E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKriptodaki yükseliş erken bir Noel rallisi mi?---

Kriptodaki yükseliş erken bir Noel rallisi mi?

Kriptodaki yükseliş erken bir Noel rallisi mi?
07 Aralık 2023 - 16:44 borsagundem.com

Kripto para piyasasında yıl boyunca süren yükseliş Aralık ayında da devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasalarındaki yükseliş, piyasanın en hacimli parası Bitcoin önderliğinde devam ediyor Aralık ayına da hızlı bir başlangıç yapan piyasaların geleceğine dair görüşler ise geniş bir yelpazeye yayılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para piyasalarında erken bir Noel rallisi yaşanıyor gözüküyor. Bunun rallinin geleceğine dair şüpheleri artırabileceği düşünülüyor.

Noel rallisi kriptoya erken geldi

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, kripto para birimleri, Aralık ayına başlarken de yılbaşından bu yana süren yükselişini sürdürüyor. Salı ve Çarşamba günü Bitcoin, Dogecoin ve diğer kripto paraların, yatırımcıların kazanç serisini yıl sonuna kadar uzatmaya çalışmasıyla yükselişe geçtiği görüldü.

CoinGecko verilerine göre, tüm kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri yüzde 4,7 oranında artışla 1,6 trilyon dolara yükseldi. Özellikle altcoinlerin piyasa değeri son 24 saatte yüzde 11 oranında arttı.

Bitcoin, dün itibariyle Nisan 2022'den bu yana ilk kez 44.000 dolar sınırını aşarak yıllık kazancını yüzde 165 seviyesine çıkardı. Spot Bitcoin ETF'sine yönelik potansiyel düzenleyici onay konusundaki iyimserlik, dünyanın en büyük kripto para birimini beslemeye devam ediyor ve dalgalanma etkileri, tüm dijital varlık piyasasınının yükselişe eşlik etmesini sağlıyor.

Yükseliş altcoinlerde de sürdü

Kripto para piyasasının ikinci en büyük parası Ethereum’un da, dünü, piyasanın geri kalanından daha iyi olmasa da artışla kapattığı ve 2023 yılındaki kazancını yüzde 88’e çıkardığı görülüyor. Shiba Inu temalı koinin yaratılışının 10. yıl dönümü olan 6 Aralık’ta Dogecoin ise, erken işlemlerde yüzde 17 artışla 0,10 dolara ulaştı. CoinGecko'ya göre token’ın bu seviyede en son işlem gördüğü dönem neredeyse tam bir yıl önce, 7 Aralık 2022 tarihindeydi.

Dün yaşanan rallide yükselişe geçenlerin sadece hacimli kripto paralar değil, Shiba Inu, Pepe ve Bonk gibi meme koinler olmasının, yatırımcıların ralliye yönelik inancını da gösterdiği anlamına geldiği kabul ediliyor.

Halving etkisi ve spot Bitcoin ETF onay süreci

Yükseliş hissinin kriptoya bağlı hisse senetlerine de yansıdığı görülüyor. Kripto para borsası Coinbase, MicroStrategy, Riot Platforms ve Marathon Digital gibi şirketlerin hisselerinin de bu yıl Bitcoin'in üzerinde üç haneli getiri elde ettiği görülüyor. Son ralli esnasında MicroStrategy ve Marathon Digital yüzde 2,5'ten fazla yükselirken, Riot Platforms neredeyse yüzde 1 artış gösterdi.

Özellikle Bitcoin'e yönelik coşku, gelecek yılın Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Bitcoin yarılanma (halving) etkinliği beklentisiyle de artıyor. Halving döneminde madencilere ödül olarak verilen Bitcoin miktarı yarıya indiriliyor. 2012, 2016 ve 2020 yıllarındaki son üç yarılanmayı takip eden 12 ayda Bitcoin’in sırasıyla yüzde 8.069, yüzde 284 ve yüzde 559 oranında yükseldiği görüldü.

Yükseliş coşkusu daha dikkatlı olmayı gerektiriyor

Spot Bitcoin ETF'si ve yarılanma ile ilgili yükseliş göz önüne alındığında, kripto para endüstrisinin önde gelen isimlerinin Bitcoin'in gelecek yıl altı rakamlı seviyeleri geçebileceği tahminlerinin de sıklaşmaya başladığı görülüyor. Ancak yeteri kadar ‘likit olmayan’ kripto para piyasalarında ortalama hacimde bir satışın, kripto paraların fiyatlarını beklenenin çok ötesinde düşürebileceği biliniyor.

Hacim açısından henüz emekleme döneminde olduğu kabul edilen kripto para piyasalarının bu yapısı, yatırımcıları çok daha dikkatli olmaya zorluyor. Uzmanlar, son yaşanan rallinin, yatırımcılar tarafından bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor ve yükselişi, ABD hisse senedi piyasalarında yaşandığı düşünülen ‘erken Noel rallisi’ne benzeterek yatırımcıları çok daha temkinli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Bitcoin, bugün gerçekleştirlen işlemlerde, son ralli sonrası ulaştığı 44.528 dolar seviyesinden 43.200 dolar seviyesine geriledi.

Kripto parada işlemlere vergi yolda!

 

Binance vakası kripto endüstrisi için ne ifade ediyor?

 

Bitcoin’de abartılı tahminler yeniden devrede

 

Bitcoin rallisinde neler oluyor? 5 soru 5 cevap

 

Bitcoin, aylar sonra ilk kez 40 bin doları gördü

 

Bitcoin'de 19 ayın zirvesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)