E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel endekslerin ilk yarı karnesi zayıf---

Küresel endekslerin ilk yarı karnesi zayıf

Küresel endekslerin ilk yarı karnesi zayıf
30 Haziran 2020 - 17:30 borsagundem.com

Dünya çapındaki birçok önemli endeks korona virüs gölgesinde geçen yılın ilk yarısını %10’un üzerindeki negatif bölgede bitirdi.

BORSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok büyük uluslararası hisse senedi endeksi yılın ilk yarısını en az %10'un üzerinde bir düşüşle sonlandırmaya hazırlanıyor. Artan korona virüs vakaları ekonomik iyileşmenin hızı ve ölçeğiyle ilgili korkuları daha da alevlendirdi.

Dünya genelinde pek çok ülke, ekonomik büyümeyi canlandırmak amacıyla ikinci çeyrekte salgın kısıtlamalarını gevşetmeye çalıştı. Fakat korona virüs vakaları dünya çapında artmaya devam etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada ülkelere ekonomilerini açarken hızlı davranılmaması gerektiği uyarılarında bulundu.

John Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya çapında 10,3 milyon insan ölümcül virüsle temas etti ve 505.518 kişi Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetti.

CNBC’nin konuyla ilgili haberinde virüsün gölgesinde yılın ilk yarısını en az %10 negatif bölgede bitiren dünya çapında büyük hisse senetleri endeksleri mercek altına alınıyor.

Amerika Kıtası

DSÖ geçtiğimiz hafta korona virüs salgınının Amerika Kıtası’nda henüz pik noktaya ulaşmadığını bildirdi. Birleşmiş Milletler Sağlık Birimi; Kuzey, Güney ve Orta Amerika’da virüsün halen kitlelere bulaştığının altını çiziyor.

Brezilya hisse senetleri endeksi Bovespa ikinci çeyrekte %31 oranında bir ralli yakalasa da üç aylık kazanımları endeksin 23 Ocak tarihli zirvesine göre %20’lik bir düşüşü gösteriyor. Güney Amerika’nın en büyük ülkesi 1,3 milyon pozitif Kovid-19 vakası ve 58.314 ölümle dünya çapında korona virüsün en yaygın olduğu ikinci ülke konumunda. Amerika Birleşik Devletleri ise 2,5 milyonluk vaka sayısıyla listede birinci sırada.

Arjantin’in başat endeksi Merval 8 Haziran tarihinde yıllık zirvesine ulaşmasının ardından %17’lik bir düşüş yaşadı. Komşusu Brezilya’ya oranla çok daha az Kovid-19 vakası görülen ülkede toplam vaka sayısı 50 bin civarında.

Merval endeksi hükümetle uluslararası alacaklılar arasında 65 milyar dolarlık borcun yeniden yapılandırılması görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla düşüş gösterdi.

Kanada’da ise Toronto endeksi 20 Şubat tarihli en yüksek kapanışından %14 aşağıda işlem görüyor

Avrupa Kıtası

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge haziran ayının ortasında yaptığı açıklamada Avrupalı liderli henüz hiçbir şeyin bitmediği konusunda uyarmıştı. Kluge sosyal mesafe tedbirlerinin ülkelere virüsle mücadele konusunda zaman kazandırdığını fakat Avrupa’nın Kovid-19 doğrulanmış vakalarının %31’ine ve dünya çapında ölümlerin %41’ine ev sahipliği yaptığını sözlerine eklemişti. DSÖ Avrupa Sorumlusu kıta için önceliğin sonbaharda gerçekleşmesi olası ikinci dalgaya hazırlanmak olduğunu belirtmişti.

Çok sayıda Avrupa borsası yılın ilk yarısını negatif bölgede sona erdirmeye hazırlanırken, Yunanistan, İspanya ve Rusya endeksleri ikinci çeyrekte önemli kazanımlar kaydedilmesine rağmen kayıpları nedeniyle kıtada önde gelen borsalar oldu.

Yunanistan endeksi ATHEX 24 Ocak tarihli yılın en yüksek seviyesinin ardından %33’lük bir düşüş yaşadı. Nispeten düşük sayıda korona virüs vakasına sahip olan Güney Avrupa ülkesi, ekonomik iyileşmeyi teşvik etmek amacıyla ziyaretçileri tatil noktalarına çekmek için adımlar atıyor.

Reuters'e göre, Yunanistan'ın turizm sektörü ekonomisinin yaklaşık beşte birini ifade ediyor. Bazı ekonomistler salgının ekonomik etkisinin on yıl önce Euro Bölgesi krizinden bu yana kaydedilen ilerlemeyi yok edebileceği endişelerini dile getiriyorlar.

İspanya’nın IBEX 35 endeksi 19 Şubat tarihli en yüksek kapanışından neredeyse %28’lik bir oranda uzakta. Rusya’nın dolar cinsindeki borsası RTS 20 Ocak tarihli en yüksek seviyesine göre %24’lük bir düşüş kaydetti.

İtalya, Portekiz ve İngiltere’deki endekslerin de ilk yarıyı ayı piyasasında (%20 ve üzerinde düşüş) bitirmesi bekleniyor. Fransa endeksi CAC 40, Almanya endeksi DAX, İsviçre endeksi SMI ve Avrupa’nın en büyük endeksi STOXX 600 yılın ilk yarısını %10’un üzerinde düşüşlerle bitirecek.

Asya Kıtası

Bugüne kadar, Hindistan sırasıyla ABD, Brezilya ve Rusya'nın ardından, dünyada korona virüs vakalarının en fazla görüldüğü dördüncü ülke olma özelliğini taşıyor. 1,3 milyardan fazla insanın yaşadığı ülkede belirlenen vaka sayısının artması, hükümetin ilk kez Mart ayı sonlarında uygulamaya koyduğu tecrit tedbirlerini hafifletmeye çalışılmasıyla ortaya çıktı.

Hindistan’da Nifty 50 endeksi 14 Ocak tarihli yılın en yüksek kapanışından %16 oranda geride negatif seviyede bitirecek.

Hong Kong’da ise Hang Seng endeksi 17 Ocak tarihli en yüksek kapanışından yine %16 oranında geride yılın ilk yarısını tamamladı.

New York borsası düşüşle açıldı

 

JP Morgan’dan ikinci yarıya damgasını vuracak hisse stratejileri

 

Dolarda devalüasyon dünyayı değiştirir

 

Tesla hisseleri 10 yılda @00 arttı

 

Borsa İstanbul zirvelere adım adım tırmanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)