalanında borsaya liderlik edeceklerini düşünüyorum” dedi.

Kurumsal kazanç sezonu

Kurumsal kazanç sezonuyla ilgili olarak ise Morningstar'ın ABD pazar stratejisti şefi Dave Sekera, yaptığı yorumda, şirketlerin üçüncü çeyrek kazançlarının ‘genel olarak çok güçlü’ olmasını beklediğini söylüyor ancak bankacılık sektörünün konsensüs tahminlerine kıyasla büyümenin yavaşlamış olabileceği noktasında da uyarıda bulunuyor ve “Bankacılık son birkaç çeyrektir baskı altındaydı” diyor.

Slimmon, şirketlerin üçüncü çeyrek kazanç sonuçlarının genel olarak ‘iyi’ olmasını bekliyor. Slimmon, “Yüksek Hazine getirileri, petrol fiyatları ve daha güçlü ABD Doları son zamanlarda ABD hisse senetlerini baskılarken, bu üç alan ‘en azından ılımlı’ olmaya başladı” diyor.

Bu arada yatırımcılar, Eylül ayında ABD enflasyonuna ilişkin bir okuma için ABD borsası açılmadan önce bugün açıklanması planlanan tüketici fiyat endeksi verilerini bekliyor. Slimmon, “Yörüngenin yıldan yıla enflasyonun düşmeye devam edeceğine işaret edeceğini düşünüyorum. En azından şimdilik bunun hisse senetleri tarafından sıcak bir şekilde karşılanacağını öngörüyorum” diyor.

FactSet verilerine göre, ABD borsaların dün öğleden sonra çoğunlukla yüksek seviyelerde işlem gördü. S&P 500 Endeksi yüzde 0,2 oranında değer kazanırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq yüzde 0,4 oranında yükseldi. Dow Jones ise yatay seyretti.

Paul Tudor Jones: Resesyon öncesinde borsa yüzde 12 gerileyebilir

 

Güvenli liman arayışı borsalara yaradı

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Mevsimsellik, dördüncü çeyrekte ralliye işaret ediyor

 

Citi'den jeopolitik risk uyarısı: Hisse senetlerinde enerjiye dikkat!

 

Korku endeksindeki ‘gizemli düşüş’ hisse senetleri için ne ifade ediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER12 Ekim 2023 16:02

    hauhahauhuha nasıl yalan bu .ralli tamam da aşşşaaaa doru ralli .hauhuahuahauhau auhuhauh huhuahauhuh auhuhau huhahau dünya kynıyo ne rede bunalım varsa abad ve israil orada .bide onların yetiştirimesi bizim yobaz tayfa orda .hauhuhauhauhau