E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in faiz hamleleri borsaları nasıl etkileyecek?---

FED’in faiz hamleleri borsaları nasıl etkileyecek?

FED’in faiz hamleleri borsaları nasıl etkileyecek?
01 Şubat 2022 - 13:16 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası (FED) bu yıl Bank of America’nın tahminlerine uygun bir şekilde 7 kez faiz artırımına gittiği takdirde, bu hamleler borsalar üzerinde de etkili olacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) pandemi dönemide uyguladığı para politikaları kapsamında sıfıra yakın bir seviyeye indirdiği faiz oranlarında bu yıl, yükselen enflasyonun da etkisiyle artışa gideceğini açıkladı. Bank of America Küresel Ekonomi Başkanı Ethan Harris FED’in bu yıl yedi kez faiz artırımına gideceğini tahmin ediyor. Borsalar da bu artışlardan etkilenecek.

Harris, “açıkça söylemek gerekirse, yatay seyreden bir piyasa olacak” dedi. Devamında, “şimdilik kısa vadede düzeltmeler göreceğiz ve piyasaların FED’in ilerleyen dönemlerde tamamen destekçi bir tutum izlemeyeceği gerçeğiyle yüzleşmesi gerekiyor” ifadesini kullandı. Yahoo’ya yaptığı açıklamada FED’in faiz indirimlerinin borsalardaki yükselişin nedenlerinden biri olduğunu dile getiren Harris, “şimdi bu desteği geri alıyorlar. Bence borsalar iyi performans gösterecek. Ancak harika bir yıl olmayacak” dedi.

Goldman Sachs’tan Jan Hatzius da Harris’in geçtiğimiz hafta yaptığı çağrının ardından bu yıl için faiz artışı beklentilerini dörtten beşe çıkardı. Bank of America aynı zamanda 2022 yılı için gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi tahminlerini %4’ten %3,6’ya düşürdü. Yatırımcılar Harris ve Hatzius gibi stratejistlerin faiz artırımlarına yönelik yorumlarının ardından geri çekilirken, borsalar yıla zorlu bir başlangıç yaptı.

Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite, ocak ayına tüm zamanların en kötü girişini gerçekleştirdi. Dün endekste %10 düşüş görüldüğü takdirde, endeksin tüm zamanların en kötü ocak ayı sonu performansı olan 2008 yılındaki %9,9’luk düşüşü geride bırakacağı düşünülüyordu. Ancak endeks küçük bir farkla en kötü ocak ayı kapanışından kurtuldu. Nasdaq endeksinde yer alan hisselerin yaklaşık %46’sı, Charles Schwab Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders’a göre 52 haftalık zirvelerinden en az %50 aşağıda işlem görüyor.

Büyük resme bakmak ise tablonun daha iyi görülmesini sağlamıyor. Endekste yer alan hisselerin yaklaşık %76’sı, 52 haftalık zirvelerinden en az %20 düşüşle seyrediyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre yatırımcılar yükselen faiz oranları nedeniyle gelecekteki getiri beklentilerini düşürdüğü için, zirvelerde seyreden değerlemeleri temel alan yatırımlar adeta yere çakıldı. AMD hisseleri ocak ayında %23 düşüş yaşarken, Etsy %33 düşüş gösterdi.

Pandemi döneminin kazananlarından Netflix ise %36 düştü

. Elbette Wall Street’te tüm yatırımcılar, bir ay öncesine kıyasla çok daha ucuz olan borsalarda riskten kaçınma stratejisi izlemiyor. Goldman Sachs Stratejisti Peter Oppenheimer, bu dönemde görülen yüksek volatilitenin, FED’in politika değişimi öncesinde normal bir piyasa davranışı olduğunu söyledi. Oppenheimer, “bu bir boğa piyasasında görülen düzeltme. Görüşümüze göre, büyüme evresinin erken dönemlerindeyiz. Bu nedenle getirilerin düşük olma ihtimali yüksek olsa da boğa piyasası ekonomiler büyümeye devam ettikçe sürecek” dedi.

Devamında, “daha önceki döngülerde de genellikle görüldüğü gibi bu evrenin de sektör liderliği konusunda yol ayrımlarının daha az görüldüğü bir süreç olacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Son 5 gündür sürekli yükselen 7 hisse

 

Borsa güne yükselişle başladı

 

George: Fed varlık azaltmada hızlı davranacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)