E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa''Merkezi karşı taraf'' uygulaması başladı---

''Merkezi karşı taraf'' uygulaması başladı

''Merkezi karşı taraf'' uygulaması başladı
02 Eylül 2013 - 11:02 borsagundem.com

Takasbank bugün itibariyle “Ödünç Pay Piyasası”nda “Merkezi Karşı Taraf” uygulamasına başladı

Takasbank'tan yapılana açıklmaya göre, 14 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan “Merkezi Karşı Taraf Yönetmeliği” çerçevesinde, Türkiye’nin merkezi karşı taraf kuruluşu olarak belirlenen Takasbank; bu kapsamda üstlendiği işlemlerin karşı tarafı olma rolü ile ilk olarak Ödünç Pay Piyasasında takasın tamamlanmasını taahhüt ediyor.
Kuruluşundan bugüne gerçekleştirdiği faaliyetlerdeki kalite, kesintisizlik ve hız ile güven uyandıran Takasbank, bankacılık lisansına sahip olmanın getirdiği birikim ve avantajları da kullanarak, sermaye piyasası işlemlerinden kaynaklanan piyasa ve karşı taraf kredi risklerini merkezi olarak üstlenmek ve yönetmek için gerekli altyapı ve mevzuat çalışmalarını Ödünç Pay Piyasasında tamamladı.
Bugün itibarıyle Ödünç Pay Piyasasında gerçekleştirilen işlemlerde, Takasbank’ın, ödünç verene karşı ödünç alan, ödünç alana karşı ise ödünç veren konumuna geçmesi ile; taraflardan birinin, işlemin niteliğine göre menkul kıymet veya nakit borcunu yerine getirmemesi durumunda, diğer tarafın işlemlerden olan alacağı garanti altında olacak.
Türkiye'nin merkezi takas kuruluşu olan Takasbank’ın, uluslararası düzenleme ve standartları göz önünde bulundurarak yürüttüğü çalışmalar kapsamında oluşturduğu merkezi karşı taraf uygulamasının çok yakında Takasbank Para Piyasası ile organize türev piyasalarda, daha sonraki aşamalarda ise pay ve borçlanma araçları piyasalarında uygulamaya alınması hedefleniyor.
Takasbank’ın söz konusu uygulama ile sisteme sağlayacağı güven unsurunun, İstanbul Finans Merkezi (İFM) Stratejisi ve Eylem Planı’nın da en önemli hedeflerinden birisi olan, Sermaye Piyasalarının gelişimine katkı sağlayacağı belirtilen açıklmada, "Dünyada da son dönemde en önemli unsurlardan birisi olan merkezi karşı taraf uygulaması sayesinde bir kriz döneminde dahi, işlemin taraflarının menkul kıymet veya nakit alacaklarının teslimini sağlamak mümkün hale gelmektedir. Merkezi karşı taraf uygulaması ile Takasbank’ın sadece ülkemizin değil aynı zamanda dünyanın güvendiği bir takas kurumu ve sermaye piyasalarının güven noktası olması hedeflenmektedir"  denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı02 Eylül 2013 11:14

    Çok güzel bir uygulama. Umarım bu işler için bir fon alıp ayrıca derinlik de sağlarlar. Yani İşlem hacminin belki %5-%10 u kadar bir portföy oluştursalar adeta ayrı bir borsa gibi çalışırlar. Açığa satış yerine ödünç alıp satmak daha güvenli olur. Umarım diğer piyasalarda da bu şekilde karşı taraf olurlar. Sanırım derinliği en az olan piyasadan başladılar.