E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz kararı sonrası döviz fonlarında büyüme sürer mi?---

Merkez'in faiz kararı sonrası döviz fonlarında büyüme sürer mi?

Merkez'in faiz kararı sonrası döviz fonlarında büyüme sürer mi?
24 Mart 2024 - 09:15 borsagundem.com

Yatırım fonlarına bir haftada 90 milyar TL para girişi olurken 54 milyar TL’si serbest fonlara gitti. Serbest fonların yüzde 42’si döviz fonlarından oluşuyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası serbest döviz fonları büyümeye devam eder mi?

Yatırımcıların fon pazarına ilgisi serbest döviz fonları ile büyümeye devam ediyor. Bir haftada yatırım fonlarına 90 milyar TL’lik para girişi gerçekleşirken bunun 54,5 milyar TL’sini serbest fonlar gerçekleştirdi. Serbest fonların ise yüzde 42’sini döviz fonları oluşturuyor. Serbest fonlarda haftalık net büyüme ise 30 milyar TL oldu. Zeynep Aktaş, ekonomim.com'daki yazısında "TCMB’nin faiz kararı sonrası bu fonlarda büyüme devam eder mi?" sorusuna yanıt verdi.

Para piyasası fonlarının yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiğini belirten Aktaş, "Serbest fonlardan sonra en çok tercih edilen yatırım aracı olan para piyasası fonlarına bu hafta 20 milyar TL'lik bir para girişi oldu. Bu fonlar, portföy büyüklüğünde yılbaşından bu yana %63.8'lik bir artışla, en fazla büyüyen kategori oldu" ifadesini kullandı.

Getiride lider kıymetli madenler

Kıymetli maden fonları, geçen hafta yatırım fonları arasında en dikkat çekici performansı sergileyerek %4.8'lik bir getiri elde etti. Bu, onları son bir haftada en çok getiri sağlayan kategori yaparken, portföy büyüklüğünde de %49'luk bir artışla para piyasası fonlarının ardından en fazla büyüme gösteren ikinci kategori olarak öne çıkmalarını sağladı.

Yatırımcı sayısı düştü, portföy değerleri yükseldi

Yılbaşından bu yana yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısında %10'luk bir düşüş meydana gelirken, bu dönemde fonların toplam portföy değeri %32.6 oranında artış gösterdi ve 2,3 trilyon TL'ye yükseldi.

Hangi fonlar öne çıktı?

Geçtiğimiz hafta içerisinde İş Portföy İkinci Para Piyasası (TL) Fonu, 1,7 milyar TL'lik para girişiyle en çok büyüyen fon olarak dikkat çekti ve yıllık %39'luk bir getiri elde etti. Bu başarının ardından en fazla para girişi kaydeden ikinci fon, 1,3 milyar TL ile Garanti Portföy İki. Para Piyasası (TL) Fonu oldu.

Yüksek getiri ve yatırımcı ilgisi

Ziraat Port. BIST Likit Bank. End.His.Sen. Yğ. BYF, haftalık %11'lik getiri ile en yüksek performans gösteren fon olarak ön plana çıkıyor. Fonun yıllık getirisi ise %139'a ulaşarak dikkat çekici yükseliş gösterdi. Yatırımcı sayısında ise en büyük artışı yaşayan fon Rota Portföy Çip Teknolojileri Değişken Fon yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana %10,879'luk bir artış ile yatırımcıların yoğun ilgisini çekmeyi başardı.

Aktaş yazısında serbest Fonlarla ilgili doğru bilinen yanlışları da anlattı.

İşte o bilgiler:

Yanılgı: Serbest Döviz Fonları yalnızca döviz kuru artışından kazanç sağlar

Gerçek: Bu fonlar, faiz gelirleri ve döviz kurlarındaki değişiklikler dahil olmak üzere döviz cinsinden yapılan çeşitli yatırımlardan getiri elde edebilir.

Yanılgı: Serbest Fonlara yatırım yapmak döviz almakla aynıdır

Gerçek: Serbest fonlar, döviz cinsinden yatırımlar yapar ancak bu yatırımlar çeşitlendirilmiş olup, sadece döviz alım-satımından ibaret değildir.

Yanılgı: Yüksek getiri için sadece döviz fonlarına yatırım yapılmalı

Gerçek: Yatırım hedefleri ve risk toleransı göz önünde bulundurularak çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak, genellikle daha sağlıklı bir yatırım stratejisidir.

Yanılgı: Serbest Fonlardaki para girişleri, sadece yüksek getiri beklentisiyle ilgilidir

Gerçek: Yatırımcıların fonlara para girişinde bulunmaları çeşitli faktörlere bağlıdır, bu sadece getiri beklentisiyle sınırlı değildir. Piyasa koşulları, risk dağılımı ve likidite ihtiyaçları da önemli rol oynar.

Yanılgı: Serbest fonların getirisi daima pozitiftir

Gerçek: Serbest fonlar da dahil olmak üzere tüm yatırım fonlarının performansı, piyasa koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterir ve dönemsel olarak negatif getiri de mümkündür.

Fonlarda kazançlarla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Yanılgı: TCMB faiz kararları yalnızca TL fonları etkiler

Gerçek: TCMB'nin faiz kararları genel piyasa likiditesini ve risk algısını etkileyerek dolaylı yoldan döviz fonları dahil tüm fonların performansını etkiler.

Yanılgı: Para piyasası fonlarına para girişi, döviz fonlarından daha az riskli olduğunu gösterir:

Gerçek: Para girişi, yatırımcıların mevcut piyasa koşullarına ve kendi likidite ihtiyaçlarına göre aldıkları kararların bir sonucudur ve tek başına risk seviyesiyle ilişkilendirilemez.

Yanılgı: Bir haftalık verilerle fonların uzun vadeli performansı öngörülebilir

Gerçek: Kısa vadeli veriler, fonların uzun vadeli performansı hakkında kesin sonuçlar çıkarmak için yeterli değildir. Yatırım kararları alırken daha geniş zaman dilimleri ve kapsamlı analizler önemlidir.

Yanılgı: Yatırımcı sayısındaki artış, fonun mutlaka başarılı olduğunu gösterir

Gerçek: Yatırımcı sayısındaki artış çeşitli sebeplere bağlı olabilir ve fonun performansı hakkında doğrudan bir gösterge değildir.

Yanılgı: Döviz fonlarına yatırım yapmak, döviz riskini tamamen ortadan kaldırır:

Gerçek: Döviz fonları, döviz cinsinden yatırımlar yapar ve bu yatırımların kendi içinde döviz riski barındırır. Fonlar, döviz riskini yönetmeye çalışır, ancak tamamen ortadan kaldırmaz.

Hisse yatırım fonlarında yeni yıl çoşkusu

 

Yatırım fonlarında yeni trendlerin yükselişi

 

Yatırımcı sayısı son üç ayda yüzde 100 artan 31 yatırım fonu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pala25 Mart 2024 11:50

    Komik olmayın. Cumhurbaşkanının tüm uçakları araç filosu euro ile ithalediliyor. Bunların yedek parçası lastiği yakıtı ithal. Döviz yoksa fiyatı artacak dememtir

  • Turkogluturk25 Mart 2024 07:23

    Herkez bir oldu vatandasin kefen paradina goz dikti.yemezler.baska kapiya.