E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKurumsal yatırımcıların uzun pozisyonları hızla büyüyor---

Kurumsal yatırımcıların uzun pozisyonları hızla büyüyor

Kurumsal yatırımcıların uzun pozisyonları hızla büyüyor
16 Ocak 2023 - 11:22 borsagundem.com

Oldukça dalgalı seyreden bir yılın ardından yatırımcılar borsalarda yumuşak bir seyir bekliyor; tarihsel veriler de yatırımcıların yanında gibi gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yılın değişken ve acımasız seyri, yatırımcılarda bu yıl nefes alma ihtiyacı doğuruyor. Tarihsel veriler de yatırımcılar için olumlu sinyaller veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyondaki yavaşlama ve Fed’in faiz artırım döngüsünde sona geldiği hissiyatı, hisse senedi yatırımcılarının bu yıl borsalarda bir mola ummasına neden oluyor.

Yıkım beklenmiyor

Fortune’dan Elena Popina, Jess Menton ve Bailey Lipschultz’un haberine göre, geçen yıl tüm piyasalara hakim olan kargaşanın sona erdiğine dair hissiyat giderek yükseliyor. Spekülasyonlar, enflasyonun yavaşlamasıyla birlikte Fed’in rekor faiz artırımlarına bir son vereceği yönünde. Bu beklentiyi, fiyat dalgalanmalarının ciddiyetine ilişkin beklentileri gösteren oynaklık eğrisinin bir yıl öncesine göre her ay adım adım düşmesi de destekliyor görünüyor.

Diğer tarihsel veriler de son iki haftanın iyimserliğinin yersiz olmadığını gösteriyor. Bunlar arasında, 1950 yılından bu yana, 1970'lerin başındaki durgunluk sırasında ve bu yüzyılın başında üç yıl süren dot-com balonunun patlamasından sonra olmak üzere borsalarda yalnızca iki arka arkaya yıllık düşüş yaşanması geliyor. 2023 yılında, en azından çoğu Wall Street stratejistinin baz senaryolarına göre, bu doğrultuda bir yıkım beklenmiyor.

Carson Group Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick, “Geçen yıl ne kadar kötü geçtiyse, muhtemelen piyasada çoktan fiyatlanmış çok fazla kötü haber var” diyor. Detrick, ABD'nin hisse senetleri için ‘önemli bir pozitif katalizör’ işlevi gören resesyondan da kaçınabileceğini düşünüyor. Detrick, “Enflasyonun yavaşlatmaya yönelik doğru yönde adımlar görüyoruz. Bütün yapbozun anahtarı burada saklı” şeklinde konuşuyor.

Boğalar mutlu

Tabii ki, yatırımcıların tamamen sorunsuz bir seyir beklememesi gerekiyor. Aslında, tarihsel olarak çift haneli yıllık düşüşün ardından Ocak ayı, S&P 500 Endeksi için hep zorlu bir ay oluyor. Yine de S&P 500 Endeksi geçen hafta yüzde 2,7 oranında yükselirken yılbaşından bu yana endeksin yüzde 4'ten fazla arttığı gözleniyor. ABD Çalışma Bakanlığı, tüketici fiyat endeksinin Aralık ayında bir önceki aya göre düştüğünü ve Ekim 2021'den bu yana en düşük yıllık artışını kaydettiğini bildirmesinin bunda büyük etkisi bulunuyor.

Borsalarda son haftalarda yaşanan kazançlar, 2022 yılında, S&P 500'ün 2008 finans krizinden bu yana görülen en kötü performansla yüzde 19'dan fazla değer kaybetmesinin ardından hisse senedi boğaları için hoş bir haber anlamına geliyor. İyi haber, bu tür düşüş yıllarını genellikle bir toparlanmanın takip ediyor olması. Carson Group tarafından derlenen ve 1950'den bu yana tutulan verilere göre, S&P 500 Endeksi’nin gelecek 12 ayda ortalama yüzde 15 oranında toparlanması bekleniyor.

2,6 milyar dolarlık çekim

Barclays Stratejisti Emmanuel Cau, “Piyasaların enflasyon konusunda bardağın yarısını dolu görmek ve merkez bankasının şahin söylemini reddetmek için iyi nedenleri olabilir” diyor. Yine de, Citigroup EPFR Global verilerine göre, 11 Ocak'a kadar geçen haftada ABD hisse senedi fonlarından 2,6 milyar dolar çeken hisse senedi yatırımcılarının, endişelenmek için hala makul nedenleri bulunduğu gözüküyor.

Kötü senaryoda, Fed'in piyasanın beklentilerine meydan okuması mümkün gözüküyor. Örneğin yetkililer, yatırımcıların bu yılın sonlarında faiz indirimi öngörmelerinin yanlış olduğunu belirtiyor. Ve en son kurumsal kazanç raporları yayınlanmaya başlamasıyla risklerin daha görünür hale gelmesinden endişe ediliyor.

Ocak ayındaki kazanımların devam edeceğinden şüphe duyanlar, yüzyılın başından bu yana piyasaların bir yıl içinde çift haneli düşüşler kaydettiği dört olayda, hisse senetlerinin bir sonraki yılın ilk ayında üç kez düştüğü verisine odaklanıyor.

Ancak şimdilik, yatırımcılar en azından herhangi bir büyük şok beklemiyor. Ayın iki önemli ekonomik raporu olan istihdam rakamları ve tüketici fiyat endeksinin çoktan yayınlanmış olması da bunu destekliyor. Raporlar ise büyümenin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyonun gerilediğini gösteriyor.

Volatilite endeksi diplerde

Normalde endeksin ters yönünde hareket eden S&P 500'de öngörülen fiyat dalgalanmalarının bir göstergesi olan VIX Endeksi, geçen haftayı geçen Ocak ayından bu yana en düşük seviye olan 18 civarında tamamladı.

Ned Davis Research'ün CFTC verileri analizine göre, kurumsal yatırımcılar son birkaç haftadır kısa hisse senedi pozisyonlarını koruyor ve bu ayın başlarında net uzun pozisyonlarını Mayıs 2022'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkardıkları görülüyor.

Ned Davis Research ABD Baş Stratejisti Ed Clissold, “Yılın ikinci yarısına geldiğimizde, yaklaşık iki çeyrek süren bir resesyon olursa, piyasalar toparlanmayı fiyatlıyor demektir. Enflasyon verileri olumlu olmaya devam ederse ve kazançlar oldukça iyi gelirse, hedge fonların kısa pozisyonlarını kapatmaya devam edeceğini savunabilirsiniz. Bu da rallinin devam etmesi için oldukça iyi bir yakıt işlevi görecektir” diyor.

Enflasyon açıklandı! Borsalar yeşillendi

 

Piyasalarda risk iştahı açık

 

Piyasaların gözü kulağı Davos'ta

 

Küresel piyasalar Fed'den ipucu bekliyor

 

Enflasyon verileri ayı piyasasının sona erdiğini mi gösteriyor?

 

Yardeni: Boğa piyasası başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )16 Ocak 2023 11:43

    şahsi önerim.... bütçene göre 5 - 10 kaliteli öncü hisse senedi al. uzun vade üzerinde yat. temettü olur yavrulama yanı bölünme olur. paranın bir kısmını bir bütçeni yeni açtığın yatırım hesabında böyle değerlendir. hani  100 tl var yüzde 30 borsa yüzde 20 altın yüzde  x bilmem ne gibi olurya, bu buna ek olarak bu yıl bunu yap. en az 1 maaşın olacak para olsun. çok fazla fazlada olabilir. bu hesap borsakumpara olacak. bırakıcaz kendi haline... 10 yıl sonra kilidi açıcaz... ben illaki bir miktar paranızı böyle yapmanızı öneririm içine birde halka arz ekleyin. arz olsun aldın mı, aldığını bırak büyüsün içerde, karışma aracı kurumundan hisse al, yad aönerilen hisselerdne kendin portfoy yap.bol şans...