E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Enflasyondaki yumuşama yatırımcıları yanıltıyor---

Morgan Stanley: Enflasyondaki yumuşama yatırımcıları yanıltıyor

Morgan Stanley: Enflasyondaki yumuşama yatırımcıları yanıltıyor
19 Nisan 2023 - 11:09 borsagundem.com

Uzmanlar, bilanço döneminde beklenenden iyi gelen karlılık verilerinin yılın ikinci çeyreğinde hayal kırıklığı yaratabileceğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir süredir yatırımcıları hisse senedi piyasalarındaki büyük düşüş olasılığıyla ilgili uyaran Morgan Stanley, enflasyondaki yumuşamanın değerlemeleri etkilediğini ve bunun da yatırımcıları yanıltıyor olabileceğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senedi piyasalarının şu an için en saygın stratejisti kabul edilen Mike Wilson, yatırımcıları uyarmayı sürdürüyor. Borsalarda yaşanan son ralliye rağmen Wilson, hisse senetlerinde düşüş eğilimini hala neden koruduğunu açıklıyor.

Kademeli artış, ani düşüş

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Morgan Stanley Baş Hisse Senedi Stratejisti Mike Wilson'a göre, kazanç beklentileri fazla iyimser olduğu için yatırımcılar devam eden borsa rallisinin ortasında hayal kırıklığına uğrayabilir.

S&P 500 Endeksi yılbaşından bugüne yüzde 8 oranında arttı. Artış teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ta ise yüzde 16’yı buldu. Ancak Wilson, “Kazanç tahminleri, kazançlar istikrarlı şekilde aşağı yönlü hareket etse bile oldukça yüksek seyrediyor ve düşecek sonraki ayakkabı ‘gelir artışı’ olduğu için kazançların hızla düşmesi muhtemel” diyor. Şu anda piyasalardaki mevcut fikir birliği, ilk çeyrek tahminlerinin satış tarafından yüzde 5 büyüme ve kazançlarda yüzde 8 düşüş olduğu yönünde.

İlk çeyrek sonuçlarının şimdiye kadar beklenenden daha iyi olduğu kanıtlanmış olsa da, Wilson sonuçların hâlâ ‘kademeli artış, ardından ani düşüş’ şeklinde olacağını düşünüyor. Wilson, ayrıca, gelir büyümesinin, talepte bir düşüşe işaret eden enflasyondaki son yumuşak okumalara dayanarak yatırımcıları hayal kırıklığına uğratacağına inanıyor.

Wilson, “Geçen hafta beklenenden daha zayıf gelen enflasyon verilerini alkışlayanları uyardık. Düşen enflasyon, özellikle mallar için, azalan talebin bir işaretidir ve birçok işletme için gelir artışını engelleyen tek şey enflasyondur" diyor.

Bu öngörü, gelirler düşmeye başladığında, kar marjlarının aşınacağını ve bunun da S&P 500 hisse başına kazanç sonuçlarının, beklentilerin altında kalacağı varsayımına dayanıyor. Wilson, “Gelirler yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmaya başladığında, bu marj düşüşü çok daha ani olabilir ve işte o zaman piyasa aniden tahmin ettiğimiz kazanç düşüşünün de önünde hareket edebilir. Bu da ani bir çöküş anlamına gelir” diye açıklıyor.

Fed’in yüksek faiz politikası devam ediyor

Bu yılki piyasa rallisine rağmen Wilson'ın hisse senetleri konusunda temkinli bir bakış açısına sahip olmasına neden olan bir faktör daha bulunuyor: Fed'in devam eden yüksek faiz oranları politikası.

Enflasyon, keskin bir şekilde soğumuş olsa da, hala Fed'in yüzde 2'lik uzun vadeli hedefinin üzerinde seyrediyor Bu, Fed'in oran artışlarına devam etmesine ve oranları daha uzun süre yüksek tutmasına ve hisse senedi fiyatlarını da beraberinde sürüklemesine neden olabilir.

Wilson, “Fed'in en sevdiği ‘temel hizmet enflasyonu’, hedeflerine göre hala çok yüksek. Bazı yönlerden, Ateş ve Buz tezimiz, Fed’in yavaşlayan bir ekonomiye ve tahminlerin altında kalan bir kazanç sezonuna doğru sıkılaşma patikasında kalmaya zorlanmasıyla yeniden hayat bulabilir” diyor.

Morgan Stanley ekonomistlerinin beklediği gibi, ikinci çeyrek GSYİH büyümesi yüzde 0'ın altına düşerse sorun daha da büyüyebilir gözüküyor. Çünkü bu, özellikle Wilson'ın beklediği gibi gelirlerde bir hayal kırıklığı anlamına geleceğinden, şirket kazançları üzerinde açık bir baskı oluşturabilir.

Wilson, “Büyük mega sermaye rallisini soğuk sulara çevirebilecek bir şey varsa, o da bazı yatırımcıların beklediği gibi faiz artırımlarını durduramayan Fed nedeniyle daha yüksek tahvil getirileridir” diyor ve ekliyor: “Pazar genişliğindeki son ve belirgin düşüşün, piyasanın bizi bu ayı piyasasının tehlikeli sularından uzakta olmadığımız konusunda uyarma yolu olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Morgan Stanley: Hisse senetleri tehlikeli bölgede

 

JPMorgan: Hafif bir durgunluk bile borsalarda çöküşe neden olabilir

 

JPMorgan: ABD teknoloji sektörü hisselerindeki ralli gerginleşti

 

JPMorgan'dan "hisse" uyarısı

 

Fed piyasaları baskıladı

 

Borsalar resesyonu yeniden görmezden mi gelecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)