E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFED ve piyasa arasındaki kopukluk azalıyor---

FED ve piyasa arasındaki kopukluk azalıyor

FED ve piyasa arasındaki kopukluk azalıyor
11 Nisan 2023 - 08:08 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Geçtiğimiz hafta oldukça önemliyken şimdi daha da önemli bir haftanın içindeyiz. Mart ayı istihdam raporunun ekonomide bir soğumaya işaret etmesinin ardından çarşamba günü gelecek olan ABD TÜFE verisi, akşamına toplantı tutanakları ve ertesi güne ÜFE verisiyle devam edeceğiz. Cuma günü açıklanan, ABD istihdam raporunun ardından çekirdek TÜFE’de aylık %0,4’lük bir artış bekleniyor. Eğer veriler beklendiği gibi gelirse Çekirdek TÜFE Manşet TÜFE’nin üstüne çıkmış olacak ki bu daha önce 2014-2017 döneminde yaşanmış ve özellikle borsa tarafında kayıplarla karşılanmıştı.

Zaman hızla akıp giderken bir sonraki Fed toplantısına yalnızca 3 hafta kaldığını belirtmekte fayda var. Piyasalar artık Mayıs ayında 25 baz puanlık bir artışı %73 olarak fiyatlıyor. Burada asıl önemli nokta bankacılık krizinin başlamasından bu yana piyasa katılımcılarının çoğunun ilk kez 25 baz puanlık bir artışı fiyatlaması. Diğer taraftan bu yıl en az 2 faiz indirimi  %87 olarak fiyatlarken Fed’in görüşü, 2023’te faiz indirimi olmaması yönünde. FED ve piyasa arasındaki kopukluk azalsa bile hissedilmeye devam ediyor gibi gözüküyor.

ABD doları ABD işgücü piyasasının önümüzdeki ay FED’in faiz artırımını desteklemesi nedeniyle yükselişte. Güçlenen dolar ve artan faiz artışı beklentileri altın üzerinde satış baskısı oluştururken ABD tahvillerinde faiz artışı beklentilerinin artmasıyla birlikte yaşanan yükselişten sonra 2 yıllık tahvil getirisi %0.78, 10 yıllık ise %0.28 geri çekildi. Borsa tarafında ise yataya yakın pozitif bir kapanış gerçekleşti. Avrupa tarafında ise paskalya bayramı nedeniyle piyasalar kapalıydı.

Asya tarafında Kore Merkez Bankası’nın faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda yüzde 3,5’te sabit tutmasıyla salı günü yükseldi. Güney Kore merkez bankası gibi art arda ikinci bir toplantı için faiz oranlarını sabit tuttu ve ekonomik büyüme muhtemelen projeksiyonunu kaçırsa bile enflasyonun ana politika hedefi olmaya devam ettiğini söyledi.

Hareketin ardından Güney Koreli Kospi endeksi ve % 0,96 yükseldi. Kosdaq %0,3 yükseldi. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi bölgede kazançlara öncülük etti ve %1,3 yükseldi. Japonya’da, Nikkei 225 %1,3 yükseliş gösterdi.

Diğer taraftan ise Çin’de tüketici enflasyonu, ekonomik aktivitedeki toparlanmaya rağmen mart ayında yavaşlarken, üretici fiyatları daha da daraldı ve merkez bankasının toparlanmaya yardımcı olmak için gerektiğinde para politikasını gevşetmesi için alan bıraktı. Çin’in enflasyon verisi yüzde 0,7 ile beklenenden düşük geldi. Üretici fiyatları, piyasa beklentisine paralel olarak % 1,4’lük bir düşüş gördükten sonra, yıllık bazda yüzde 2,5 düştü.  Shanghai Bileşik Endeksi sınırlı yükseliş kaydederken ve Shenzhen Bileşen Endeksi %0.1 yükseldi.

Petrol fiyatları, ABD iş verilerinin sıkı bir işgücü piyasasına işaret etmesinin ardından üç hafta üst üste yükseldikten sonra dün açılışla birlikte düşmüştü. Fakat piyasa katılımcılarının OPEC+’dan arz kesintilerini tartmasıyla ve açıklanacak bir dizi veri ile birlikte bu sabah açıklıkla birlikte brent petrolde pozitif bir seyir izleniyor. Brent ham petrol, 84,26 dolardan 8 sent yükselirken, ABD West Texas Intermediate varil başına 11 sent kazanarak 79,85 dolara yükseldi.

Yurt içinde sanayi üretimi verilerinin izleneceği yeni günde, yurt dışında Euro Bölgesi perakende satışlar, Sentix, NFIB endeksleri izlenecek.

Citigroup: Petrol 80 dolar/varil seviyesinin altına inebilir

 

Bitcoin 30 bin doları devirdi

 

Asya borsalarında Güney Kore öncülüğünde pozitif seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)