E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Fed kolay yolu seçti---

Morgan Stanley: Fed kolay yolu seçti

Morgan Stanley: Fed kolay yolu seçti
23 Mart 2023 - 10:10 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in faiz kararı öncesi köşeye sıkışmış olduğunu ve 25 baz puanlık artış hamlesiyle kolay yolu seçtiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar için belki de en kritik faiz hamlelerinden biri geride kaldı. Fed, bankacılık krizi, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri arasında 25 baz puanlık bir artışta karar kıldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu karar öncesi Fed’in köşeye sıkışmış durumda olduğunu dile getiren Morgan Stanley Wealth Management CIO’su Lisa Shalett, Fed’in kolay yolu seçtiğini ifade ediyor. Lisa Shalett, Fed’in bu hamlesiyle, hisse senetlerinin değerlemelerini 'dot-com balonu' dönemi seviyelerine kadar düşürebileceği uyarısında bulunuyor.

Piyasaların altüst olması kaçınılmaz

Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, Lisa Shalett, Fed'in Mart toplantısında faiz artışlarını geçici olarak da olsa durdurması gerektiğini düşünüyor olduğunu ifade ediyor. Shalett, ekonomide ve finansal sistemde ortaya çıkmaya başlayan stres belirtileriyle başa çıkmanın en iyi yolunun bir 'duraklama' olacağını söylüyordu.

Ancak Shalett, ABD Merkez Bankası’nın bunu yapmayacağı konusunda da uyarıda bulunmuştu ve uyarısında haklı da çıktı. Shalett’a göre bu durumun piyasaları alt üst etmesi ise kaçınılmaz.

Shalett, “Enflasyon hala çok yüksek seyrediyor ve iş gücü piyasası, Fed'in şahin duruşundan vazgeçmesi için hala çok güçlü. Bu hisse senetleri için kötü bir haberdi ve öyle de oldu” diyor. Shalett, piyasaların henüz bir resesyon senaryosunu fiyatlandırdığına ise inanmadığını belirtiyor.

Piyasa psikolojisi sarsıldı

Shalett, “Bankacılık krizi ve ardından Fed’in hamlesi, piyasa psikolojisini sarstı ve olası bir durgunluk ihtimalini artıran dinamikleri tetikledi. Ne yazık ki, Fed köşeye sıkıştı. İnatla yüksek kalmaya devam eden enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya devam etmesi gerekse de, son olaylar daha iyisini yapabileceğini gösteriyordu” diyor. Shalett, “Borsaların, özellikle Fed’in kararı sonrası artan riskleri yansıtacak şekilde düzeltme yapması gerekiyor” şeklinde görüş bildiriyor.

“Bunu, değerlemelerin tarihsel olarak yüksek kaldığı gerçeğiyle birleştirin” diyen Shalett, S&P 500’ün mevcut durumda, yirmi yıl önceki dot-com balonu dönemi seviyelerinde oturan 'fiyat-satış oranı'na atıfta bulunuyor.

Shalett, Morgan Stanley'deki meslektaşı Mike Wilson'ın öngördüğü boyutta bir düşüş beklemiyor. Bankanın ABD Hisse Senedi Baş Stratejisti Wilson, S&P 500'ün 3.000-3.300 puan aralığına düşeceğine inanıyor. Shalett ise, 3.600 puan civarındaki alanı, yaklaşık yüzde 10 aşağı yönlü bir taban olarak görüyor.

Piyasalar Fed'in faiz kararını olumlu karşıladı

 

Fed, enflasyon ve bankacılık krizi arasında ikilem yaşıyor

 

Fed Başkanı Powell: Enflasyon, hedefimizin çok üzerinde

 

Fed'in faiz kararına piyasalar ne tepki verdi?

 

Fed kritik faiz kararını açıkladı

 

Son yılların en kritik FED toplantısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Felix23 Mart 2023 12:18

    Abd istatistik bürosu, dünyanın en sahtekar, tembel , beceriksiz kurumlarından biri. Telefonla ordan burdan sözde aldığı verilerden açıkladığı ne enflasyon ne işsizlik rakamları doğru. Fed in yönlendirmesiyle DC ahalisinin ve bağlaşık fonların pozisyonlarına göre veri açıklar Her hafta on binlerce kişi kapı önüne konurken nasıl oluyorsa işsizlik artmıyor, iş piyasası sıkıymış, gerçek enflasyon yüzde 25 iken yüzde 2 açıklayıp extra 1 trilyon folar bastılar, Çin malı kesince, ev araba benzin fiyatlarına insanlar isyan edince enflasyon datasını yüzde 8 yaptılar faizler artırıldı şimdi tahvil piyasası ve portföyler sıkıştı çıkamadılar. Sözel palavralarla hem kendi milletini hem dünyayı kandırdılar altını baskıladılar doları korudular ama artık bu yalan dünyanın sonu geliyor. En fazla bir tur daha kandırırlar o dönemde abd tahvilini satan kurtulur elinde kalana geçmiş olsun.

  • Tufan 23 Mart 2023 10:23

    Faiz arttırarak enflasyon düşürelim diyorlar ama ekonomiyi de öldürüp insanları işsiz bırakıyorlar. İki ucu.... Netice bu küresel ekonomik sistem çökmeye mahkumdur. Komple yıkılıp adam akıllı bir model gelmedikçe insanlar sürünmeye devam edecek.