E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarLuna'dan sonra gözler Tether'de---

Luna'dan sonra gözler Tether'de

Luna'dan sonra gözler Tether'de
17 Mayıs 2022 - 15:25 borsagundem.com

Kripto paralarda çalkantı devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde TerraUSD ve Luna'daki gelişmelerle birlikte sert kayıplara imza atan kripto varlıklarda son olarak USDT ile ilgili yeni bir gelişme ortaya çıktı.

Dolara endeksli kriptopara birimi TerraUSD ve onu destekleyen Terra blokzincir platformunun ana para birimi Luna'nın geçtiğimiz hafta çökmesi diğer kriptopara birimlerinde de bir satış dalgasına yol açtı ve kriptoparalarla ilgili soru işaretlerinin tekrar yükselmesine sebep oldu.

Sabit kripto para olması gereken UST’nin 1 dolarlık seviyesini kırması sonrası stabiliteyi korumak isteyen Luna’nın rezervlerini yakması panik satışlarıyla birleşince Luna 100 dolarlık seviyesinden sert düşmüş ve sıfıra yaklaşmıştı. Luna’daki kayıp yüzde 99,9 olurken Bitcoin, Ethereum ve pek çok altcoin geçtiğimiz hafta içinde yüzde 30’un üzerinde değer kaybetmişti.

Sabit kriptoparaların sürekli sabit kalacağının hiçbir garantisi yok

Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta da pazartesi günü yaptığı bir konuşmada "Sabit kriptoparaların sürekli sabit kalacağının hiçbir garantisi yok. Geçen hafta dünyanın en büyük sabit kriptoparası geçici de olsa dolara karşı endeksini kaybetti," ifadelerini kullandı.

Panetta sabit kriptopara sahiplerinin hiçbir düzenleme altında korumaları olmadığını ve ellerindeki paranın tamamını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Panetta "Herhangi bir anda rezerv paraya çevrilemeyen özel finansal enstrümanların para yerine geçebileceğine inanmak bir ilüzyondan ibarettir," dedi.

USDT'de 7,6 milyar dolar çıkış yaşandı

Bu arada kripto piyasalarını işlemesi için vazgeçilmez olarak tanımlanan ve ağırlıklı olarak dolara endeksli kriptoparaların en büyüğü Tether'den (USDT) de 7.6 milyar dolarlık bir çıkış yaşandı. Bu da değerinin her zaman 1 dolar olacağı vaadinde bulunan Tether'in kısa süreli de olsa 95 cente gerilemesine yol açtı. 

Euronews'da yer alan habere göre, Bitfinex kriptoborsası ile yakın ilişki içerisinde olan ve Tether'i kontrol eden özel şirket aradaki farkı ödeyerek vaadini yerine getirmeyi başardı. Fakat şirketin ilan ettiği yıl sonu verilerine göre bu işlemi yapmak için kasasındaki nakit paranın iki katını kullanmak zorunda kaldı.

Kriptoparabirimi eski seviyesine tekrar dönse de CryptoCompare verilerine göre perşembe gününden bu yana piyasa hacmi yüzde 9 düşerek 76 milyar dolara geriledi. 

Stablecoin olarak tanımlanan sabit kriptoparaların bu tür dalgalanmalara karşı ne kadar dayanıklı olduğunun bilinemeyeceğini vurgulayan uzmanlar yeni krizlerin piyasadaki binlerce kriptoparayı olumsuz etileyeceği uyarısında bulunuyor.

Gecikmeler ve maliyetlere karşı tercih ediliyordu

Kripto varlıkları doğrudan Amerikan doları ya da Euro gibi para birimleri ile alıp satmak zaman zaman gecikmelere ve komisyon maliyetlerine neden olduğu için kripto yatırımcılar genelde bu alım satımları sabit kriptoparalar üzerinden yapmayı tercih ediyor.

Piyasa değeri bakımından dünyanın en değerli üçüncü kriptoparası olan Tether'den çıkış yaşanırken aynı sürede en büyük rakibi Circle'a ait USD Coin'e giren sermayede yüzde 5'lik bir artış yaşandı. 

Uluslararası Para Fonu Para ve Sermaye Piyasaları Direktörü Tobias Adrian bunun bazı sabit kriptoparalardan çıkışın bazılarına ise girişin olduğunu gösterdiğini ve artık sabit kriptoların gerçekten sabit olmasının zamanının geldiğini belirtti.

LUNA'yı kurtarma planı işe yaramadı

 

Piyasalarda gözler Powell'a çevrildi

 

Tether CTO'sundan önemli açıklama

 

ABD doları için iki olasılık

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 4mevsim17 Mayıs 2022 23:30

    Hepsi aynı,hisse,kripto. aslında bildigimiz parayı başka bir ürun yaratıp ona deger biçip tekrar satması.Bu durumda 1 $ =1 btc yi 60 bin dolardan sattılar diyebilirz.

  • Hakkı18 Mayıs 2022 01:04

    Sapla samanı karıştırdın hocam. Mesela Kchol hissesi aldınmı koç'a ortaksın, hayal bile edemeyeceğin firmaya ortaksın.

  • Naim17 Mayıs 2022 18:03

    Kripto işi risklidir, ama hissede isen şirketine de güveniyorsan mal senindir isterse dibi göstersin gitmesi gerektiğinde birgün gider

  • : )17 Mayıs 2022 19:40

    Mango gıda gibimi.

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 17:54

     Eğer algoritması sert hareketlerde problem yaşar ise ciddi zarar görer piyasa. güven ortamı çok önemli. O bakımdan BTC harici oluşturulan finansal alternatifler kurumsallar ve devletler tarafından kullanımı zora girer. Yeterli olgunlukta temınatta kendilerini yaşanan Luna olayına göre güncellemeleri lazım. Yoksa ciddi güven prestij kaybı demektir bu. 

  • Mucise Reis ;)18 Mayıs 2022 09:20

    Semih, Tek farkımız benim daha fazla okuyup, araştırıp, uzmanlarını takip edip sormam. yoksa herkes bir ve eşit. Belki daha çabuk algılayıp olayları kapabilen kapasitede olabilir :D Allah vergisi.  BTC 1 USD iken dikkatimi çekmişti. Sanırım bu alanda sen prof olsanda senden bir tık daha iyi prof olabilirim. Bence... kendim için kazanıyorum.

  • Semih 18 Mayıs 2022 01:06

    Aha herşey pro.fu konuştu. Sizin için bulunmaz nimet, istifa pardon istifade edin.

  • Ekonomiist17 Mayıs 2022 16:52

    2 yıldır araştırıyorum, şu kriptoyu daha çözemedim. Birileri alıp satıyor diye bi şey benim için yatırım aracı olmuyor

  • Nereye gidiyorsun Dünya 17 Mayıs 2022 15:45

    Çoluk çocuk kendi başına merkez bankası gibi garip isimlerle sanal sayıları  para  diye basıyor ne kadar cin akıllı varsa gidip alıyor