E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalar 2023’te yüzde 12 yükselebilir---

Küresel borsalar 2023’te yüzde 12 yükselebilir

Küresel borsalar 2023’te yüzde 12 yükselebilir
13 Aralık 2022 - 11:20 borsagundem.com

Çin ekonomisinin yeniden açılması ve küresel enflasyondaki yavaşlama küresel yatırımcıların 2022 kayıplarını bir miktar toparlamasını sağlayabilir. Oppenheimer S&P 500’ün gelecek yıl %12 yükselmesini bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

New York merkezli yatırım danışmanlığı firması Oppenheimer küresel hisse senetlerinin 2023’te %12 yükselebileceğini söyledi. Yavaşlayan küresel enflasyona ve Çin ekonomisinin yeniden açılacağına ilişkin öngörülere dikkat çeken Oppenheimer analistleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) uygulamakta olduğu aşırı sıkı para politikasının piyasalar için aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtiyor.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi için öngörülerine de yer veren analistler endeks için 4.400 puan hedefini belirlediler. Söz konusu hedef pazartesi günü 3.990,56 puanda kapanan endeksin yaklaşık %12 yükseleceğine işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500’ün bu türden bir yükselişe geçmesi yatırımcıların 2022 yılında kaydettiği büyük kayıpların bir kısmını geri almasına yardımcı olabilir. Zira yıl boyunca odaklandığı konu yükselen enflasyon karşısında FED’in gerçekleştirdiği agresif faiz artışlarıydı.

Yıl başında sıfıra yakın seviyede olan FED’in politika faizleri eylül ayında gerçekleştirilen FED toplantısı itibariyle %3,75-%4 aralığına taşınmıştı. Son dört para politikası toplantısında 75 baz puanlık faiz artışları gerçekleştiren FED’in bu agresif faiz politikaları S&P 500 Endeksi’nin 4.818 puan zirvesinden geri dönmesine yol açmıştı. Hafta içerisinde gerçekleştirilecek aralık ayı FED toplantısında da faizlerin 50 baz puan artırması bekleniyor. 4.400 puan hedefi piyasalarda bir miktar toparlanma görülse de gelecek yıl piyasalarda tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkılamayacağını işaret ediyor.

Insider’ın haberine göre Oppenheimer analistleri %12’lik yükseliş beklentilerini açıklarken, “Enflasyon trendi düşmeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi. Oppenheimer Varlık Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu John Stoltzfus, “Bizim görüşümüze göre, ABD Merkez Bankası’nın bu yıl uyguladığı enflasyon politikası, enflasyonun 2021 sonundan bu yana yakaladığı ivmeyi azaltan olumlu bir etki yaratmaya başladı” açıklamasında bulundu.

Stoltzfus pazartesi günü paylaştığı piyasa notunda, “FED’in yakın zamanda bir faiz artırımı sürecini tersine çevirmesini veya duraklatmasını beklemesek de enflasyonun daha da düşmesi durumunda gösterge faiz oranındaki artışları yumuşatmasını bekliyoruz” dedi.

Küresel piyasalarda Çin gündemi

Çin politikaları gelecek yıl küresel piyasaların yükselmesinde önemli bir rol oynayabilir. Zira 2023’te dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sıfır Kovid politikasını gevşetmede bir miktar başarı elde etmesi bekleniyor. Ülkede geçen ay büyük şehirlerde gerçekleştirilen protestoların ardından bazı test ve karantina önlemleri geri çekilmişti.

Çin’ın Kovid-19 vakalarına sıfır tolerans yaklaşımı Stoltzfus’a göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde önemli bir yara açmıştı. Stotzfus ayrıca söz konusu politikaların tedarik zincirindeki sorunları ele alma sürecini de geciktirdiğine dikkat çekiyor.

Oppenheimer analistleri, Çin'den ve Rusya'dan gelen olumsuz jeopolitik gelişmelerin 2023'te hisse senetlerinin düşmesine katkıda bulunabileceğine de dikkat çekti. Piyasaları ve küresel tedarik zincirini olumsuz etkileyebilecek riskler arasında, Çin'in Kovid kısıtlamalarına daha fazla devam etmesi, Pekin tarafından Tayvan'a yapılabilecek bir saldırı ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle ekonomik görünümün daha da kötüleşmesi gibi ihtimaller bulunuyor. Oppenheimer, OPEC ve müttefiklerinin petrol üretimini kısması ihtimalini de aşağı yönlü bir risk faktörü olarak gösterdi.

S&P 500 bilanço beklentileri

Oppenheimer, S&P 500’ün 230 dolarlık bilanço projeksiyonuyla, gelecek yıl neredeyse sabit bir büyüme gerçekleştireceğini belirtiyor. Analistlere göre endeksin fiyat kazanç oranı ise 19 kat seviyesinde kalacak.

Stoltzfus konuyla ilişkili açıklamasında “2023 için konsensüs bilanço projeksiyonları, ayı piyasası yatırımcılarının gözünde hâlâ fazla iyimser olarak kabul edilse de aslında analistlerin revizyonları doğru boyutta olabilir” ifadelerine yer verdi.

S&P 500, 2022 yılı için %17'lik bir düşüşe doğru ilerliyor. Ancak endeks bu yılın başlarında yaklaşık %30'luk çok daha sert bir düşüş gerçekleştirmişti.

Fed öncesinde piyasalarda asimetrik bir görünüm hakim

 

JPMorgan: S&P 500'de ralli olabilir

 

Küresel risk iştahı toparlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)