E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSon yılların en kritik FED toplantısı---

Son yılların en kritik FED toplantısı

Son yılların en kritik FED toplantısı
22 Mart 2023 - 11:49 borsagundem.com

ABD’de bankacılık krizinin patlamasıyla FED’in faiz kararına ilişkin beklentiler 2 hafta içerisinde değişti. FED’in 25 baz puan faiz artırmasına ilişkin beklentiler yüksek. Ancak FED’in ekonomi projeksiyonları sürprizlere gebe olabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri son yılların en kritik para politikası toplantısı için bir araya geldi. Bugün Türkiye saati ile saat 21:00’da sonlanacak toplantıdan çıkacak faiz kararı küresel piyasaların bir numaralı gündem maddesi niteliğinde.

Bankacılık krizi ve hedefin çok üzerindeki enflasyon arasında bir denge yakalamak zorunda kalan FED’in politika faizlerini %0,25 oranında artırması bekleniyor. Bu hamle FED’in politika faiz oranlarını 2006’dan bu yana en yüksek seviyeye, %4,75 ila %5 aralığına taşıyacak. Faiz açıklamasının ardından FED Başkanı Jerome Powell’ın TSİ 21:30’da bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

YahooFinance’in haberine göre Wilmington Trust’ın Tahvil Portföyü Yöneticisi Wilmer Stith FED’le ilgili açıklamasında, “İki arada bir derede kaldılar. Bir bankacılık krizi var ve FED’in içerisinde bulunduğu pozisyon gerçekten çok zayıf ve rahatsız edici” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED Başkanı Jerome Powell, Mart ayı başlarında ABD Kongresi’ne verdiği ifade sırasında, güçlü ekonomik veriler nedeniyle nihai faiz artışının "daha önce beklenenden daha yüksek" seviyelere iteceğini söylemişti.

Bu açıklamadan birkaç gün sonra Amerika’nın en büyük 16. bankası olan Silicon Valley Bank’in kontrolü ABD’nin TMSF’si FDIC’ye geçti ve ülke tarihinin en büyük ikinci banka iflasına işaret etti. 12 Mart pazar akşamı, FED, ABD Hazinesi ve FDIC, bankadaki mevduat kaçışlarını ve aslında bankacılık sistemindeki tüm mevduat kaçışlarını durdurmak için devreye girdi.

Düzenleyici kurumlar 12 Mart tarihinde Signature Bank’in kontrolünü ele geçirdi ve geçtiğimiz hafta da bankacılık sektörü sorunlu banka First Republic Bank için fiili bir kurtarma paketi düzenledi. Yatırımcılar bankanın bu ay iflas edecek dördüncü ABD bankası olacağından korktu ve First Republic hisseleri pazartesi günü rekor bir dip seviyeye ulaştı.

Geçtiğimiz hafta sonu, İsviçreli bankacılık devleri UBS ve Credit Suisse, Avrupa bankacılık sistemini desteklemeyi amaçlayan acil bir anlaşmayla birleşti. FED pazar akşamış bir kez daha bir açıklama yayınladı ve doların likiditesinin dünya çapında yüksek kalabilmesi için küresel swap hatlarını genişletti.

Ancak CME Group verilerine göre salı günü itibariyle vadeli işlem piyasalarında yatırımcılar FED’in 25 baz puan faiz artışına %85’lik bir ihtimal veriyordu.

Stith FED’in faiz kararı için "Eğer durup faiz artışlarını tersine çevirirlerse, enflasyon hâlâ bir sorun olarak kaldığından piyasalar enflasyonla savaşılmadığı mesajını alır. Bu da daha yüksek mortgage faizleri, şirketleri için finansman maliyetleri ve daha ekonomide daha sıkı bir ortam oluşturur" dedi.

Tüm bu tabloya bakıldığında FED’in bir yıl boyunca tek bir araçla enflasyonla mücadele etmesinin ardından sadece son 10 günde yepyeni bir zorlukla mücadele etmek zorunda kaldığı anlamına geliyor.

Daha yüksek faiz artışı ihtimal dışı değil

FED bugün son faiz kararını açıklamasının yanı sıra faiz oranları, enflasyon, işsizlik ve ekonomik büyüme tahminleri gibi uzun vadeli beklentilerini açıklayacağı yeni ekonomik projeksiyonlarını da (SEP) paylaşacak.

Capital Economics Ekonomisti Andrew Hunter, “Başkan Jerome Powell belirsizliği kabul edecek ve bankacılık sektöründeki durumun kötüleşmesi durumunda FED’in para politikasını düzenleme konusunda istekliliğini vurgulayacak. Ancak bu yeni SEP’de daha fazla faiz artışı göstermeyeceği anlamına gelmez” ifadelerine yer verdi.

Aralık ayında paylaşılan projeksiyonlarda FED nihai faiz artışının %5 ila %5,25 aralığında olacağını öngörüyordu. Powell’ın bu ayın başında ABD Kongresi’nde verdiği ifadelerde ise bu beklentinin aşılabileceğini söylemişti.

14 Mart tarihinde açıklanan şubat ayı tüketici fiyat endeksinde gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyonun bir önceki aya göre %0,5 arttığı görüldü. Bu artış önceki iki ayda kaydedilen %0,4’lük yükselişe göre mütevazı bir hızlanmayı işaret ediyor. 10 Mart'ta açıklanan şubat ayı istihdam raporu, ocak ayında ekonomiye 500.000'den fazla yeni istihdam eklenmesinin ardından geçen ay yaklaşık 311.000 yeni istihdam yaratıldığını gösterdi.

Bu rakamlar FED’in faiz artışlarının devam etmeye zorlanacağı ihtimalini güçlendiren türden ekonomik verilerdir. Ancak bankacılık sektöründeki finansal istikrar riskleri göz önüne alındığında FED’in daha dikkatli olması bekleniyor.

Küresel piyasaları saran bankacılık krizi olmasaydı yüksek enflasyon ve istihdam rakamları 50 baz puanlık bir faiz artırımı daha olası hale gelebilirdi.

Powell 7 Mart tarihinde ABD Kongresi’ne yaptığı açıklamada, “Verilerin tamamı daha hızlı bir sıkılaştırmanın garanti edildiğini gösterseydi faiz artırımlarının hızını artırmaya hazır olurduk” demişti.

Şubat ayı sonu ve mart ayı başında FED yetkilileri %5 ila %5,25 aralığındaki nihai faiz beklentilerinin aşılması gerektiğini yaygın bir şekilde seslendiriyordu. Bu ayki banka iflasları ve FED politikası toplantısı öncesi 10 günlük sessiz dönem öncesinde birçok FED yetkilisi faiz oranlarının projeksiyonlardan daha yüksek seviyeye çıkarılması gerektiği çağrısında bulunuyordu.

FED Üyesi Chris Waller 2 Mart tarihindeki bir açıklamasında istihdam ve enflasyon raporlarının yüksek gelmeye devam etmesi halinde FED’in faizleri yıl başında beklenenden daha yüksek bir seviyeye çıkarması gerektiğini söylemişti.

Ayı zamanda FOMC’de oy hakkı olan Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari bu ayın başlarında faizleri daha önce tahmin edilenden daha yüksek bir seviyeye taşımaya meyilli olduğunu söylemişti. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic ekonomik verilerin beklenenden yüksek gelmesi halinde kendi savunacağı tezin daha yüksek faizlerden yana olacağını belirtmişti.

Stith konuyla ilgili açıklamasında “Bu bir yazı tura oyunu. 25 baz paun faiz artırıp parasal sıkılaştırmayı durduracaklar mı? 25 baz puan yükseltip noktasal grafiklerini önemli ölçüde düşürecekler mi? Benim perspektifime göre 25 baz puan faiz artırıp daha yüksek faiz ortamını izlemeye devam edecekleri fikri artık eskisi kadar net değil. Bana kalırsa bu atlamak için biraz yüksek bir çıta olacak” ifadelerine yer verdi.

FED’in çarşamba günü bildiği yoldan şaşmamasını bekleyen Goldman'ın Baş Ekonomisti Jan Hatzius, mart ayının ötesindeki yol hakkında "önemli bir belirsizlik" olduğunu söyledi. Ancak Hatzius mayıs, haziran ve temmuz aylarında 25 baz puanlık artışları konusundaki beklentilerini değiştirmedi. Baş ekonomist FED’in faiz artırım döngüsünü %5,25 - %5,5 aralığındaki faizlerle bitirmesini beklediğini söyledi.

Avrupa borsaları Fed kararı öncesi düşüşle açıldı

 

Fed güven tazelemek isteyecek

 

Dolar, Fed'in faiz kararı öncesinde temkinli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI22 Mart 2023 12:06

    fed faiz artırımı bugün yapmaması için baskı yapılıyor yine zenginlere teslim olacak ve MB sonsuz para basacaklarını söylediler altının onsu 2,500 $ yakında sert şekilde gelecektir.Bugün borsamızın kapanışa doğru % 5 olması dahi olası derim.Aracı kurumlar seçimlere kadar borsamızın 8500 olmasın beklediklerini bekliyorlar.

  • ALİ TEL22 Mart 2023 12:05

    Korkmayın ve hisselerinizi kaptırmayın bugün kapanışa doğru ralli yapma ihtimalimiz çok yüksek diye düşünmekteyim.MB sonsuz para basacaklarını beyan ettiler iki gün önce altın ve borsalar ralli olacaktır.