E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar FED desteğini unutmalı---

Piyasalar FED desteğini unutmalı

Piyasalar FED desteğini unutmalı
19 Eylül 2022 - 11:29 borsagundem.com

Hafta içerisinde açıklanacak FED’in faiz kararlarıyla ilgili agresif faiz artırımı dışında olumlu bir beklenti yok. Uzmanlara göre FED’in isteyerek borsaların düşürmek gibi bir hedefi olmasa da yatırımcılar uzun bir süre FED’ten destek beklememeli

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) bu hafta kritik faiz kararını açıklayacak. ABD’de yükselen enflasyonu kontrol altına almaya çalışan FED’in faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltmesi bekleniyor. Yatırımcılar ve stratejistlerse borsalarda daha zorlu ve volatilitesi yüksek bir döneme hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor.

MarketWatch’un haberine göre varlık yönetimi şirketi Exencial Wealth’in Baş Yatırım Sorumlusu Tim Courtney, FED’in politika kararları için “Özellikle Hisse senedi veya tahvil fiyatlarını çökerterek enflasyonu düşürmeye çalıştıklarını sanmıyorum, ancak yaptıkları bu etkiye sahip” ifadelerine yer verdi.

ABD borsaları enflasyonda belirgin bir düşüş öngörülen ağustos ayı tüketici fiyat endeksi rakamlarında beklentilerin aksine yükseliş kaydedilmesinin ardından geçtiğimiz hafta sert düşüşlerle karşı karşıya kalmıştı. Yatırımcıların bir kez daha yüzleştiği enflasyon gerçeği FED’in 21 Eylül’de para politikası toplantısı sonrası vereceği faiz kararına ilişkin beklentileri de artırdı. Yatırımcılar büyük oranda 75 baz puanlık bir faiz artışını beklerken bazı analistler ve yatırımcılar bu artışın 100 baz puana dahi ulaşabileceğini düşünüyor.

Enflasyon verilerinin ardından düşüşe geçen ABD borsalarında haftalık bazda Dow Jones %4,1 S&P 500 %4,8 ve Nasdaq %5,5 düştü. S&P 500 Cuma gününü 3.900 puan seviyesinin altında bitirdi. Söz konusu rakam önemli bir teknik destek seviyesini işaret ediyor. Bazı uzmanlar bu destek seviyesinin ardından S&P 500’ün 2022’nin dip noktası olan 16 Haziran tarihli 3.666,77 puanın yeniden test edilip edilmeyeceğini tartışıyor.

Yatırımcılar, merkez bankasının inatçı enflasyonu dizginleme ihtiyacının, borsada mecazi bir kavram olan "FED satış opsiyonu" (FED put) kavramını ortadan kaldırdığı düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ‘FED put’ kavramı, Ekim 1987'deki borsa çöküşü sırasında Alan Greenspan liderliğindeki ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesinden bu yana kullanılıyor. Gerçek bir satış opsiyonu (put option), vadesinden önce bir varlığın önceden belirlenmiş bir fiyattan satılması anlamına gelen, piyasa düşüşüne karşı bir sigorta poliçesi görevi gören bir finansal türevdir.

Bazı ekonomistler ve analistler, FED’in borsalardaki kayıpları memnuniyetle karşılaması veya hatta hedeflemesi gerektiğini ve yatırımcılar harcamalarını azalttıkça bu tablonun finansal koşulları sıkılaştırmaya hizmet edebileceğini dahi öne sürüyorlar.

New York FED’in eski Başkanı William Dudley, bu yılın başlarında, merkez bankasının yatırımcılara kayıp verdirmedikçe 40 yılın en yüksek seviyesine yakın seyreden enflasyonu kontrol altına alamayacağını savunmuştu. 

Dudley nisan ayında Bloomberg’teki açıklamasında, “ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına almak için ne yapması gerektiğini bilmek zor. Ancak kesin olan bir şey var: etkili olabilmek için, hisse senedi ve tahvil yatırımcılarına şimdiye kadar olduğundan daha fazla zarar vermesi gerekecek” ifadelerine yer verdi.

Bazı piyasa katılımcıları ise ikna olmuş değil. Moneta'nın Baş Yatırım Sorumlusu Aoifinn Devitt, FED'in borsalardaki volatiliteyi muhtemelen bir amaç değil, para politikasını sıkılaştırma çabalarının bir yan ürünü olarak gördüğünü söyledi.

Devitt, "Hisse senetlerinin sıkılaştırma döngüsünde ikincil bir hasarı olabileceğini kabul ediyorlar" dedi. Ancak borsa uzmanına göre bu hisse senetlerinin "çökmesi gerektiği" anlamına gelmiyor.

Bununla birlikte, FED yönetimi ise, piyasaların gerilediğini ve ekonominin yavaşladığını kabul ediyor ve hatta enflasyonu kontrol etmeye odaklanıldığı için bir resesyona girmeye hazır olunduğunu dahi söyledi.

Exencial Wealth’ten Courtney, yatırımcıların on yıldan fazla bir süredir sağlanan düşük faiz oranlarıyla FED tarafından gelen desteğe alıştığını söyledi. Courtney, “Bana kalırsa FED’in mesajı ‘artık bu destek rüzgarını alamayacaksınız’ yönünde. Borsalar yine de büyüyebilir ancak bunu kendi başına yapmaları gerekiyor. Zira borsalar sıcaklıkların bütün gün ve bütün gece belli bir seviyede tutulması gereken bir sera gibidir. Bunun, piyasaların sera etkisi olmadan kendi başlarına büyüyebilecekleri ve büyümeleri gerektiği mesajı olduğunu düşünün “dedi.

Dolar/TL tarihi zirvesine yaklaştı

 

Bu hafta gözler merkez bankalarında

 

Borsaların yeni gündemi: Faiz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)