E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Merkez'in başarısı önemli'---

'Merkez'in başarısı önemli'

'Merkez'in başarısı önemli'
27 Ağustos 2013 - 14:53 borsagundem.com

Rhea Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi Paksoy, normalde dövizdeki yükselişin sonlanması gerektiğini söyledi

Rhea Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi Cüneyt Paksoy, yurt dışı kaynaklı dinamiklerin düzelmemesi durumunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz silahını yeniden değerlendirmek zorunda kalabileceğine dikkati çekerek, "Normal şartlarda dövizdeki bu yükselişin sonlanması mümkün, ama yurtdışı gelişmelerin seyri TCMB'nin bu anlamdaki başarısını artıracak olan yegane unsurdur" dedi.
TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın AA Finans Masası'nda yaptığı açıklamaları değerlendiren Paksoy, ABD Merkez Bankası (Fed) etkisiyle başlayan baskının, gelişmekte olan piyasa para birimlerinde değer kaybı ve faizlerdeki yükselmeye neden olduğunu anımsatarak, Türkiye'nin de bu ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.
Türkiye'nin bu süreçte kurlarda kendi iç siyasi dinamiklerinin etkisini gördüğünü belirten Paksoy, ancak daha fazla yurtdışı dinamiklerle bugünlere gelindiğini vurguladı.
Paksoy, henüz Suriye etkisinin hesaplanmadığını aktararak, şunları kaydetti:
"Suriye'nin jeopolitik anlamda önemi büyük. Orada olabilecek olası bir savaş tepkisine karşılık, ekstra bir fiyatlama da mevcut. Şu anda yurtdışında da bu etkileri görüyoruz. Fed'in etkisine ek olarak siyasi ve jeopolitik bir etki de var, Suriye başlığına paralel olarak.
Bütün bunların getirdiği sonuç dolar/TL kotasyonlarındaki 2 üzerindeki fiyatlama. Bu fiyatlamanın kendi iç dinamiklerimizle olduğu bir gerçek ama TCMB'nin kendi politika araçlarıyla hem kurdaki hem de faizdeki dengeye sağlamak istediği de bir gerçek."
"Önemli olan kurun 2'nin üzerinde çıkması değil, 2'nin üzerinde ne kadar daha kaldığı"
Paksoy, piyasaların Erdem Başçı'nın bugünkü açıklamalarından, yurtdışı normale gelmeden oluşacak kotasyonun düşmesi için MB'nin uyguladığı proaktif politikada faiz silahını bir miktar daha kullanması yönünde bir beklenti taşıdığını belirtti.
Cüneyt Paksoy, konuşmasına şöyle devam etti:
"Erdem Başçı altını ısrarla çizerek faizi kullanmayacağını, dövizdeki rezervlerin de erimesine fırsat vermeden tutarlı bir satış politikası ve sıkılaştırma politikasına devam ederek, piyasaların önüne bir takvim koydu. Dolar/TL kurunun 1,92 olması gibi bir hedefi ortaya koydu. Böyle bir hedefin gerçekleşmesinde faiz silahının kullanılmaması için, yurtdışı dinamiklerin normalleşmesi gerekiyor. TCMB de bu yurtdışı etkilerin geçici olduğunu, normale geleceğini ve buna bağlı olarak tansiyonun düşeceğini söyledi."
Paksoy, Fed ve Suriye ana başlıklar olmak üzere, Avrupa'daki durum ve ABD borç limiti gibi ekstra başlıkların da yurtdışı etkilerin içerisinde yer aldığını aktararak, tüm bu başlıkların normalleşmesi durumunda MB'nin haklı çıkıp, kurun 1,92 seviyesine geleceğini kaydetti.
"Önemli olan kurun 2'nin üzerinde çıkması değil, 2'nin üzerinde ne kadar daha kaldığı" diyen Paksoy, şunları ifade etti:
"Bu hareket kısa vadeli de olabilir. TCMB'nin faiz silahını kullanmaması için yurtdışının kesinlikle normale gelmesi lazım. Yurtdışı normale gelmiyor ve MB faiz silahını kullanmadan ve döviz rezervlerini eritmeden kurdaki ateşi söndürebileceğini düşünüyorsa, o zaman ya bizim bilmediğimiz bir haber akışına ya da veri setine sahip ya da yeni bir politika aracı piyasaların önüne konulacak.
Yurt dışı düzelmezse kullanmayacağım dediği faiz silahını yeniden değerlendirmek zorunda kalabilir. Normal şartlarda dövizdeki bu yükselişin sonlanması mümkün, ama yurtdışı gelişmelerin seyri MB'nin bu anlamdaki başarısını artıracak olan yegane unsurdur."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)