E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto piyasasının anahtarı bankaların elinde---

Kripto piyasasının anahtarı bankaların elinde

Kripto piyasasının anahtarı bankaların elinde
20 Ekim 2022 - 15:41 borsagundem.com

Geleneksel müşteri tabanından gelen yoğun talep, bankaların kripto para piyasalarına entegre olmasını zorunlu kılıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başta bankalar olmak üzere finansal kurumların hemen hemen tamamı, geleneksel müşteri tabanından gelen yoğun talebe yanıt vererek, kripto para piyasalarına entegre olmaya zorlanıyor. Bankaların bu noktada istekli oldukları bilinse de netlik başta olmak üzere bazı sorunların süreci yavaşlattığı görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, gerçekten de finansal kurumlar, kripto para segmentine tam olarak girmeden önce daha fazla düzenleyici netliğe ihtiyaç duyuyor. Öte yandan, Fidelity Digital Asset Management Başkanı Chris Tyrer, bankaların geçen yıl kriptoyla oldukça ilgilendiğini belirterek, kurumların piyasa için ‘geleceğin erişim noktaları’ olduğunu söylüyor. Blockworks’ten Ben Strack’in haberine göre, Londra'daki Digital Asset Summit'te düzenlenen panelde konuşan Tyrer ve diğer yöneticiler, kurumların müşterileri arasında artan kripto talebine rağmen, çoğu bankanın segmente tam olarak girmeden önce daha fazla düzenleyici netliğe ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Kriptoda odak meta veri tabanı, Web3 ve yaratıcı ekonomilere kayıyor

Tyrer, kripto para piyasalarıyla ilgili konuşmaların son 12 ayda blok zinciri ve dağıtık defter teknolojisinden meta veri tabanına, Web3'e ve yaratıcı ekonomilere kaydığının altını çiziyor. Tyrer, “İnsanlar bu teknolojinin neler sağladığını, nereye gittiğini ve gelecekteki durumun ne olduğunu anladılar ve oraya gitmek için artık çok daha netler. Bence bu durum, ‘kripto paralara yatırım’ tezini epey sağlamlaştırdı ve bunun doğal bir sonucu olarak da bankaların geleneksel müşteri tabanlarından bir talep dalgası geldi” diyor.

TradFi ve DeFi bir araya gelebilir

BNY Mellon geçen hafta, bazı kurumsal müşterilerinin ABD'de bulunan yeni kripto saklama platformunda Bitcoin ve Ethereum tutabileceklerini ve transfer edebileceklerini açıkladı. Daha yakın bir zamanda ise Mastercard, bankaların ve finansal teknoloji şirketlerinin belirli kripto varlıkları satın alma, tutma ve satma erişimi elde etmelerine yardımcı olacak bir program açıkladı. Mastercard'ın Haziran ayında yayınlanan ‘2022 New Payments Index’ine katılanların yaklaşık üçte ikisi ise mevcut finans kurumlarının kripto ile ilgili hizmetler sunmasını tercih ettiklerini bildiriyor.

Bank of America’dan Alexey Demyanov ise insanların işlerini başka bir yere taşımak yerine genellikle güvendikleri bir bankayla ilişkilerini ilerletmeyi tercih ettiklerini söylüyor. Demyanov, “Bütün fikir, merkezi bir kuruma veya bir aracıya olan güveni ortadan kaldırmak olsa da, aynı kurumla yeni bir ilişki kurmak daha verimli, uygun ve güvenli” diyor.

Yöneticiler, geleneksel finans ve ezber bozan blok zincir teknolojisinin kaçınılmaz olarak zamanla buluşup iç içe geçmeye hazır olacağını belirtiyor. Three Arrows Capital ve diğerlerinin bu yılın başlarında yaşadığı çöküşün ardından Credit Suisse'in Dağıtık Defter Teknolojisi Yetkinlik Merkezi Başkanı Previn Singh, örneğin sermaye likidite tamponlarının bu oyunculardan bazıları için kullanışlı olabileceğini söylüyor. Singh, “Bence ortada, TradFi ile DeFi'nin rekabet ettiği ve ikisinin asla bir araya gelemeyeceği gibi biraz karikatürize bir tablo var. Gerçekten de meselenin asla böyle olmayacağını düşünmeye başlıyorum çünkü sizin için en uygun olan seçeneği kullanabilirsiniz” diyor.

Düzenlemeler anahtar olacak

Yöneticiler, örneğin, risk sermayesi tarafından finanse edilen finansal teknoloji şirketleri çoğunlukla düzenlenmemiş bir alana geçerek daha fazla risk alabilirken, bankalar ve büyük varlık yöneticileri için çıtanın çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

HSBC Fintech Ortaklıkları Başkanı Rita Martins, “Düzenleme gelene kadar, büyük bankaların çoğu muhtemelen bu alana dokunmayacak ancak bu alanın çevresinde bakabileceğimiz ve kesinlikle odaklandığımız başka alanlar var” diyor.

Londra merkezli finansal hizmetler devi HSBC, spor, e-spor ve oyun hayranlarıyla etkileşim kurmak amacıyla metaverse ile daha büyük bir ortaklık kurarak bu yılın başlarında The Sandbox'ta sanal gayrimenkul satın almıştı.

Martins, "Teknoloji tarafından deneyim tarafında geçtik ve bu alanda müşterilere sunabileceğimiz yeni deneyimlere daha fazla odaklanıyoruz” diyor.

Mastercard ve BNY Mellon

Düzenlemelerin hala çözülmesi gereken tarafları olmasına rağmen, BNY Mellon ve Mastercard'ın son duyuruları, büyük kurumların kripto alanında daha derine inmeye hazırlandığına işaret ediyor.

Kripto borsası EXMO’nun CEO'su Serhii Zhdanov, Mastercard'ın yaklaşmakta olan programını ‘mantıklı bir hareket’ olarak nitelendiriyor ve ödeme devi Mastercard’ın bu hamlesiyle kriptonun mevcut endüstrisini aşabileceğini anladığını söylüyor.

Zhdanov, “Mastercard ve Visa yıllardır kripto ile çalıştığı için süreçleri zaten yerinde ve yeterince test etme avantajına sahipler. Kriptonun yakın bir zamanda her bankanın ürün serisinin bir parçası olmasını bekliyorum” diyor.

Blok zincir protokolü Minima CEO'su Hugo Feiler ise, “Kripto, yakın zamana kadar geleneksel bankacılık ve ödeme endüstrileri için ‘antagonist’ olarak görülüyordu. Şimdi, bunları ana ödeme mekanizmalarıyla entegre etmek, kripto sahibi olanların onu kullanmasını kolaylaştıracak ve kripto ile TradFi sistemleri arasındaki engelleri ortadan kaldıracak” diyor.

40 milyon dolarlık kripto para operasyonu

 

Kripto, ticarette ezberleri bozacak

 

Dünyanın en elverişli kripto ekonomisi Almanya'da

 

İngiltere’de kripto patlaması

 

Fransa’nın en büyük üçüncü bankası, kripto piyasasında

 

Kriptoda kapitülasyon dönemi sona mı eriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)