E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda ayı piyasası endişeleri---

Küresel borsalarda ayı piyasası endişeleri

Küresel borsalarda ayı piyasası endişeleri
01 Şubat 2022 - 13:41 borsagundem.com

Zorlu bir Ocak ayının ardından yatırımcılar borsaların ayı piyasasına girmesinden endişe ediyor. Ancak Oxford Economics resesyonun olmadığı dönemlerde borsalarda ayı piyasası ihtimalinin çok düşük olduğunu hatırlatıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street zorlu bir Ocak ayını geride bıraktı. S&P 500 Endeksi ay sonuna doğru düzeltme bölgesinin sınırına kadar geriledi. Ancak Oxford Economics’e göre endeksin ayı piyasasına girmesi ihtimali hala çok uzak.

MarketWatch’un haberine göre, ekonomik araştırmalar ve veri analitiği firması Oxford Economics’in Makro Stratejiler Genel Müdürü David Grosvenor, “Hisse senetleri düzeltme bölgesiyle flört ediyor. Yatırımcılar daha şahin bir FED (ABD Merkez Bankası) ve yavaşlayan bilanço ivmesiyle boğuşurken bu geri çekilmenin biraz daha ileri gidebileceğini düşünüyoruz” dedi.

Buna karşın Grosvenor ayı piyasası korkuları karşısında daha iyimser bir tavır sergiliyor. Ekonomist piyasalardaki geri çekilme sürecine ilişkin “Bunun yeni bir ayı piyasasının başlangıcı olduğunu düşünmüyoruz” dedi. Grosvenor firmanın yatırım tercihlerine ilişkin “Taktiksel ufkumuzda büyüme yatırımlarının ağırlıklı olduğu ABD borsalarına nispeten zayıf olsak da küresel hisse senetlerinde mütevazı bir şekilde yoğun yatırım yapma pozisyonumuzu koruyoruz” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalarda endekslerin bir önceki rekor seviyesinden %10 ila %20 aralığında geri çekilmeleri düzeltme bölgesi olarak adlandırılıyor. %20’nin üzerindeki geri çekilmeler ise ayı piyasası olarak isimlendiriliyor.

ABD borsalarında teknoloji bileşenleri nedeniyle kur artışlarına duyarlı olan Nasdaq Bileşik Endeksi Ocak ayı ortasında Kasım ayı zirvesine göre %10’un üzerinde düşüş gerçekleştirerek düzeltme bölgesine girmişti. Düşük sermayeli şirketleri barındıran Russell 2000 Endeksi ise geçtiğimiz hafta rekor seviyesine göre %20’nin üzerinde düşüş göstererek ayı piyasasına kadar düştü.

S&P 500 Endeksi de Ocak sonunda seans içerisinde düzeltme bölgesine girdiği işlem günleri geçirdi. Ancak endeks gün sonları itibariyle kritik eşiğin yukarısında kapandı. Pazartesi günkü rallide S&P 500 Endeksi %1,9 oranında güçlü bir yükselişle düzeltme bölgesi ile arasında önemli bir fark koydu.

Oxford Economics’ten Grosvenor, ABD ekonomisinin resesyonda olmadığı tarihlerde S&P 500 Endeksi’nin düzeltmeler sürecinde ortalama %15,4 oranında düştüğünü ve bu düşüşlerin çok küçük bir kısmının ayı piyasasına ulaştığını belirtiyor.

Ekonomist açıklamasında, “Küresel büyüme tahminlerinin bu yıl genel trendin üzerinde kalmasıyla birlikte, şu anda bir resesyon olasılığının bulunmadığını öngörüyoruz. Bu durum göz önüne alındığında, söz konusu düşük ortalamayı (%15,4) düşüşün potansiyel ölçeği için daha yararlı bir rehber olarak görüyoruz" dedi.

Grosvenor'a göre, şirket bilançoları da "pandemi öncesine göre daha iyi bir durumda" görünüyor. Ekonomist aydıca büyük şirketlerin son iki yıldaki düşük oranlar sayesinde dev nakit tamponları oluşturduğuna ve düşük faiz oranlı kredilerle vadesi gelen borçlarını uzattıklarına dikkat çekti. Grosvenor finansal koşulların aşırı agresif şekilde sıkılaştırılmaması ya da önemli bir negatif gelişme yaşanmaması halinde temerrütlerin veya kurumsal şirketler krizinin çok daha düşük bir ihtimal olduğunu söyledi.

FED’in faiz hamleleri borsaları nasıl etkileyecek?

 

Soros: Pekin yönetimi Çin’i krize sürükledi

 

Dolarda düşüş devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)