E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFon yöneticileri doğru zamanı bulamıyor---

Fon yöneticileri doğru zamanı bulamıyor

Fon yöneticileri doğru zamanı bulamıyor
24 Mart 2022 - 11:17 borsagundem.com

Küresel tahvil fonu yöneticileri için ‘al ve tut’ stratejisi için en doğru zaman gibi görünüyor olabilir. Ancak ünlü borsa yazarı Mark Hulbert tahvil yatırımcılarının %75’e yakınının bu stratejiyi uygulayamadığını yazdı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına geçişiyle birlikte ABD Hazinesi tahvil getirileri de hızla yükselişe geçti. ABD’nin faiz oranlarının yükseleceği düşünüldüğünde MarketWatch yazarı Mark Hulbert, göre en doğru tahvil yatırımı yönteminin ‘al ve tut’ stratejisi olduğunu belirtiyor. Söz konusu strateji bir varlığın düşük fiyattan satın alınmasının ardından fiyatlar olgunlaşana kadar elde tutulması anlamına geliyor.

Faizlerin yükselmesiyle birlikte tahvillerin değer kaybetmesi göz önünde bulundurulduğunda bu strateji anlamsız gibi görülebilir. Ancak Hulbert tahvil fonu yöneticilerinin sadece basit bir ‘al ve tut’ yöntemiyle başarıya ulaşabileceğini belirtiyor. Borsa yazarı stratejinin geçerliliğine örnek olarak geçtiğimiz yılki piyasa hareketlerini gösterdi.

“10 yıllık ABD Hazinesi getirileri 2021 yılının başında %0,92 seviyesindeydi ve faiz oranlarının yükselmekten başka gidecek bir yeri olmadığına dair yaygın bir kesinlik vardı. Elbette 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 2021’i %1,51’de bitirdi. Yine de 2021'de aktif olarak yönetilen tahvil yatırım fonlarının büyük bir kısmı basit bir al ve tut stratejisini uygulamakta başarısız oldu.”

Hulbert ortaya çıkan bu tablonun şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. Zira kurların yükseldiği bir ortamda tahvil endeksini geride bırakmak fon yöneticileri için nispeten kolay bir görev olmalıydı. Hulbert bu süreçte bir fon yöneticisinin yapması gereken tek şeyin yatırım yapmasına izin verilen süreler aralığında, yatırım vade süresini mümkün olduğunca kısa tutmak olduğunu belirtiyor.

Hulbert stratejiye örnek olarak yaklaşık bir ila üç yıl arasında vadesi dolan fonları kapsayan kısa vadeli ABD devlet tahvili kategorisindeki fonları işaret etti. Borsa yazarına göre bu kategoride aktif olarak yönetilen bir fon, ortalama vade süresini bir yıla yakın tutabilseydi genel tahvil piyasası performansını geride bırakabilirdi. Ancak S&P Global verilerine göre bu kategoride yönetilen fonların %73,68’i 2021’de piyasanın gerisinde kaldı.

Kısa vadeli tahvil zamanlaması

Tahvil fonlarının geçen yıl verdiği mücadele, özellikle kurların yükseldiği dönemlerde tahvil piyasası zamanlamasının nispeten kolay olduğuna inananların bu düşünceden şüphe etmesine sebep oluyor. Hulbert’in araştırmasına göre tahvil piyasası endeks fonu ve para piyasası fonu içerisinde fon yöneticiler 88 ayrı tahvil stratejisi seçebiliyor. Borsa yazarı fonlar için belirleyici olan tek şeyinse fon yöneticisinin zamanlama ve portföy yönetimi kararlarına olduğu gerçeğine dikkat çekti. Zira 88 fon yönetimi stratejisinin sadece %5,7’si zaman içerisinde ‘al ve tut’ stratejisini geride bırakabildi.

Yatırımcı dostu volatilite

Tahvil piyasasında doğru zamanlama geçekleştirmeyi zorlaştıran bir diğer sebep de piyasalardaki oynaklık. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, tahvil piyasası düşük volatilitesiyle biliniyor ve başarılı bir piyasa zamanlaması için de bu volatiliteye ihtiyaç duyuluyor.

Hulbert’in araştırmasına göre tahvil piyasası son dört yılda hisse senetleri piyasalarından %66, altın piyasasındansa %68 daha az volatilite gösterdi. Borsa yazarı bu sebeple başarılı bir zamanlamanın tahvil piyasasında hisse senetleri ve altına göre daha zar olacağını belirtti.

Borsa yazarı makalesinin sonunda küçük yatırımcıya da tavsiye vermeyi unutmadı: “Eğer yatırım pozisyonunuzla, aleyhinize oluşan ezici bir çoğunluğu yenebileceğinize inanmak için çok iyi bir nedeniniz yoksa, basit bir şekilde hedeflediğiniz tahvili alın ve tüm zorluklara ve engellere rağmen bu yatırıma bağlı kalın.”

FED gelişen ülke piyasalarını mı vuracak?

 

Emtiada likidite krizi

 

ABD tahvil piyasası Trump’ın rekoruna yaklaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)