E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLondra Borsası'nda kara bulutlar, finans merkezi statüsü tehlikede---

Londra Borsası'nda kara bulutlar, finans merkezi statüsü tehlikede

Londra Borsası'nda kara bulutlar, finans merkezi statüsü tehlikede
01 Kasım 2023 - 14:38 borsagundem.com

Birleşik Krallık merkezli yatırım bankası Peel Hunt, İngiltere'de borsanın Londra'nın küresel finans başkenti statüsünü zayıflatan bir 'kıyamet döngüsü' içinde olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna’da başlayan savaş nedeniyle başta yüksek enflasyon olmak üzere birçok sorunu aynı anda yaşayan Birleşik Krallık, bu kez İngiltere borsasının içine düştüğü 'kıyamet döngüsü’yle boğuşuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırım bankası Peel Hunt, İngiltere borsasının Londra'nın küresel finans başkenti statüsünü zayıflatan bir 'kıyamet döngüsü' içinde olduğunu söylüyor.

Borsadan ayrılan şirketler girenlerden daha fazla

Fortune’dan Alexandra Muller'in haberine göre, Birleşik Krallık yatırım bankası Peel Hunt, Britanya'nın küçük ve orta ölçekli hisse senedi piyasasının hızla daraldığını ve bunun Londra'nın uluslararası finans merkezi statüsüne meydan okuduğunu belirtiyor.

İlk halka arzların olmayışı ve yurt dışı ve özel sermaye şirketlerinin devralma telaşı, Birleşik Krallık piyasasından ayrılan şirketlerin girenlerden daha fazla olduğu anlamına geliyor. Bu eğilim özellikle Peel Hunt'ın bu yıl üyelerinin yüzde 10'unu ve piyasa değerinin yüzde 20'sini kaybettiğini söylediği FTSE Küçük Sermaye Endeksi (FTSE Small Cap Index) için geçerli gözüküyor.

Peel Hunt'ın araştırma başkanı Charles Hall, paylaştıkları raporda, “Şu anda değerlemelerin düşük olduğu, likiditenin azaldığı, yatırımcıların paralarını çektiği ve halka arz için çok az arzunun olduğu bir felaket döngüsündeyiz. Eğer bu devam ederse, Birleşik Krallık finansal ekosisteminin önemli bir bölümünü kaybedebilir” diye uyarıyor.

Halka arzlarda başarızılık

Peel Hunt'ın analizi Britanya'nın daha küçük şirketlerine odaklanırken, ana endeks olan FTSE 100 de sıkıntı çekiyor. Londra, geçen Kasım ayında Avrupa'nın en büyük borsa statüsünü kaybetti ve bu durum, İngiltere'nin 2016 yılında Avrupa Birliği'nden ayrılma oylamasına kadar uzanan hisse senedi düşüşünü daha da genişletti. Petrol fiyatlarında yakın zamanda yaşanan artış, Birleşik Krallık'ın emtia ağırlıklı göstergesinin tacını yeniden kazanmasına olanak sağladı; ancak piyasalar, bocalayan bir ekonomi ve listelenmek için New York'a kaçan şirketlerin olumsuz eğilimi arasında hala mücadele ediyor.

Bunlar arasında çip tasarımcısı Arm Holdings gibi ABD'de listelenmeyi seçen Birleşik Krallık piyasa şampiyonları ve İrlandalı inşaat malzemeleri firması CRH gibi ana listelemelerini New York'a kaydıran firmalar da yer alıyor. Son yıllarda aralarında Aston Martin Lagonda Global Holdings ve Deliveroo'nun da bulunduğu birçok yüksek profilli Londra merkezli halka arzın listeleme başarısızlıklarının da bu olumsuz gidişatı engellemeyi başaramadığı görülüyor.

Hisse senedi havuzu küçülüyor

Hall, küçülen hisse senedi havuzunun ekonomik büyüme ve yatırım üzerinde baskı oluşturduğunu ve yatırımcı akışları için bir kısır döngü haline geldiğini yazıyor. Peel Hunt'ın analizi, piyasa değeri 100 milyon poundun üzerinde olan 27 şirketin bu yıl şimdiye kadar çoğunlukla finansal alıcılardan veya yabancı taliplerden birleşme ve satın alma teklifi aldığını ve bu nedenle piyasadan çıkabileceklerini gösteriyor. Bunların arasında FTSE 250 üyesi Dechra Pharmaceuticals ve Network International Holdings de yer alıyor.

Hall, Birleşik Krallık sermaye piyasalarına yönelik yaklaşan düzenleyici reformların memnuniyetle karşılandığını, ancak daha küçük hisse senetlerine yatırım çekmenin de vergi önlemlerinde reform yapılarak ele alınması gerektiğini söylüyor.

Londra'da halka arzlarda geride kaldı

 

İngiltere’de halka arz şirketi yüzde 72 kaybettirdi

 

Moody's, İngiltere'nin not görünümünü durağan olarak güncelledi

 

İngiltere'de enflasyon beklentilerin üzerinde

 

Yatırımcılar İngiltere'nin devlet tahvillerini istemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ömer faruk01 Kasım 2023 16:25

    yıl olmuş 2023 hala hilafetle yönetilen çağ dışı barbar ülke londra bir cumhuriyetleri dahi yok.  ve o ülkede kız çocukları parmaklarını kaldıramıyor sınıflarda. 12 tane krallık ile yönetilen ab barbar ülkeleri.

  • londra finans'ın çöküşü01 Kasım 2023 16:23

    israil terörüne verilen koşulsuz destekle başladı. eskiden ingilizler diplomasi bilirdi iki yüzlü dahi olsa islam ülkelerine temkinli yaklaşırdı paraları toplardı şu hintli şaklaban gitti netanyahu'ya sarıldı koşulsuz destek sonu olacak londra'nın tik tok tik tok tik tok saat işliyor.

  • Yorum01 Kasım 2023 15:10

    Müslüman ülkeler parayı çekiyor

  • AHMET ÖZBİLEN01 Kasım 2023 15:01

    Londra borsası  kapanacak istanbul borsasına taşınacak Reis boşunamı yaptı o binaları.

  • süslü sülü01 Kasım 2023 15:37

    kabile reisi ile olacak şey değil o. demokrasinin olduğu yerde olur finans merkezi