E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMobius: Piyasalarda kelepir fırsatlar var---

Mobius: Piyasalarda kelepir fırsatlar var

Mobius: Piyasalarda kelepir fırsatlar var
27 Nisan 2014 - 08:13 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Mark Mobious, gelişmekte olan piyasalar için alım zamanı olduğu vurgusu yaptı

Yatırım gurusu ve para sihirbazı olarak tanınan Templeton Fonu Başkanı Dr. Mark Mobius, gelişmekte olan piyasalara ilişkin, “Son düşüşlerin aşırı olduğunu ve irrasyonel yatırımcı paniğinden kaynaklandığını hissediyoruz ve son geri çekilmeyi portföylerimiz için kelepir aramada fırsat zamanı olarak görmekteyiz” dedi. Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (TKYD) derginin nisan sayısında Mark Mobius’un gelişmekte olan piyasalara ilişkin görüşlerine yer verildi.
 
BAŞKALARI KÖTÜMSERKEN...
 
“1980’lerde gelişmekte olan ülke tabirine uyan 5 ülke vardı. bugün 60’dan fazla” diyen Mobius şöyle devam etti: 

“Gelişmişlik düzeyleri, taşıdıkları siyasi risk ve ekonomilerini sürükleyen şirket türlerine göre oldukça farklılaşmaktalar... Küresel bir bakış açısı, bir şirketin gelecekteki başarı şansına ilişkin daha geniş bir görüş sağlar. Biz Templeton’da, başkalarının çok kötümser olduğu zamanlarda, sık sık satın almalar yoluyla değeri öne çıkan felsefemizi hep savunduk. Gelişmekte olan piyasalar bu tür kötümserliğe maruz kaldı. Bu volatilite dönemleri bizim için kesinlikle yeni birşey değil ve gelişmekte olan piyasaların sahip olduğu potansiyele ilişkin uzun vadeli inancımızı değiştirmez.
 
ŞEFFAFLIK KRİTERİ
 
Birçok gelişmekte olan ve fronitier hisse değerlemelerini cazip bulduklarını kaydeden Mobius, “Tabii ki en önemli değişken büyümedir. Büyümekte olan ve bunu şeffaflık ve iyi kurumsal yönetişimle destekleyen bir siyaset ortamının olduğu ülkelere ve şirketlere yatırım yapmak isteriz” yorumunda bulundu.
 
SEÇİMLER ÖNEMLİ OLACAK
 
Mobius yatırım ortamıyla ilgili olarak ise şunları  söyledi:
 
“2014 yılında kilit seçimler yapılacak. Endonezya, Güney Afrika, Tayland ve Hindistan’da yılın ilk altı ayı içinde, Türkiye, Brezilya ve Nijerya’da daha sonra. Seçim ortamı en üst düzeye çıkacağı için, yönetimlerin uzun dönemli büyümenin önündeki engelleri daha fazla ele alacaklarını ve popülist politikalardan uzaklaşacaklarına inanıyoruz. Bu şartlarda birçok gelişmekte olan piyasada, onlara geçtiğimiz yıllarda yardım etmiş olan sağlam ekonomik gelişme potansiyeli, kuvvetli kamu ve tüketici finansalları, zengin doğal kaynaklar ve olumlu demografik trend gibi mevcut unsurlar yeni bir çekiş gücü kazanabilir.”
 
HİSSE İÇİN KISA VADELİ TAHMİN YAPMIYOR...
 
“Uzun vadeli yatırımcılar olarak, hisse fiyatları için kısa vadeli tahmin yapmıyoruz” diyen Mobius, ancak 2014 yılında hızlanacak gibi görünen daha uzun vadeli gelişmelerin birçok gelişmekte olan piyasada sağlam büyüme potansiyeline itici güç olacağına inandıklarını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)