E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda Noel Baba stresi---

Küresel borsalarda Noel Baba stresi

Küresel borsalarda Noel Baba stresi
26 Aralık 2022 - 10:50 borsagundem.com

Yılın son 5 işlem günündeki ralliyi müjdeleyen ‘Noel Baba rallisi’ dönemi başladı. Ancak istatistiklere göre beklenen rallinin gelmemesi halinde Wall Street’i zorlu bir ilk çeyrek bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar bu hafta normal şartlarda ‘Noel Baba rallisi’ olarak da bilinen geleneksel bir ralli döneminden geçecek. Ancak piyasalarda yaygın bir şekilde hissedilen resesyon riskleri ve küresel merkez bankalarının yeni faiz artışlarına ilişkin endişeler geçmişin aksine bu sene olası bir Noel Baba rallisinin önünü kesebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında ‘Noel Baba rallisi’ hisse senetleri piyasalarının takvim yılının son beş işlem gününde ve gelecek yılın ilk iki seansında yakalanan yükselişlerin toplamını belirtiyor. Bu yıl cuma günü itibariyle başlayan söz konusu dönem 4 Ocak itibariyle son bulacak. Analistler yatırımcıların tatil döneminde hisse senetleri piyasalarında olası bir yükselişe güvenmemesi gerektiğini söylüyor. Piyasa katılımcıları ise halen umutlarını yüksek tutuyor.

MarketWatch’un haberine göre, tarihsel veriler yılın son döneminde borsaların genellikle yükseliş eğiliminde olduğunu gösterir. Noel öncesi ve sonrası zaman aralığında borsalarda düşüş görmekse nispeten daha nadir bir durum. S&P 500 Endeksi’nin 72 yıllık tarihine ve endeksin önceki versiyonu S&P 90’a bakıldığında tarih boyunca sadece 15 ila 16 tatil sezonunda bir ralli yakalanmadığı görülüyor. Dow Jones Market Data verilerine göre, rallisiz geçen bu tatil sezonlarının yedisinde ise daha sonraki ilk çeyrekte borsalar çeyrek kayıplarına sahne oldu.

Yıl sonu rallisinin devamı gelir mi?

3,1 milyar dolarlık varlığı yöneten servet yönetimi firması Apollon’un Baş Yatırım Sorumlusu Eric Sterner 2022-2023 sezonunda herhangi bir Noel Baba rallisinin ‘doğası gereği kısa ömürlü’ olacağını söyledi. Sterner bir ralli olması halinde getirilerin kısa bir süre içerisinde kaybedileceğini zira ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüksek faizleri koruduğu bir ortamda herhangi bir rallinin sürdürülebilir olmayacağını sözlerine ekledi.

Borsa uzmanı 2023’te de ABD enflasyonu düşmediği sürece tablonun buna benzer olacağını ve şirket bilançolarında da keskin değişimlerin gerçekleşmesi gerektiğini öngörüyor. Sterner’a göre, ABD borsalarında hisse başına kazanç beklentileri ortalama %15 ila %20 oranında düşebilir. Şu anda ise gelecek yıl için hesaplanan hisse başı kazanç beklentileri %4 ila %5 arasında. Borsa uzmanı 2023’ün ilk yarısında S&P 500 Endeksi’nin ekim ayı dipleri olan 3.500 puan seviyesini yeniden test edebileceğini ve yılı sabit seyirle tamamlayacağını öngörüyor.

Wall Street'te 2022 krizi

2022 yılı ABD borsaları için oldukça sancılı geçti. S&P 500, Nasdaq ve Russell 2000 endeksleri yıl boyunca çift haneli düşüşler kaydetti. ABD’de son 40 yılın en yüksek seviyesine yükselen enflasyonu durdurmak amacıyla FED’in faiz oranlarını agresif bir şekilde artırması hisse senetlerine olumsuz yansıdı. Dow Jones Endeksi görece daha iyi bir performans gösterse de endekste cuma günü itibariyle kaydedilen yıllık düşüş %8,6’ydı.

Dow Jones Market Data verilerine göre Noel Baba rallisinin gerçekleşmediği yılları takip eten ilk çeyreklerde S&P 500 Endeksi sadece %0,53’lük ortalama getiri sağlayabiliyor. Rallinin gerçekleştiği yıllarda ise endeks ilk çeyrekte ortalama %2,49’luk bir getiri üretiyor.

Beklentiler 2023’ün ikinci yarısına sarktı

1,5 milyar dolarlık varlığı yöneten servet yönetimi firması The Wealth Alliance’ın Başkanı ve Genel Müdürü Eric Diton yıl boyunca görülen satış dalgalarına bakıldığında bu yıl Noel Baba rallisi beklentisinin yüksek olduğunu söyledi. Ancak Diton gelecek yılın iyi geçmesini beklemiyor. Diton, “Daha büyük korelasyon, ocak ayı göstergesidir. Eğer pozitif bir ocak ayı geçirirseniz, pozitif bir yıla erişme olasılığınız daha yüksektir” dedi.

Borsa uzmanı, “FED’in bu büyük sıkılaştırmasından ve para arzındaki oldukça büyük düşüşten sonra şirket bilançoları devam edebilirse, borsa oldukça iyi bir yıl geçirecektir. Bununla birlikte eğer bilançolar düşerse desteklerden biri daha yıkılır. İçgüdülerim hafif bir resesyon yaşayabileceğimizi söylüyor, ancak 2023'ün ikinci yarısı hakkında oldukça iyimserim: FED’in o zamana kadar faiz oranlarını yeterince yükseltmiş olması ve piyasadaki baskısını çekmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Dow Jones ve S&P 500 endeksleri 1950’den bu yana 7 seanslık tatil periyodunda %80 ihtimalle yükseldi ve sırasıyla %1,38 ve %1,32’lik ortalama getiri sağladı. Nasdaq Bileşik Endeksi 1971’den bu yana aynı dönemde %78 ihtimalle yükseldi ve ortalama getiri ise %1,81 seviyesindeydi. Eğer Dow Jones ve S&P 500 endeksleri 2022-2023 sezonunu yükselişle sonlandırırsa üst üste yedinci kez başarılı bir Noel Baba rallisi gerçekleştirmiş olacak. Bu aynı zamanda 1969-1970 arası ile 1976-1977 arası yıllarda gerçekleşen sekiz yıllık ralli serisinden bu yana en uzun süreli Noel Baba rallisi serisi olacak.

Piyasalar Noel havasında

 

Avrupa ve ABD borsaları Noel'de işlem yapmayacak

 

'Noel tatili nedeniyle küresel likidite düşük seyredecek'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)