E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda gündem enflasyon---

Küresel piyasalarda gündem enflasyon

Küresel piyasalarda gündem enflasyon
13 Kasım 2023 - 11:01 borsagundem.com

Hafta içi açıklanacak enflasyon verileri para politikası kararları için kritik önem taşıyor. Faiz kararları hem FED hem de BOE için faiz artışlarının sonu anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar bu hafta kritik ABD enflasyon verilerine odaklandı. Yatırımcılar ekim ayı enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (FED) hedefleri doğrultusunda gerileyip gerilemediğini inceleyecek.

FED Başkanı Jerome Powell geçen hafta yaptığı açıklamada bankanın yükselen fiyatları kontrol altına almak ve enflasyonu hedef %2 seviyesine düşürmek için hâlâ ‘uzun bir yolu’ olduğunu söylemişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD enflasyonuna dair en son resmi verilerse salı günü açıklanacak.

Bloomberg anketlerine göre ekonomistler ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun son verilerinde ekim ayı manşet enflasyonunun yıllık bazda %3,3’e düşmesini bekliyor. Eylül ayındaki %3,7’lik manşet enflasyon göz önüne alındığında beklentiler ciddi bir yavaşlamanın görüleceği yönünde.

Financial Times’ın haberine göre Bank of America analistleri manşet enflasyondaki yavaşlamanın öncelikle benzin fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanmasını bekliyor. Gıda ve enerji fiyatları gibi volatilitesi yüksek kalemlerin dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyonunsa eylül ayındaki %0,4’lük yükselişe kıyasla sadece %0,1 yükseleceği öngörülüyor.

FT yazarı Mary McDougall’a göre enflasyonun beklenenden daha kalıcı olduğuna dair herhangi bir işaret FED’in faiz artışlarını tamamladığına dair piyasalardaki genel yargıyı da değiştirebilir.

FED Başkanı Powell en son politika toplantısında politika faizi kararlarını ‘dikkatli’ bir şekilde almaya devam edeceklerini söylemişti. Bu açıklama piyasaların önemli bir bölümünde faiz artışlarının sonuna gelindiğine dair bir işaret olarak algılandı.

Ancak Powell daha sonra fiyat artışlarına ilişkin olumlu göstergelerin ‘yanıltıcı’ olabileceğine karşı da uyardı. Vadeli piyasalardaki yatırımcılar bir sonraki FED toplantısında faiz oranlarının sabit tutulmasına %90 ihtimal veriyor ve ilk faiz indiriminin haziran ayında gerçekleşeceğini neredeyse tamamen satın alıyor.

İngiltere'de enflasyon yüzde 5'in altına düşecek mi?

İngiltere enflasyon oranının çarşamba günü keskin bir şekilde düşmesi bekleniyor, ancak yatırımcılar yine de fiyat baskılarının hafiflediğine dair daha sağlam sinyaller arayacaklar.

Enflasyon verileri, İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin politika faiz oranlarına ilişkin karışık mesajlarının ardından İngiltere ekonomisinin görünümü hakkında fikir verecek.

McDougall’ın yazısında yer alan Reuters anketine göre, ekonomistler, manşet yıllık enflasyonun geçen ay yüzde 6,7 oranında sabit kaldıktan sonra yüzde 4,9'a düşmesini bekliyor. Düşüş, büyük ölçüde düzenleyici kurumlar tarafından belirlenen enerji fiyat sınırlamasındaki düşüşü yansıtacak.

Yatırımcılarsa dikkatlerini manşet oranın ötesine, çekirdek enflasyona çevirecekler. Ekonomistler, çekirdek enflasyonun geçen ayki yüzde 6,1'den yüzde 5,8'e gerilemesini bekliyor. Yatırımcılar, özellikle merkez bankası tarafından yakından izlenen hizmet sektörü enflasyonunda bir yavaşlama bekleyecekler.

FT haberinde Pantheon Economics’ten Samuel Tombs konuyla ilişkili geçen hafta yaptığı açıklamasında, “Temel hizmet sektörü TÜFE verilerinin yavaşladığına ve yavaşlamanın Para Politikası Kurulu’nun beklediğinden daha yüksek ivmeli olduğuna dair kanıt görmeyi bekliyoruz. Gelecek haftaki TÜFE raporunun piyasaların faiz oranları beklentilerindeki düşüşü desteklemesini bekliyoruz” dedi.

Vadeli piyasalar BOE’nin faiz artışlarını bitirdiğini ve gelecek yılın eylül ayına kadar üç faiz indiriminin yapılacağını fiyatlandırıyor. Geçen hafta BOE Baş Ekonomisti Huw Pill, önümüzdeki yaz faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerinin "mantıksız olmadığını" söyledi. Ancak BOE Başkanı Andrew Bailey, oranların ne zaman düşürülebileceği hakkında konuşmaya başlamak için "çok erken" olduğunu belirtiyor.

Borsa rallisi için kırılma anı, enflasyon raporu nasıl okunmalı?

 

Küresel piyasalar için resesyon uyarısı

 

Küresel piyasaların gözü ABD enflasyonunda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)