E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsaların yeni ‘FANG’ yatırımı---

Küresel borsaların yeni ‘FANG’ yatırımı

Küresel borsaların yeni ‘FANG’ yatırımı
24 Mart 2022 - 18:04 borsagundem.com

Popüler ve hızla yükselen teknoloji hisselerini belirtilen ‘FANG’ tabiri küresel piyasalardaki dengelerle birlikte değişiyor. Borsa uzmanları yeni ekonomik ortamla birlikte enerji ve emtia hisselerinin döneminin başladığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji hisseleri küresel borsalarda 2022’nin lideri konumunda. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ham petrol fiyatlarını ve beraberinde hisse enerji hisselerini zirveye taşıdı. Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcılar yaklaşan tedarik zinciri krizlerini ve hızla gelişen jeopolitik gerilimleri değerlendiriyor. Öte yandan benzin fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesi tüketicileri zor durumda bırakıyor ve halihazırda yüksek olan enflasyonu daha da kötü bir hale getiriyor.

Enerji sektörü 2022 yılı için S&P 500 Endeksi’nde %37'lik bir artışla yükseliş gösterebilen iki sektörden birisi. Endeksin kendisi %5,3 düşerken yatırımcılarsa ABD Merkez Bankası’nın yükselen enflasyonu frenlemek için faiz artışı planlarını hızlandırmasından endişe duyuyor. Finans hisseleri ise 2022’de %1’lik mütevazı bir artışla yükseliş gösteren ikinci sektör konumunda.

Endekste bu yıl en iyi performans gösteren 25 hisse senedinin 17'si enerji sektöründe yer alıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre enerji sektörü hisseleri arasında Occidental Petroleum hisseleri yıl başından bu yana fiyatını iki katına çıkardı. Halliburton hisseleri %62, Chevron hisseleri %40 yükseldi. Hisse senetlerindeki kazançlar petrol fiyatlarındaki sert yükselişleri takip etti. Brent petrolün varil fiyatı yıl başından bu yana %50’ye yakın yükseldi.

Söz konusu ralli son on yılın büyük bir bölümünde borsalara liderlik yapan teknoloji hisselerindeki düşüşle aynı zamanda gerçekleşti. Yatırımcılar, yükselen kur ortamında yüksek değerlemelere sahip bu şirketlerin nasıl bir yol izleyeceği konusunda endişelenerek, teknoloji ve diğer büyüme odaklı şirketlerin hisselerini sattılar. S&P 500 Endeksi’ndeki teknoloji grubu hisseleri bu yıl %9,8 değer kaybetti.

Uluslararası servet yönetimi şirketi NEIRG Wealth Management’ın Kurucu Başkanı Nick Giaccoumakis Facebook, Amazon, Netflix ve Google’ı belirten popüler ‘FANG’ hisseleri tabirine dikkat çekerek “Yeni FANG yatırımları benzin (‘F’uel), tarım (‘A’griculture), doğal kaynaklar (‘N’atural resources) ve altın (‘G’old) olacak” ifadelerine yer verdi.

Daha yüksek enerji fiyatları ve potansiyel kıtlık endişeleri, birçok emtianın fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. Son dönemde buğday fiyatlarıyla birlikte nikel, alüminyum ve bakır gibi madenlerin de fiyatları yeni rekorlara ulaştı.

Giacoumakis, şirketinin hisse senetleri ve borsada işlem gören fonlar aracılığıyla enerjiye yatırım yaptığını; petrolün 2022 boyunca varil başına 120 doların üzerinde işlem göreceğini tahmin ettiğini söyledi.

Enerji sektörü hisselerinin genel piyasalara olan etkisi sektördeki son ralliye rağmen oldukça sınırlı bir konumda. Hisse grubunun S&P 500 Endeksi’ndeki ağırlığı sadece %3,9 seviyesinde. Bu oran 2008 yılında petrol ve doğalgaza olan talep azalmadan ve teknoloji hisseleri dominant hisseler halini almadan önce %15’teydi.

Küresel ekonominin pandeminin etkisinden kurtulması ve petrol üreticilerinin arzı kontrol altında tutması sebebiyle petroldeki geri dönüş geçtiğimiz yıl başladı. Enerji sektörü hisseleri son 10 yılın sekisinde endeksin gerisinde kalmasına karşın 2021 yılında sektör S&P 500’ün en iyi performans gösteren hisse grubu oldu.

Federated Hermes Kıdemli Hisse Senedi Stratejisti Linda Duessel, şirketinin 2020'nin üçüncü çeyreğinden bu yana enerji hisselerine odaklandığını ve petrol fiyatlarının toparlanan ekonomiyle yeniden yükseleceği iddiasıyla yatırım yaptığını söyledi. Ancak Duessel bile Brent ham petrol fiyatlarının varil başına 130 doların üzerine çıkmasını beklemediklerini belirtiyor. Stratejist Rusya yaptırımlarından kaynaklanan arz şoklarının tamamen sindirilmesinin ardından petrolün 100 dolar civarında işlem göreceğini tahmin ediyor. Duessel petrol fiyatlarındaki artış hakkında "Çok hızlı bir şekilde çok fazla ileri gitti" ifadelerine yer verdi.

Putin'in ruble kararı ekonomik savaşı tırmandıracak

 

Avrupa doğalgaz fiyatları yükselmeye devam ediyor

 

Fon yöneticileri doğru zamanı bulamıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)