E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKusursuz fırtına ne zaman dinecek? ---

Kusursuz fırtına ne zaman dinecek?

Kusursuz fırtına ne zaman dinecek?
26 Şubat 2021 - 13:47 borsagundem.com

Dolar/TL’de hafta başından bu yana görülen yükseliş dün tahvil faizlerinin kanat çırpmasıyla Türkiye’de fırtına yarattı. Akşam saatlerinde 7,44 seviyelerini gören kur, tartışmaları beraberinde getirdi. Peki, uzmanlar ne dedi?

ÖZDER ŞEYDA UYANIK - BORSAGUNDEM.COM

İnişler, çıkışlar… Piyasalarda tansiyon yüksek! Yatırımcılar dolar, altın ve borsadaki kritik hareketleri hem izliyor hem de nedenlerini merak ediyor. Biz de bu ‘sert’ gelişmeleri konunun uzmanlarına sorduk. Küresel ve yerel, hem de yol gösterici görüşleri bir araya getirdik. Yanıtlar, GCM’den Tuğberk Çitilci ve İnfo Menkul’den Mert Yılmaz ile altın ve para piyasaları ustası Mehmet Ali Yıldırımtürk’ten geldi. İşte neler oluyor, neler bekleniyor?

PİYASALARIN FED’İ OYUNA ÇEKME PLANI

GCM Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci son dönemdeki hareketi “Kusursuz fırtına” olarak nitelendiriyor. ABD tahvillerinden başlayarak S&P, faiz, dolar ve Borsa İstanbul’a değinen Çitilci, piyasaların Fed’i oyuna çekmek için böyle bir hareket içinde olduğunun altını çiziyor.

Çitilci, “Piyasa tahvil faizlerini 1,65’e çekerek, enflasyon tarafında şahin bir görüntü ile Fed’in güvercin duruşunu bozmaya çalışıyor. Fed ilk etapta ‘abartmayın, bize bırakın’ dese de, piyasa köpüğünü oluşturdu. Tahvillerde önemli soru ne tarafta kalınacağı olurken, cepheler 1,78-2,00 ile 1,2-1,5 bandı olacak. Fed’den beklenen aksiyon 4 Mart’ta TSİ 20.05 Powell’ın konuşması ile gelirse geç olabilir. Şahin bir duruş sergilenmesi beklentisi ağır basıyor. Endekslerde de S&P 500’de brüt temettü yüzde 1,51 seviyesinde, ABD tahvil 1,60-1,50’ye çekildi. Büyüme potansiyelinde risk alınmıyor ve hisse tarafından SGMK’ya para kayıyor. S&P 500 endeksinde 3.800 ile çift dip yapılırsa fırtına diner. ABD 10 yıllıklar 1,78-2,0 olursa, S&P 500 ve dolar yükselir. İçeride de dolar/TL’de 200 GHO kalıcı olunur mu? Bu hareketler Merkez Bankası’nın kısa dönem etkilerini siler çünkü kur dış dinamiklerde nankör olduğunu gösterdi. BİST tarafında da satışlar, sanayi endeksinin ve İngilizlerin seyahat açılması ile ulaştırma hisselerinin hareketiyle sınırlı kaldı. 1.580’den yukarı gitmek için sağlam ve iyi bir hikâye gerekiyor. TCMB yapacağını yaptı ama diğer dinamiklerin yeniden yol haritasına ihtiyacı var çünkü CDS’ler 300 altında ama 280 altına inmiyor, yabancılar dolar/TL’de 6,25 raporları verdi ama henüz satın almadı. Bütün bunlar yakın dönemde ilk gündem maddeleri olacak” dedi.

Borsa sert düşüş sonrası bir miktar toparladı

HİSSEDEN ÇIKIŞ, DOLARA YÖNELİŞ

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz da yatırımcıları temkine davet etti. Özelikle son dönemde artan yeni yatırımcılara uyarı niteliğinde ve kredili işlemlerdeki artışlar ile panikleyen yatırımcıları uyardı. Mert Yılmaz, bu hareketin artık bilindiği gibi ABD’deki enflasyon ve tahvil faizlerinin yukarı hareketi ile oluştuğunu belirtirken, faizlerde 1,40 ile gelen ilk dalga sonrası buralar normalleşir denilirken, 1,60 üstüne gitmesinin çalkantıyı arttırdığını iletti.

Yılmaz, “Hisseden çıkış dolara yönelim oldu bizi de etkiledi” derken, “Dolar/TL 6,90’dan hızlı bir şekilde 7 üzerine geldi. 7,15 seviyesi kritik ki, haftayı buradan kapatsaydı yeni haftada beklenti teknik olarak 7,30-7,35 olacaktı ama bir günde bu seviyeler aşıldı. Dolarda 7,00 TL altı bir harekette alıcı tarafı güçlenir ama bu hareketler sadece bize özgü değil. Kötü senaryoda tahvilde yine yukarı hareket görülürse 7,50-7,55 olası ama normal şartlarda yavaş yavaş dengelenecek” dedi.

Her kur hareketinde Merkez Bankası’na bakmanın da gereksiz olduğunu belirten Yılmaz, zaten TCMB tarafından yapılacak bir şey olmadığı gibi, ZK tartışmasında atılan adımda da bir sıkıntı olmadığını belirtti. Mert Yılmaz borsa için sözlerine şu şekilde devam etti:

BİST’te 1.550 seviyesinde bir patinaj vardı. Ama bu patinaj tüm dünyada da var. Kovid vakalarındaki azalış, aşılamalardaki olumlu seyir yükseliş için fırsat olmuştu. Tahvil hareketi de satış baskısını getirdi. Endekste 1.431 kısa vade önemli dip seviye olurken, aşağı kırılırsa 1.400 altı olası, alış için beklemek lazım. Bazı hisselerde oynaklık çok yüksek, özellikle yeni yatırımcılar ve kredili işlem yapanlar panik halinde. 50 GHO 1509 üstüne atarsa pozisyon alınır ama kredili ve full portföy değil. Böyle bir süreçte BİST 30 hisseleri takip edilmeli.

Dolar 7.44 TL seviyesini gördü

MANİPÜLATİF HAREKETLER ÖNE ÇIKTI

Altın ve Para Piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altındaki oynaklığa dikkat çekerek yatırımcıları öncelikli “temkinli” olmaları konusunda uyarıyor. Yıldırımtürk, bu ortamda aslen tüm dünyada piyasaların karışık ve öngörmesi zor bir durumda olduğunu belirtirken, aşı ve salgın konusunda iyimserlik olmasına rağmen jeopolitik belirsizliklerin halen gündemi etkileyecek önemde olduğunun altını çiziyor. Merkez bankaları ile fonlar arasındaki çatışmaya dikkat çeken Mehmet Ali Yıldırımtürk, merkez bankalarına açılmış bir savaş görüntüsünün olduğunu belirtiyor.

Yıldırımtürk, “Öncelikle Musk’ın yaptığı gibi manipülatif hareketler öne çıktı. Büyük yatırımcıların piyasada daha da fazla ve yönetme hırsı ön planda. ABD tahvillerinde yılsonu beklenen 1,40 seviyesi şimdiden 1,60 balonu oluşturdu. Fışkıran para, piyasalarda dalgalanmayı artırıyor. Altını baskılıyor. Dolarda da borçların ay sonu hareketi de etkili ama asıl neden tahvil. 7,0 - 7,5 bandı bir süre etkili olacak. Piyasaların ana beklentisi reformlara kaymış durumda. ABD, Rusya, Çin ve İran ile bizim ve kendi aralarındaki ilişkilerin belirsizliği de etkili bir neden. Korona virüs aşılamaları ve salgında yazın oluşacak gerileme ile Dolar/TL’de 7’nin altı görülebilir ama zaten dünyada kur savaşları sürüyor. Euro/dolar paritesinde de sıkıntı var, 1,20-1,21 bandı olası. Yılsonu ise Dolar/TL 8’e doğru hareketlenebilir. Böylelikle ilk altı ayda gram altında 400 lira altı mümkün gözükmüyor ama ons altında 1760-1765 seviyesi ve dolar desteği ile 421 seviyelerinde seyrediyoruz. Altına yurtiçindeki talep dolayısıyla spreadler açılmış durumda. Özellikle külçe altın talebi yüksek bu da gram fiyatlarını içeride daha da hassas konuma getiriyor. Ons altın 3. çeyrekte 1800 üzerine çıkabilir, altında oynaklık yüksek 1800-1850 bandı önemli ve direnç seviyesi 1950 dolarda. Tahvil faizleri geri çekilirse gram altında 400 – 440 bandından oynaklık sürecek. Yılsonu ise yeniden onsta 2000 dolar gramda 500 lira seviyesi mümkün gözüküyor. Altında ana izlenecek gelişmeler ise kripto para çalışmaları olacak. Dijital paralar önemli konumda ve bu da çok sert dalgalanmalara davetiye çıkarıyor” diye belirtiyor.

Yıldırımtürk son olarak “Altının amacı enflasyonist korumadır uzun vadede bu yatırım karlıdır” diyerek yatırımcılara yol haritası çiziyor.

Usta isimden, 'hafta sonu internetten borsa'da kritik eğitim

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ordan burdan28 Şubat 2021 11:04

    Dolar 8.5 olduğunda zam yapanlar 7 ye düşünce indirimmi yaptı sanki adam 10 bin mağza actim sayenizde der gibj reklam yapıyor.dolar 12 de olsa kazanan ihracatcı iş adamları zaten doların düşmesini istemiyorlardı.

  • Fg26 Şubat 2021 21:58

    Ekonomide en acil durum MB nin doviz rezervlerini toparlayabilmesidir. En öncelikli durum. Yoksa ülkenin fşnans ve ekonomi balanslatı fena bozulur. Doviz fiyat yatırımcıların maliyeti civarına çıkarılır ve sonra artırılan faizlerle tekrar gevşetilecek tekrarlarla ancak MB nın yeterli doviz toplamadına olanak oluşur. Bunun için liraya uygulanacak belli faizlerle giriş sağlayacak yurdışı finasçılarla anlaşmak gerek. faizler Fiyatı 7 lerin altından başlayarak MB dovizi toplayarak doviz fiyatı belli seviyelere çıkana kadar toplayacak ve sonra yeni faiz artırımı ile dış kaynaklardan doviz giriş sağlanıp tekrar düşürürse, sonra merkez bankası tekrar doviz toplayarak fiyatı çıkar, dışarıdan girişlerle doviz tekrar aşağı çekilecek şeklinde tekrarlayan sürekli bantı daraltan formasyonla MB doviz rezervlerini toparlayabilir. Dovizde güçlü bir bant aralığına sıkışır volatilite ortadan kalkar. MB istemedikçe de devülasyon olmaz.

  • Mustafa tanır26 Şubat 2021 20:14

    Şimdi doları 7.80 ondan sonra 8.90 ondan sonra 10.50 dolar 12 TL olucak diyenler çıkacak ondan sonra doları 10.50 den bozduran yabancı yatırımcı parayı yüzde 20 faizle faize yatıracak bizim yatırımcı beklesin dolar 12 olacak diye bu ülkede akp hükümeti olduğu sürece zengin daha zengin fakir daha fakir olmaya mahkumdur kardeşim

  • yani 26 Şubat 2021 19:15

    Geçen hafta deyemedinizmi borsa düşecek diye borsa düşmüş sonra şu seviyeler bu seviye desenize dolar alin çıkacak

  • Ali kolat26 Şubat 2021 22:18

    Mustafa bey kesinlikle doğru,yabancılar yüzde 18 faize daldılar,, nemalarını alıp sıvışana kadar doların düşük kalması onların işine geliyordu,, yabancı bankacı ortaklarıda piyasaya doların 6,35 seviyelere geleceğini empoze etmeye başladı,, ancak şu anda evdeki hesap çarşıya uymadı gibi gözüküyor,, faizden nemalanıp, doları ucuzdan alıp sıvışamayacaklar, zaten türk halkının sırtından nemalanıp duruyorlar,,

  • Ali kolat26 Şubat 2021 20:13

    Tv lere çıkanlar. Gazete köşelerinde yazanlar istisnalar dışında, ,, ekonomist geçinenler iki hafta önce, uçacak kacaçak diyordu şimdi 180 derece tersini söylüyorlar, hiçbirinde bilimsel öngörü yok, duruma göre söylem var,

  • Mustafa tanır26 Şubat 2021 20:10

    Ne demiştiler dolar kuru aşağı gelicek 6.50 6.25 olacak diye açıklama yapmıştı dış bankalar onların tam tersini yapın para kazanın dediğini yaparsanız kazanamaz sınız kardeşim sistem böyle işliyor birisi kaybedecek birisi kazanacak bukadar basit bu ülkede işler

  • KAMYON ŞOFÖRÜ NECATİ26 Şubat 2021 16:33

    BORSANIN çökmesi  ,döviz ve tahvil piyasasında faizlerin yükselmesi,CDS lerin yükselmesi  küçük yatırımcılar için daha çok dikkatli olması gereken bir durumdur.Kaz gibi yolunmamak için spekülatörlerin oyununa gelmeyin.

  • Ggff26 Şubat 2021 16:06

    İhracatçılar kinayaksin

  • Rt26 Şubat 2021 14:21

    Rutin muhabbetler