E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel ayı piyasasında yatırımcıların yol haritası---

Küresel ayı piyasasında yatırımcıların yol haritası

Küresel ayı piyasasında yatırımcıların yol haritası
19 Eylül 2022 - 14:21 borsagundem.com

Dünya çapında etkilerini hissettiren enflasyon ve FED’in sıkı para politikası borsalarda ayı piyasası seslerinin yeniden yükselmesine sebep oldu. Ünlü borsa yazarı Ron Insana yeni bir dip tanımlamak için dört önemli göstergeye işaret etti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street endeksleri ağustos ayı enflasyon rakamlarından bu yana büyük bir baskı altında. Bazı iyimser yatırımcılar endeksin halihazırda ayı piyasası dibini gördüğünü düşünüyor. Diğerleri ise S&P 500 Endeksi için %20’lik yeni bir düşüşün gelmekte olduğunu öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarının şu anki seviyesi üzerinden kaydedeceği %20’lik yeni bir düşüş endeksin yıl boyunca %20 civarında gerilemesi anlamına geliyor. Bu arada endeksin 2000-2003 veya 2007-2009 aralığındaki finansal krizlerden daha kötü bir çöküşe ilerlediği öngörüleri de mevcut.

Bazı analistler, S&P 500 bilanço beklentileri üzerinden yaptığı hesaplamalarla 2022 ile 2023 arasında 3.000 ila 3.400 puan aralığında bir dip görüleceğini öngörüyor. Ancak bu tahminlerin hepsi de oldukça çeşitli.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası kararlarına, ekonominin ilerleyeceği yöne, piyasalara ve tüm bunlara eşlik eden risklere bakıldığında CNBC’den Ron Insana, piyasalara ilişkin tahmin yapmanın çok zor olduğu bir dönemden geçtiğimizi belirtiyor.

Boğa piyasasına daha ne kadar var?

Insana’ya göre içerisinde bulunduğumuz ayı piyasasını hisse senetlerin üzerinden gözlemlemenin daha iyi ve basit bir yolu var. Borsa uzmanı öncelikle bu ayı piyasasının sona erdiğine dair hiçbir anlamlı bir olumlu işaret olmadığını kabul ediyor. İkincisi, yeni bir döngüsel veya sürdürülebilir boğa piyasasının başlaması için çeşitli kriterlerin karşılanması gerekiyor:

Fed'in sıkılaştırma döngüsünü tamamlaması gerekiyor.
Teknik faktörlerin haziran ayının en düşük seviyelerini yeniden test etmesi gerektiriyor.
Piyasalar dibe vurmadan önce momentum düşüklüğünü (haziran) genellikle düşük hisse senedi fiyatları takip eder.
Volatilite Endeksi (VIX) boğaların teslimiyetini işaret eder bir biçimde 40’ın üzerine çıkmalıdır.

Insana bu kriterlerin hiçbirinin karşılanmadığına dikkat çekiyor.

FED, içerisinde bulunduğumuz haftada faiz oranlarını muhtemelen yüzde 0,75 puan daha artıracak. Bazı önemli ekonomistler, FED’in faiz oranlarını tam bir yüzdelik puan (100 baz puan) artıracağını dahi tahmin ediyor. Son dönemde açıklama yapan FED yöneticileri faizleri daha da yükseltmeye ve en azından teorik olarak 2023 boyunca faizleri yüksek tutmaya istekli olduklarını belirtiyor. Bu Insana’ya göre yeni bir boğa piyasası için verimli bir zemin değil.

Henüz piyasanın dipleri de yeniden test edilmiş değil. Korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi VIX Insana’ya göre borsalarda bir dibi gösterebilecek herhangi bir panik seviyesine ulaşmadı. Borsa yazarı hisse senetlerinin, tahvillerin ve petrol gibi emtiaların yüksek fiyat dalgalanmalarıyla karşılaşmasına rağmen endeksin hâlâ olağanüstü bir yükseliş göstermemesini ‘garip’ olarak tanımlıyor. Insana VIX’in henüz borsaların bir buhrana ilerlediğine dair iyi bir açıklama göstermediğini ve bu sebeple ayı piyasasının dibine henüz ulaşılmadığı konusunda endişelendiğini söyledi.

Borsalar dibe nasıl ulaşacak?

Insana ünlü teknik analist John Bollinger’ın borsaların dip bulma süreci hakkında verdiği bilgileri de paylaştı. Buna göre düşük bir momentum önce piyasaya çarpar, ardındansa bir sonraki "ayı piyasası rallisi" (veya rallileri) takip eder. Son olarak da anahtar endeksler momentumu küçük bir miktar düşürür ve daha sonra rotayı tersine çevirmeye başlayacak dip fiyat elde edilir. Ardından bir tür katalizör genellikle yeni bir boğa piyasasının başlangıç aşamalarını tetikler.

Insana şu anda piyasalarda çok fazla kuru gürültü olduğunu ve bu seslerin hiçbirinin kesin olmadığını belirtiyor. Borsa yazarı ise konuşmak yerine görece daha basit ve anlaşılır bir analiz yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bunun içinse yukarıda belirtilen kriterlerin tekrar tekrar test edilmesini tavsiye ediyor.

Bu arada, Insana uzun vadeli yatırımcılara ise disiplinlerine bağlı kalmalarını ve gelecekte bir gün oldukça "beklenmedik" ve "öngörülemeyen bir sona ulaşacak” bir ayı piyasasından yararlanmalarını öneriyor.

Piyasalar FED desteğini unutmalı

 

Fed ile ilgili beklentiler risk iştahını baskılamaya devam ediyor

 

Piyasalar yeni haftada negatif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)