E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed kritik faiz kararını açıkladı---

Fed kritik faiz kararını açıkladı

Fed kritik faiz kararını açıkladı
22 Mart 2023 - 20:57 borsagundem.com

Fed politika faizini 25 baz puan artırarak %4,75 – %5,00 aralığına yükseltti.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,75-5 aralığına yükseltti.

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranın yüzde 4,75-5 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi.

Böylece Fed, politika faizini 2007'den bu yana en yüksek aralığa çıkardı.

Fed'in faiz kararına ilişkin piyasa beklentileri, ABD'deki banka iflaslarının ardından alt üst olmuştu. Bankacılık sektöründe yaşananlar sonrası Fed'in faiz artışlarına ara verebileceğine dair beklentiler gündeme gelirken, alınan önlemler ve yüksek seyreden enflasyon verisi sonrası 25 baz puanlık faiz artışı beklentisi öne çıkmıştı.

ABD Merkez Bankası (Fed), ABD bankacılık sisteminin "sağlam ve dayanıklı" olduğunu belirterek, son gelişmelerin hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarıyla sonuçlanması ve ekonomik faaliyet, işe alma ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının muhtemel olduğunu bildirdi.

İki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantısı'nın ardından Fed'den yapılan açıklamada, son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı bir büyümeye işaret ettiği bildirildi.

Açıklamada, istihdamın son aylarda sağlam bir hızla ilerlediğine işaret edilerek, işsizlik oranının düşük, enflasyonunsa yüksek kalmaya devam ettiği aktarıldı.

ABD bankacılık sisteminin "sağlam ve dayanıklı" olduğu vurgulanan açıklamada, "Son gelişmelerin hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarıyla sonuçlanması ve ekonomik faaliyet, işe alma ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması muhtemeldir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, söz konusu etkilerin boyutunun belirsiz olduğu belirtilerek, FOMC'nin enflasyon risklerine karşı dikkatli olmaya devam ettiğine dikkati çekildi.

Gelen bilgilerin yakından izleneceği ve para politikası üzerindeki etkilerinin değerlendirileceği belirtilen açıklamada, enflasyonu yüzde 2'ye döndürmede yeterince sıkı para politikası duruşuna ulaşmak için "bazı ilave sıkılaştırmaların" uygun olacağının öngörüldüğü kaydedildi.

Bankanın açıklamasında, faiz artışlarının hızı belirlenirken para politikasındaki kümülatif sıkılaşmanın, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmelerin, ekonomik ve finansal gelişmelerin dikkate alınacağı kaydedildi.

Fed Başkanı Powell: Enflasyon, hedefimizin çok üzerinde

 

Fed'in faiz kararına piyasalar ne tepki verdi?

 

Bankacılık krizinin ardındaki gerçekler

 

Bankacılık krizinin ipleri FED’in elinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali23 Mart 2023 05:29

    Atagy ihlas brlsm hrsızlar yalamacilar deprem yagmacisindan farkı yok ki bunların

  • Ali22 Mart 2023 23:04

    Abd çöktü yarın satıp kaçın

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM23 Mart 2023 11:22

    Bizim Kemal Kılıçtaroğlu yakın tarihte londra gitmiş idi ve soros un tefeci bankası mı varmış neymiş  ile görüşmüş ve ülkemize 100-500 milyar Dolar getireceğiz demiş idi. CHP anket yaptırmış ve % 77,50 yakın seçimler de kazanacağız diye basında haberlere rastladım. Acaba bu olay olur ise dolarında 14 TL olacağı herşeyin ucuzlayacağı  borsamızın da patlatmalar yapıp endeksi en az 10 000-15 000 olacağı haberlerine rastladım.  

  • borsacı22 Mart 2023 22:26

    bizim fed faiz düşmanım enflasyon dostum alım gücünüzü ve TL nizi eritip sizi enflasyon canavarına bogduracam diyor seçim de geldi bana oy verin diyor şimdi bu millet hadi işine demezmi sana.

  • Hakan 23 Mart 2023 01:20

    Demez, sen işine bak. Borsayı kolla.

  • Mucise Reis ;)22 Mart 2023 22:06

    ben önemlileri yazıyorum... masal çok :D ...Bankalar neden iflasa yaklaştı dendiğinde... Biz FED olarak özel olarak bunları denetleme kararı aldık. incelemelerimizi arttırıyoruz. Başka bankalarda böyle sorunlar olmaması için inceleme, özel mali veriler, esktra önlemler alıyoruz. Ama 2 banka kendi beceriksizlikleri , yönetim problemleri banka yönetici adımları ile çalkantılı sürece girdiler. Bu durumun tekrarı olmaması için yakın izleme önlemleri alıyoruz. Fed faiz kararı , farklı malı politika ve denetime yönelıyor. Bankaların faiz ve sıcak para dağıtımlarının azalması FED in istediği ortam olacak. Krizden çıkış sinyali neydi ? işsizlik, ekonomide yavaşlama, tuketımın azalması, bol sıcak para verilmemesi. Bu bankalar FED için beklenen sinyal de olabilir. o bakımdan gelecek verileri yakından takip ediyor FED. .. Mucise abiniz ile FED gecesi bedava bu bilgiler :D 

  • Mucise Reis ;)22 Mart 2023 22:02

    Powel.. Ne olursa olsun enflasyonla mücadele eden Fed olacak...Bankacılık sektorunde sorunlar var. Ama FEDİŞİNİ BU DURUM KOLAYLAŞTIRIP HAFİFLETİYOR, daha fazla faiz artışı ihtiyacını KULLANMAYABİLİRİZ...(FAİZ ARTIŞ = PARASAL DARALATMA/GENİŞLETME Politikası)Bankalar, borçlu kişi/kurum/kobi/müşteri vb. borç vermeyi durdurabilmesi...,Bazı işletmelerin kredi almasını engellemesi ...Teminat ve ipotek verilmemesi... Yani ABD ekonomisi otomatık olarak bankalar, korkan bankalar, banka yöneticileri ile yavaşlama olacaktır... işsizlik olacak (fed beklıyordu bunu faiz kararı ile) yavaşlayan ekonomi... * Konut piyasasının yavaşlaması... Bankaların batma riskine karşı kendi kararlarını alması FED işini hafifiletecek.  O bakımdan FED istekleri kendiliğinden olacak eee o zaman neden FAİZ arttırarak müdahale edeyim diyor Powel...

  • Mucise Reis ;)22 Mart 2023 21:56

    Fed, güçlü ekonomik koşulları ve düşen enflasyonu gerekçe gösteriyor. Faiz artırım programı, yakında sona erecek mesajı algılanıyor...Powell, "Faiz artışlarının, enflasyonu dizginlemesi gibi net görüş, artık hüküm sürmüyor... İnatlaşma yok....Ama alternatifler var, Bazı ek politika sıkılaştırmalarının daha uygun mudahele olacağı öngörülüyor." "Faiz artırım artık bitiyor gibi bir algıda oluştu. Çok kelime oyunu var, yani çok güçlü yabancı dil lazım. Çok ortada imalı bizim siyasi dil deki "olabilir" "olmuştur" "olur"..., "biraz", "az biraz" ... gibi kritik kelimeler kullanılıyor.

  • Alb22 Mart 2023 21:53

    60 adet daha batacak banka ve 0.25 artışla + 500 milyar dolar yük ( yersen güçlü)

  • Mucise Reis : )22 Mart 2023 21:50

    Amerikan bankalarının genel olarak sağlıklı. Dünyaya güvence veriyor. "Bankacılık sistemimiz güçlü sermaye ve likidite ile sağlam, dirençlidir" diyor...Ama bankaıclık faliyetleri koşulları verileri yakından takip edilecek." Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın banka hisselerinde satışlara yol açan durum beceriksizlik, yönetim hataları vb...Enflasyonla mücadele  bu bakımdan sürecek... bu mantıkla 25 baz puan adıma tılmış...

  • Kerim22 Mart 2023 21:34

    Adamlar tum dunyayi iyicene borclandirdilar simdi para istiyorlar onları %4_5 faiz kesmez.gözleri doymaz. Daha cok isteyeceklerdir.bahane çok...

  • Mucise Reis : )22 Mart 2023 21:27

    FED küçük resimde bi rkaç bankanın problemler yaşadığını biliyor. FAkat büyük resme baktığında hane halkı, envlasyon gibi problemlerin sürdüğünü biliyor. İlgili bankalar gerçek manada yönetici hataları ile mi sorun yaşadı ? var olan bankalar zaten küçük mudahalele rile önlemler ile düzeltilebilir... FED sembolik olarak mucadelesini sürdürdüğünü ve inatçı faiz yerıne pıyasayı germeden 25 baz puan faiz arttırdı. Böylece sert adım atmayacak bankaların kişisel mi? yoksa ekonomık sistemden dolayımı ? problem yaşadığını yakından izleyecek. O bakımdan enflasyon riski ile FED %100 mücadelesini sürdürmeyi güvercin kararı ile vemriş oldu bence...  şuan FED powel konuşması detayları verecek. 25 puan veri bence böyle bir adım oldu. Powe  1 -bankalarda sorunu nasıl değerlendirecek ?.. 2 - Enflasyona hamleleri FAİZ nasıl ilerleyecek ?  3- FED mudaheleleri ekonomıde bozucu etkı yapıyor mu ? .. beklıyoruz basın açıklamayı...

  • Baytar 22 Mart 2023 21:26

    Klavuzunuz karga powel mıy mıy etti hasret giderdiniz, haydi dağılın.

  • Mucise Reis : )22 Mart 2023 21:16

    Bankacılık alanında kargaşalar var (asli neden belirsiz , batan banka var/yok denmeden etrafında dolanılıyor) Enflasyonla mucadele var.Faiz bunda en buyuk kurtarıcı program. Bankalar batıyor, çökuyor, yada yonetımlerı bozuk vb denmeden, mücadelemiz sürüyor.faiz silahı yıne kullanılmış oldu... açıklamalar önemlı.

  • Yorum22 Mart 2023 21:03

    Yola gel deyyuuss yakında indirmeye de başlayacaksınız