E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMoody’s: Fed’in enflasyonla savaşını duraklatma zamanı geldi---

Moody’s: Fed’in enflasyonla savaşını duraklatma zamanı geldi

Moody’s: Fed’in enflasyonla savaşını duraklatma zamanı geldi
11 Nisan 2023 - 18:27 borsagundem.com

ABD ekonomisi resesyon alarmı veriyor. Uzmanlar ise Fed’i, enflasyonla mücadelesinde duraklamaya davet ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi tehlikeli bir viraja girmiş görünüyor. Bir yanda yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları, diğer yanda ise bankacılık krizi ve resesyon endişeleri, karar alıcıları bir çıkmaza sürüklüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey Moody's Ekonomisti Mark Zandi, Fed'in ABD ekonomisini aşağı çekmeye başlamadan önce enflasyonla savaşını duraklatma zamanının geldiğini söylüyor.

Faiz oranlarındaki artış durmalı

Insider’dan George Glover’ın haberine göre, Moody's Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi’ye göre, Fed’in, faiz artırımları ABD ekonomisini gerçekten aşağı çekmeye başlamadan önce en geç önümüzdeki ay enflasyona karşı savaşını durdurması gerekiyor.

Mark Zandi açıklamasında, ABD istihdam piyasasındaki yavaşlamaya, enflasyonun düşmesine ve bölgesel bankacılık sektöründeki kargaşaya dair süregelen endişelere işaret ediyor. Cuma günü açıklanan resmi rakamlar, ABD ekonomisinin Mart ayında 236.000 kişiyle beklenenden daha az istihdam yarattığını gösteriyor.

Zandi, “Kral olsaydım, oran artışlarını duraklatırdım. İş gücündeki büyümenin yavaşladığını düşünüyorum” diyor ve ekliyor: “Buna ılımlı enflasyonu ve bankacılık krizini eklerseniz, bence bu, faiz oranlarında bir duraklamanın tarifidir.”

25 baz puanlık artış

Fed, artan fiyat baskılarını yumuşatmak amacıyla geçen yıl faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelerden yaklaşık yüzde 5 seviyesine yükseltti. ABD enflasyonu, Kovid döneminde devam eden tedarik zinciri kesintisi ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşından kaynaklanan küresel emtia fiyatlarındaki baskı nedeniyle geçen yaz son 40 yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.

ABD Merkez Bankası, 3 Mayıs'ta bir politika güncellemesi yayınlayacak. Zandi ve diğerleri, politika yapıcılara ABD ekonomisini desteklemek için borçlanma maliyetlerini mevcut seviyelerinde tutma çağrısında bulunuyor. Ancak yatırımcıların üçte ikisi, Fed’in enflasyonla mücadele misyonuna bağlı kalmasını ve CME Group'un Fedwatch aracının da öngördüğü gibi faiz oranlarını 25 baz puan daha artıracağını öngörüyor.

Aşırı sıkılaştırma riski

Zandi, Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam etmesi durumunda ‘aşırı sıkılaştırma’ riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Zandi, “Risklerin giderek aşırı sıkılaştırma tarafında olduğunu düşünüyorum. Buradaki yanlış adım, Fed'in ücret ve fiyat baskılarını bastırmak için oranları yeterince yükseltmemesi değil, aşırı sıkılaştırma ve oranları çok fazla artırarak ekonomik büyümeyi baltalaması” şeklinde konuşuyor.

Zandi, “Bir ara verip etrafa bir göz atmak için doğru zaman” diyor ve ekliyor: “Eğer yanılıyorsam ve ekonomi daha güçlü olmaya devam ederse ve enflasyon daha kalıcı olursa, Fed yılın ilerleyen zamanlarında faiz oranlarını yeniden artırmaya başlayabilir.”

Fed'in sıkılaştırma kampanyasına bir ara verilmesi hisse senetleri için yükseliş anlamına gelebilir. Bunun nedeni, borsada işlem gören şirketlerin faiz oranlarındaki artış durduğunda sabit bir oranda borç alabilmesidir ve bu, değerlemelere giren gelecekteki nakit akışlarının da artması anlamına gelebilir.

Ed Yardeni: 'Fed Put' geri döndü

 

FED ve piyasa arasındaki kopukluk azalıyor

 

Fed yetkilisi Bullard'dan faiz mesajı: Daha yolumuz var

 

ABD’de kredi sıkışıklığı değil resesyon yaklaşıyor

 

Resesyon endişeleri risk iştahını baskılıyor

 

Küresel piyasalar resesyon endişesiyle yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )11 Nisan 2023 18:42

    Bizdede ekonomistler var diyorki Ya Türkiyede büyüme fena deil yüzde 2,7 ye düşmüş felan filan diyor. :D yahu sen bu büyüme için ne kadar enflasyon yapıyorsun ? soğan 30 tl ye geldi.. 1 yılda yüzde 3 büyüsün Türkiye dediğin givi sayın habertürk yazarı eee Ücretli ne kadar büyüyecek bu enflasyon ile :D maaşların alım gücü aynı ama açlık 9,000 den olacak 15,000 e.... eee büyüdünde ne oldu efendi ? :D Ya ekonomistim diye çıkıp saçma sapan 10 gün önce dediklerini iğneleyen kendine zır konuşmalar yapan anı, günü ekonomi ile yorumlayan çizgisi yamuklar bu hale getirdi zaten. usd 20... sorarım ekonomist efendi...Usd 10 a düşsemi daha iyi ? büyüme % 3 artsamı daha iyi? enflasyon dursamı daha iyi ? :D eee maden ekonomiye güç veren sensin, seç birini.. en zor hangisi? en kolay hangisi ? su akar büyüme yapar :D boş