E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD doları için iki olasılık ---

ABD doları için iki olasılık

ABD doları için iki olasılık
17 Mayıs 2022 - 08:23 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Nisan ayına ilişkin büyük ölçüde hayal kırıklığı yaratan Çin verileri ve ABD Empire State imalat endeksindeki düşüş, tedarik zincirindeki aksama yoğunlaştıkça ekonomik aktivitenin ani bir ivme kaybı yaşayabileceği endişesini artırdı ve bu yüzdendir ki Goldman Sachs bir resesyonun belirmeye başladığı dönemlerde yaşanan tipik bir hareket olarak ABD dolarının güçlendiğini, önümüzdeki haftalarda ABD doları için iki olasılık bulunduğunu

a) küresel büyüme görünümünün iyileşmesi halinde yatırımcıların riskli varlıklara geri dönmeleri ile ABD dolarının zayıflayacağını,

b) küresel ekonominin bir resesyona girmesi halinde ise ABD dolarının izleyeceği patikanın belirsiz olduğunu vurguladı. Üstelik Elon Musk bile ABD ekonomisinin “büyük olasılıkla” bir resesyonda olduğunu belirtti ve şirketleri maliyet ve nakit akışlarını izlemeleri gerektiğini ve içinde bulunulan zor zamanların 12-18 ay devam edebileceğini ifade etti.

Asya piyasaları , yatırımcıların küresel ekonomik toparlanmanın beklenenden daha kırılgan olabileceğine dair endişelerini pekiştiren Çinden gelen zayıf perakende satışlar ve fabrika üretim rakamlarının ve ABD imalat verilerinin hayal kırıklığı yaratmasına  ve Çin’deki karantinaların dünyanın geri kalanını etkilemesinin önemli bir yolu, enflasyon üzerindeki etkisine rağmen tepki yükselişinde.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi  %0,84, Avustralya’da S&P/ASX200 endeksi %0.34, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %1.2 ,  Çin CSI300 Endeksi %0.07 yükseldi. Dolar endeksi ise  yatay seyrederek 104,1’de kaldı.

ABD gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, %2.8931’e , 2 yıllıklar ise  %2.578’e ulaştı.

Macaristan’ın Avrupa Birliği’nin küresel arzı sıkılaştıracak bir hamle olan Rusya’dan petrol ithalatını yasaklama yönündeki baskısına direnmesi ve yatırımcıların son rallinin ardından kar elde etmesiyle Brent ham petrol vadeli işlemleri %0.2 düşüşle 114.02 $’a , ABD Batı Teksas Orta (WTI) ham petrol vadeli işlemleri de  %0.3 düşüşle varil başına 113.85 $’a geriledi. Ama diğer taraftan ise Şangay’ın Kovid-19 karantinasını aşamalı olarak gevşetme planları, Çin’de talep canlanmasına ilişkin beklentileri artırmakta.

Borsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

AB'den 'yeni mali kriz' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)