E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto milyarderlerinin serveti 2 günde eridi---

Kripto milyarderlerinin serveti 2 günde eridi

Kripto milyarderlerinin serveti 2 günde eridi
07 Haziran 2023 - 13:35 borsagundem.com

Binance ve Coinbase’in kurucuları Changpeng Zao ve Brian Armstorg’un servetleri iki günde toplamda 27 milyar dolara yakın geriledi. SEC davası kripto zenginlerinin servetlerini tüketiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto milyarderleri bu yılı oldukça başarılı geçiriyordu. Ancak son bir haftada her şey değişti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) dünyanın en büyük kripto platformları arasında gösterilen Binance ve Coinbase Global’a dava açması kripto piyasasındaki tüm iyimserliği altüst etti. Dijital varlık piyasalarında 2022’nin ‘kripto kışı’ geri döndü.

Bloomberg verilerine göre, Binance CEO’su Changpeng Zhao’nn serveti son iki günde 26 milyar dolardan 1,4 milyar dolara geriledi. Coinbase CEO’su Brian Armstrong’un net serveti ise 2,2 milyar dolardan 361 milyon dolara düştü. SEC iki şirketin de Amerikan mali güvenli yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Dava haberinin ardından kripto bağlantılı şirketlerin hisseleri ve kripto paralar dip yaptı.

Kripto piyasalarının en zenginlerinin servetlerinde gördükleri bu çöküş bir ilk değil. Milyarderlerin servetleri 2022’deki kripto kışı sırasında da büyük bir darbe almıştı. Söz konusu krizin sebebi ise algortirmik sabit coin Terra USD’nin çöküşü ile başlamıştı. Daha sonrasında ise kriz hedge fonu Three Arrows Capital’ın iflasından Sam Bankman-Fried’ın sahibi olduğu FTX’in çöküşüne kadar uzanmıştı.

Geçen yıl servetleri büyük bir yara alan Zhao ve Armstrong’un toplam serveti yine de son bir yılda Bitcoin ve diğer dijital varlıkların değer kazanmasıyla 15,4 milyar dolar yükselmişti. Cuma günü itibariyle Zhao’nun serveti geçen haftaya kadar %117, Armstrong’un serveti ise %61 artmıştı. Karşılaştırmak gerekirse Bloomberg’ün servet endeksindeki diğer milyarderlerin toplam servetleri sadece %9 artmıştı.

Bitcoin'in bu yılki kısmi geri dönüşünün temelinde, mart ayında patlak veren ABD bankacılık krizinin ABD Merkez Bankası’nı (FED) faiz artışlarına ara vermeye zorlayacağı beklentileri vardı. Söz konusu beklentiler Bitcoin boğalarının kripto paraların düşük faiz oranlarında avantajlı olduğu tezini destekleri. Zira Bitcoin destekçilerine göre dünyanın en büyük kripto para birimi geleneksel finanstaki krizler karşısında güvenli liman sağlıyor.

Ancak ABD’li düzenleyici kuruluşlar sektörün işleyişini ve Amerikalıların kripto para ticaretini zorlaştırırsa tüm bu argümanların bir anlamı kalmayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, pazartesi günü açılan davada SEC, Binance ve Zhao'nun yatırımcıları ve düzenleyicileri yanılttığını, müşteri fonlarını yanlış kullandığını ve mali güvenlik yasalarını ihlal ettiğini iddia etti. 2017 yılında kripto platformu Binance’i kuran 46 yaşındaki Zhao firmayı küresel bir dev haline getirmişti. Platformla birlikte Zhao’nun net serveti de büyüdü ve Ocak 2022'de kişisel serveti 96,9 milyar dolara ulaştı.

SEC salı günü bir diğer büyük kripto platformu Coinbase’e de dava açtı. Halka açık olan şirketin hisseleri dava haberinin ardından %12 değer kaybetti. 101 sayfalık şikayet dilekçesinde SEC Armstrong’u herhangi bir yolsuzlukla suçlamadı. Ancak düzenleyici kuruluş şirketin SEC kurallarından kaçındığını ve kullanıcılarına aslında kayıt dışı menkul kıymetler olan token’ların ticareti konusunda izin verdiğini belirtti.

Armstrong bir dizi yatırım ortaklığı ve doğrudan holding yatırımı aracılığıyla başlattığı şirketin %16’sına sahip. Kripto girişimcisi aynı zamanda sıklıkla şirketi Coinbase’in hisse senetlerini satıyor. Armstrong bu yılın başından bu yana şirketin hisselerinden yaklaşık 27 milyar dolar boşalttı.

Coinbase’in eş kurucusu olan ve şu sıralar kripto odaklı firma Paradigm’de girişim sermayedarı olan Fred Ehrsam’ın serveti de 1,1 milyar dolara geriledi. Ehrsam’ın Paradigm fonları geçen ay 50 milyon dolar değerinde Coinbase hissesi satın almıştı.

SEC'ten Binance'ın mal varlığını dondurma talebi

 

Bitcoin'de düşüşün nedeni kurumsallar mı?

 

Bitcoin'de 2019 yılı sonuna geri dönüş riski

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)