E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto para piyasası onlardan soruluyor---

Kripto para piyasası onlardan soruluyor

Kripto para piyasası onlardan soruluyor
11 Eylül 2023 - 16:23 borsagundem.com

Kripto para piyasalarındaki tüm işlem hacminin yüzde 90’ını sadece sekiz borsa gerçekleştiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası 2023 yılını karlı geçiriyor. 2022’nin yaralarını saran kripto paralarda özellikle Bitcoin’in sene başından bu yana gösterdiği performans yatırımcıların yüzünü güldürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, merkeziyetsiz olma özelliği sayesinde en çok arz ve talep odaklı bir fiyatlama yaşayan kripto para piyasalarının büyük oyuncularının ise kripto para borsaları olduğu gözleniyor.

İşlem hacminin yüzde 90’ı sekiz borsada

Bloomberg’den Vildana Hajric’in haberine göre, sadece 8 borsa, tüm kripto para işlem hacminin yüzde 90'ını gerçekleştiriyor. Kripto para piyasaları, yoğun likiditeye sahip olmakla övünüyor ve likiditenin zamanla daha da yoğunlaştığı görülüyor. Şaşırtıcı olan ise bu likiditenin neredeyse tamamının yalnızca sekiz borsada bulunması.

Kaiko'ya göre, ilk sekiz kripto para borsa platformu, derinliğin yani ortalama fiyatın yüzde 10'u dahilindeki tüm teklif ve taleplerin ölçüsünün yaklaşık yüzde 92’sini ve işlem hacminin yüzde 90'ını oluşturuyor. En büyük kripto borsası olan Binance, bu yıl küresel pazar derinliğinin yüzde 30'undan fazlasını ve dünya çapındaki ticaret hacminin yüzde 60'ından fazlasını oluşturdu. Listede Binance'in yanı sıra Coinbase, OKX ve Huobi de yer alıyor. CoinGecko'nun verilerine göre yüzlerce kripto borsası bulunuyor ancak bunların çoğu ihmal edilebilir düzeyde veya hiç işlem görmüyor.

Likidite ve işlem hacmi, fiyat hareketlerini belirliyor

Kaiko'dan Dessislava Aubert ve Clara Medalie, paylaştıkları notta, “Son derece yoğunlaşmış kripto piyasaları hem iyi hem de kötü bir şey. Hiç şüphesiz bir likidite sıkıntısı var ve bu birçok borsaya ve işlem çiftine zayıf bir şekilde yayıldığında volatiliteyi artırıp fiyat keşif sürecini aksatabiliyor” diye yazıyor ve ekliyor: “Doğal piyasa güçleri kaçınılmaz olarak bu likiditenin bir avuç platformda yoğunlaşmasına yol açtı ve bu da ortalama yatırımcıya fayda sağlıyor. Ancak yüksek düzeyde yoğunlaşmış kripto piyasaları, FTX’in çöküşü gibi sektör için başarısızlık noktaları yaratabiliyor.”

Toplu olarak milyarlarca dolar kaybeden yatırımcı yığınları, geçen yıl fiyatlarda yaşanan düşüş ve sektörde daha önce öne çıkan bazı firmaların çöküşünün ardından piyasadan kaçtı. Birçok kripto analisti likidite ve işlem hacmi ölçümlerine çok dikkat ediyor. Bunun nedeni, işlem hacimleri azaldığında hareketlerin öyle ya da böyle abartılı olma ihtimalinin artması.

Volatilite artıyor

Ağustos ayında, kripto ticaret hacimleri yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu, yatırımcıların ilgisinin azaldığının bir başka işareti ve potansiyel bir spot Bitcoin ETF'sine ilişkin coşku da dahil olmak üzere sektörün ortaya çıktığını gördüğü çok sayıda olumlu haber göz önüne alındığında şaşırtıcı bir durum. CCData tarafından derlenen verilere göre, spot ve türev ticaretinin toplam aylık hacmi yüzde 11,5 oranında düşüşle 2,09 trilyon dolara gerileyerek Ekim 2020'den bu yana en düşük ikinci toplam aylık tutar oldu.

Kripto piyasalarındaki oynaklık yaz boyunca hafif seyretmiş ve Bitcoin ticareti aylardır dar bir aralıkta sıkışmıştı. Bununla birlikte, kripto paranın bu haftaki yedi günlük oynaklığı, birkaç gün daha büyük hareketler gördükten sonra üç ayın en yüksek seviyeleri civarında seyrediyor. Bitcoin ise çok az değişiklik göstererek 25.600 dolar civarında işlem görüyor.

K33'ten Anders Helseth ve Vetle Lunde de paylaştıkları notta, “Son birkaç haftadaki gergin piyasa, Bitcoin'de değişen bir volatilite ortamının sinyalini veriyor. Bu yaz alışılmadık derecede düşük bir volatilite vardı ve fiyatlar henüz 17 Ağustos'taki düşüş sonrasında anlamlı bir çıkış görmemiş olsa da, günlük volatilitenin artması volatiliteye susamış günlük yatırımcıların katılımını yeniden teşvik ediyor” diye yazıyor.

Kripto yatırımcıları Elon Musk'ın kitabını bekliyor

 

G20'den kripto paraya yakın takip kararı

 

Kripto parada Türkiye 24. sırada

 

ABD'de Bitcoin'le ETF'nin yolu açıldı: Bitcoin ve kripto hisseleri yükseldi

 

Bitcoin için en kötü Eylül ayı olabilir

 

Bitcoin'de kötü senaryo geride mi kaldı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)