E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMike Wilson: Hisse senetleri ‘araf’ta sıkıştı---

Mike Wilson: Hisse senetleri ‘araf’ta sıkıştı

Mike Wilson: Hisse senetleri ‘araf’ta sıkıştı
29 Eylül 2023 - 13:05 borsagundem.com

ABD ekonomisine dair birbirine zıt beklentiler, hisse senetlerinin sıkışıp kalmasına neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında belirsizlik sürüyor. Sene başından bu yana yükselişini sürdüren yapay zeka rallisinin hız kesmesi sonrası yatırımcılar giderek daha fazla endişeleniyor. Hisse senetleri yön belirlemekte zorlanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street’in en saygın ve düşüş yanlısı stratejistlerinden Mike Wilson, herkesin ABD ekonomisinde bir resesyon ya da toparlanma beklemesi nedeniyle borsaların ‘araf’ta sıkışıp kaldığını söylüyor.

Hisse senetleri araf bölgesinde

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Amerikan Merkez Bankası (Fed), Mart 2022'de enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya başladığından beri ekonomistler ve Wall Street stratejistleri, resesyonun ABD'yi vurup borsada da bir çöküşe neden olup olmayacağını tartışıyor.

Morgan Stanley'nin yatırım sorumlusu ve ABD hisse senedi stratejisti şefi Mike Wilson, bu tartışmada her zaman ayıların kampında yer aldı. Wilson, 2022 yılında, artan faiz oranlarının ve yüksek enflasyonun hisse senedi fiyatlarını aşağı çekeceğini doğru bir şekilde tahmin etti. Ancak bu yıl, yüksek faiz oranları, yapışkan enflasyon ve hatta bölgesel bankacılık krizi tehdidine rağmen S&P 500 Endeksi Wilson’ı da şaşırtacak şekilde büyük ölçüde dirençli iş gücü piyasası sayesinde yüzde 19’a yakın bir oranda yükseldi.

Ancak son zamanlarda bu ralli teste tabi tutuluyor gözüküyor ve endeks Temmuz ayının sonundan bu yana yüzde 6 oranında değer kaybetti. Wilson'a göre bu, Fed'in agresif faiz artırım kampanyasının sonucunu bekleyen piyasanın ‘araf'ta sıkışıp kaldığının bir işareti. Wilson, “Piyasa, sert inişin mi yoksa yeniden hızlanmanın mı olduğunu anlamaya çalışıyor” diyor ve ekliyor: “Bu araf bölgesi, bir nevi ileri geri hareket edeceğimiz ve piyasanın cankurtaran sandallarına doğru yöneleceği yer.”

Dördüncü çeyrek riski

Wilson, şu anda içinde bulunulana benzer ‘döngü sonu ortamlarında’, yani Fed'in tutarlı faiz artırımları döneminin sonuna yaklaştığı böylesi dönemlerde, genellikle yatırımcıları temkinli bir yaklaşım benimsemeye iten pek çok belirsizliğin bulunduğunu açıklıyor. Ancak yılın başında, pek çok durgunluk çağrısının 2022 için erken olduğu ortaya çıktıktan sonra pek çok yatırımcı fazla iyimser davranmış gözüküyor.

Wilson, “İnsanlar bu yılın ilk yarısında yanlışlıkla resesyon çağrısında bulundular ve bu gerçekleşmedi. Ve şimdi, yanlışlıkla gelecek yıl bir miktar yeniden hızlanma ile güzel bir yumuşak inişe inanıyor olabilirler” diyor ve yatırımcıların yaz aylarında yumuşak iniş anlatısını ‘aşırı fiyatlandırdığını’ savunuyor.

Wilson, orta ve düşük gelirli tüketicilerin pandemi sırasında biriktirdikleri fazla tasarrufların tükenmesi ve öğrenci kredisi geri ödemelerinin yeniden başlaması nedeniyle mevcut piyasa arafından çıkıp bir durgunluğa girebileceğimizden korktuğunu ifade ediyor. Bu, harcamaların yavaşlamasına yol açabilir. Bilindiği üzere tüketici harcamaları ABD GSYİH'sının yüzde 70'ini oluşturuyor. Wilson, “Dördüncü çeyrekteki risk bu, tüketici yukarı yönlü sürpriz yapmaya devam edebilir mi?” diye soruyor.

Wilson, tüketici harcamalarına yönelik tehditler, yüksek faiz oranları ve petrol fiyatlarındaki son artış göz önüne alındığında borsa değerlemelerinin yüksek kaldığını belirtiyor. S&P 500 Endeksi, tarihsel ortalamanın kabaca 15 katı olan kazancına kıyasla 18 katı kazançla işlem görüyor.

Wilson'ın temel senaryosu, endeksin yıl sonuna kadar kabaca yüzde 10 oranında düşerek 3.900 puan civarına gerilemesi yönünde. Wilson, bunun, yatırımcıların yaklaşımlarında savunmacı kalmaları ve yüksekten uçan büyüme odaklı hisse senetlerine şimdilik geri dönmekten kaçınmaları gerektiği anlamına geldiğini söylüyor.

Kaliteyi ve kârı arayın

Wilson'ın düşüş eğilimi göz önüne alındığında, hisse senetlerinin yüzde 10 oranında düştüğü temel senaryodan kaçınmak için nakit tutmayı tavsiye etmesini beklemek normal karşılanabilir. Ancak Wilson, sadece nakit parayla saklanmanın en iyi yaklaşım olmadığını söylüyor. Wilson, “Bunun yerine yatırımcılar, güçlü bilançoları ve kazançları olan ve dolayısıyla işlerini sürdürmek için faiz oranları yüksekken borç almak zorunda kalmayacak olan kaliteli büyük hisse senetlerini araması gerekiyor” diyor.

Yayınladığı bir notta Wilson ve analistlerden oluşan Morgan Stanley ekibi, özellikle artan temettüler olmak üzere temettü sunan kaliteli hisse senetlerinin, belirsiz zamanlarda yatırımcılar için en iyi seçeneklerden biri olabileceğini öne sürüyor. Ekip, özellikle de enflasyonun düşüş eğilimindeyken yükseldiği dönemlerde temettü hisselerinin tarihsel olarak temettü ödemeyen emsallerinden daha iyi performans gösterdiğini bulguluyor ve şunları yazıyor: “Günümüzün makro ortamı genel olarak temettü ödeyenlerin performansını destekliyor. Temettüler, piyasanın değişkenlik gösterdiği dönemlerde ödeme yapanlara karşı ödeme yapmayanlara göre kayda değer bir performans artışı ile pozitif bir getiri yastığı sağlıyor.”

Wilson ve ekibi, temettü hisselerini seçerken, firmaların emsallerine göre değerlemelerine, zor zamanlardaki tarihsel oynaklıklarına ve genel kaldıraç oranlarına odaklanan ‘bütünsel bir yaklaşım’ kullanılmasını öneriyor.

JPMorgan: Yüksek faizler hisse senetlerinin cazibesini yok edebilir

 

Hisse senetlerinden yılın en yüksek çıkışı

 

Morgan Stanley: Hisse senetlerinde kırılganlık artıyor

 

Üç aylık opsiyonların süresi bugün doluyor, borsada yüksek volatiliteye dikkat

 

‘Aşırı korku’ borsalara geri döndü

 

Ekim ayı borsada yüksek volatilite vadediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ29 Eylül 2023 21:28

    o zaman bize gelin bizim borsa her gün yükseliyor.son yılda da 150 kat yükselen hisse senetlerimiz var.köşelik iolur idiniz.

  • Hakan29 Eylül 2023 14:40

    Arafta mı sıkıştı? Hangi hisseler bunlar? Yahu Kimmr yatırımcısına cehennemi yaşattı. Hissede milyonlarca para kazananları değil hisseye ceza vererek yatırımcısını mağdur etti. Bir grubun günlük işlemleri yüzünden hisse ve hissedarları mağdur oldu. Buna sebep olanlar başka hissede başka hissedarlar üzerinden para kazanıyorlar. Hatta kazandıkları için ödül bile alıyor olabilirler. Her geçen gün büyüyen portföyleri ile gurur duyuyorlardır.Önce ahlak ve etik değerlere sahip olmak gerekiyor.