E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKriptoyu bekleyen 3 engel---

Kriptoyu bekleyen 3 engel

Kriptoyu bekleyen 3 engel
08 Şubat 2023 - 14:17 borsagundem.com

FTX’in çöküşü sonrası yavaş yavaş toparlanma belirtileri gösterse de kripto para piyasalarının önünde hala aşılması gereken engeller bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası için 2022 yılı adeta kabus gibi geçti. İrili ufaklı iflasların ardından dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in birçok soru işareti barındıran çöküşüyle piyasaya duyulan güven de azalmış oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılıyla birlikte yükselişe geçen kripto para piyasalarında kötü günlerin atlatıldığı düşünülse de yine de aşılması gereken bazı engeller bulunuyor.

Temkinli iyimserlik

Markets Insider’dan Morgan Chittum’un haberine göre, FTX'in iflas başvurusunda bulunmasından yaklaşık üç ay sonra dahi kripto endüstrisi, şirketin kurucusu Sam Bankman-Fried'in yarattığı karmaşadan kurtulmaya çalışıyor. Ancak kripto para piyasalarını yeni potansiyel ters rüzgarlar bekliyor olabilir. Insider, dört kripto yöneticisine 2023'te yeni oluşan alanın önündeki en büyük engelleri soruyor.

Şimdilik, kripto piyasaları FTX'in likidite krizinden bu yana yaşadığı kayıpları geri almaya devam ediyor görünüyor ve kripto endüstrisi 1 trilyon dolarlık piyasa değerini yavaş yavaş geri kazanıyor. Bitcoin ve Ethereum geçen ay sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 28 oranında yükselse de hala Kasım 2021'deki rekor seviyelerinin ortalama yüzde 66 altında seyrediyor.

Merkezi olmayan borsa Dexalot'un COO'su Timothy Shan, “Bu yıl kripto piyasaları konusunda temkinli bir şekilde iyimserim. Geçen yıl ufuk açıcıydı ve kesinlikle herkes için zor bir dersti, öğrenilmesi gerektiğini hissettiğim bir ders” diyor. Shan şunları ekliyor: “Bazı büyük merkezi kripto varlıklarının başarısızlıkları göz önüne alındığında, merkezi olmayan finans konusunda çok heyecanlanıyorum ve blockchain teknolojisinin gerçekte ne olduğuna yeniden odaklanmayı bekliyorum.”

Düzenlemeler ve enflasyon

Büyük oyuncuların piyasadan dökülmesinden sonra, herkesin aklındaki en büyük soru, düzenleme konusunun bu yıl nasıl bir seyir izleyeceği olacak gibi görünüyor. Kripto cüzdan geliştiricisi Giddy'nin CEO'su Eric Parker, “Bilgilendirilmiş politika yapıcıların iyi yazılmış, düşünceli mevzuatı piyasaya uzun vadede yardımcı olacaktır. Ancak ne olduğunu anlamayan düzenleyicilerin vereceği kötü kararlar inovasyonu engelleyebilir ve piyasaları yanlış yöne yönlendirebilir” diyor.

Shan ise düzenleme konusunda da iyimser olduğunu ancak düzenlemelerin blok zincir teknolojisinin gelişimini ciddi şekilde engelleyebilecek ve azaltabilecek hatalara açık olabileceğini sözlerine ekliyor.

Fed, riskli varlıklar için bir risk

Öte yandan, Merkez Bankası enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırmaya devam ediyor. Ancak ekonomik veriler, enflasyonun zirve yapmış olabileceğini gösteriyor ve bu da merkez bankasının sıkılaştırmayı yavaşlatması için alan sağlıyor. Fed’in geçen hafta son bir yılın en düşük faiz artışını açıklaması da bunu gösteriyor. Görünüşte daha güvercin kabul edilebilecek bu duruşun sonucu olarak, kripto gibi riskli varlıklar da geniş bir ralli imkanı bulmuş oldu.

Dijital varlık ticaret platformu Enclave Markets CEO'su David Wells, kripto performansının hala makro trendlerle ilişkili olduğunu ve 2023'te yüksek enflasyondaki herhangi bir canlanmanın kripto gibi ‘uzun vadeli varlıkların’ fiyatlarını etkileyeceğini söylüyor. Bununla birlikte, bir varlık sınıfı olarak kripto, aynı zamanda dünya çapındaki birçok pazarda enflasyona karşı uzun vadeli bir korunma aracı özelliği taşıyor. Bu da, muhtemelen kriptoya yönelik temel benimsemenin devam edeceğini gösteriyor.

Merkezi olmayan finans platformu Origin Protocol'ün Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jam Sammut ise, ısrarla yüksek seyreden veya artan enflasyonun Fed'i daha şahin olmaya zorlayarak riskli varlıkları potansiyel olarak kırmaya zorlayacağını söylüyor. Sammut, yüksek Hazine getirilerinin kripto gibi değişken varlıkları cazibesini düşürmesiyle, önemli bir ters rüzgarın da olasılıklar dahilinde olduğunu sözlerine ekliyor.

İflas olasılığı

Son olarak, bir dizi kripto şirketinin geçen yılki iflasının devam etmesinin de kripto para piyasaları için önemli bir risk olmayı sürdürüyor. FTX'e ek olarak birkaç isim vermek gerekirse, koruma fonu Three Arrows, dijital varlık komisyonculuğu Voyager ve merkezi borç verme şirketi Celsius geçen yıl iflas açıklayan kripto şirketleri olarak öne çıkıyor. Bu riskin, yani bir başka kripto şirketinin iflası olasılığının da piyasalarda yeniden düşüş trendine neden olabileceğini yatırımcıların mutlaka dikkate alması gerekiyor.

Wells, “Büyük kripto altyapı sağlayıcılarının çöküşünün tozu hâlâ havadayken, piyasanın daha büyük borsalarını ve kurumlarını etkileyen müteakip kredi kayıplarının yayılması, geçen ay gördüğümüz toparlanmayı bir düşüşe çevirme riski taşıyor” diyor.

Charlie Munger’dan ABD’ye: Kriptoyu yasaklayın!

 

Ray Dalio: Geleceğin parası Bitcoin olmayacak

 

Bitcoin'in fiyatı manipüle mi ediliyor?

 

Cathie Wood: Bitcoin 2030’a kadar 1,5 milyon dolar olacak

 

Bitcoin'de Fed coşkusu

 

Kripto rallisine balinalar da dahil oluyor

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)