E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto kışındaki çözülmeye ‘Ocak Etkisi’ mi neden oluyor?---

Kripto kışındaki çözülmeye ‘Ocak Etkisi’ mi neden oluyor?

Kripto kışındaki çözülmeye ‘Ocak Etkisi’ mi neden oluyor?
25 Ocak 2023 - 14:05 borsagundem.com

Kripto para piyasaları ‘Ocak Etkisi’ nedeniyle mi toparlanıyor? Yoksa yatırımcıları kalıcı bir yükseliş trendi mi bekliyor?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasa oyuncuları, uzmanlar, yatırımcılar, kısacası herkes kripto para piyasalarındaki toparlanmanın nedenini araştırıyor. Yeni teori, bu toparlanmanın ‘Ocak Etkisi’ olarak bilinen ‘January Effect’ten kaynaklanmış olabileceğini gösteriyor. Peki nedir bu ‘Ocak Etkisi’ ve tam olarak neyi ifade ediyor?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para piyasalarındaki toparlanma yatırımcıların yüzünü güldürüyor ancak genel piyasa koşulları ve yaşananların bu yükselişle uyumlu olmadığı gerçeği, yatırımcılar başta olmak üzere herkesi temkinli olmaya çağırıyor.

Haberler kötü, borsalar iyi

Bloomberg’den Michael P. Regan’ın haberine göre, sık sık ‘piyasaların kötü haberlerle dibe vurduğu’ söyleniyor. Ancak kripto para piyasalarında sadece Kasım ayında yaşananlar bile, kriptodaki yükselişin ne kadar tuhaf olduğunu göstermeye yetiyor da artıyor bile.

Gerçekten de, hemen hemen herkes, bir Hollywood senaristinin bile kripto piyasaları için FTX'in iflas ettiği ve Gemini ve Genesis'teki tasarruf ve borç programlarının dondurulduğu Kasım ayındaki kadar sert bir haber bölümü yazmasının mümkün olmadığını düşünüyor.

Bu nedenle, Bitcoin'de Kasım ayı sonundaki son iki yılın en düşük seviyelerinden bu yana yaşanan neredeyse yüzde 50 oranındaki toparlanma söz konusu olduğunda, herkes, bu eski yatırımcı klişesinin yani ‘Ocak Etkisi’nin devreye girmiş olabileceği gerekçesine sarılıyor. Kim bilir, belki de doğru yaklaşım budur; sonuçta, kripto para borsası FTX'in eski CEO'su Sam Bankman-Fried ile bağlantılı ‘Sam coin’lerin bile 2022'deki acımasız kayıpların ardından arttığı görülüyor.

2023’ün 2022’ye değil, 2021’e benzemesi beklentisi ve bazı hüsnükuruntular…

‘Ocak Etkisi’ genellikle Aralık ayındaki Noel tatili nedeniyle yatırımcıların portföylerini pek kurcalamadığı varsayımına dayanıyor. Genel kabule göre hareketsiz geçen bu dönemden sonra ise portföy yöneticilerinin pozisyonlarını yenilemek istemeleri sebebiyle ağırlıklı olarak alım yoğunluklu tercihlerde bulunması ve bunun da endeksleri yukarı çekmesi, ‘Ocak Etkisi’ olarak adlandırılıyor.

Ancak, yaşanan kripto rallisinin, acımasız geçen bir yılın ardından en riskli ve en spekülatif varlıklara yönelik agresif alımlardan bazılarının ortasında geldiği gerçeğini görmezden gelmemek gerekiyor. Kriptonun hisse senedi piyasasındaki kuzenleri olan 'meme hisse senetleri'ne yakından bakıldığında bu durum daha net anlaşılıyor. Roundhill ETF’sinin geçen yılki yüzde 63'lük düşüşün ardından grup olarak neredeyse yüzde 20 oranında yükselmesi ya da Cathie Wood'un ARK Innovation ETF'sinin geçen yılki yüzde 67'lik düşüşün ardından yüzde 20 oranında toparlanması bu alımlara verilecek en anlamlı örnekler olarak öne çıkıyor.

Spekülatif varlıkların olağan davranış tarzı

Peki gerçekten neler oluyor? Buna kesin bir cevap vermek oldukça zor ancak yatırımcıların 2023'ün 2022'den çok 2021 gibi olmasını umduğu kesin. Bu umudu besleyen varsayımların başında ise enflasyon canavarının nihayet yok edildiği ve Fed’in çok yakında faiz oranlarını artırma kampanyasına son vereceğine dair bazı hüsnükuruntular geliyor.

Yatırım şirketi GMO'nun kurucu ortağı ve yarım yüzyıldan fazla piyasa tecrübesi olan 84 yaşındaki Jeremy Grantham'a göre, yüksek riskli varlıklar söz konusu olduğunda hep aynı hikaye dönüyor: “Bana göre, neredeyse tamamı korkunç bir 2022 yılı geçiren en spekülatif hisse senetleri gibi kripto paraların da olağan davranış tarzı.”

Grantham’dan gelen yeni bir nota göre ise, bazı yatırımcılar muhtemelen yıl sonu vergi zararı satışlarını yeni bitirdikleri ve bu gelirleri yıl sonu ikramiyeleri ve hatta bazılarıyla birlikte ellerinde tuttukları için en çok düşen hisse senetlerine geri dönüyor. Grantham'ın sicili mükemmel olmaktan uzak olsa da, bir trendi tespit etmek için yeterince Ocak ayı gördüğü kabul edilirse, ‘Ocak Etkisi’nin bir parçası olan bu tespitinde haklı olduğunu düşünmek için makul nedenler var gibi gözüküyor.

2022 yılının neredeyse her türlü yatırım için ne kadar acımasız bir yıl olduğu düşünüldüğünde, Ocak Etkisi’nin bu kez daha belirgin olması mantıklı duruyor. Bu nedenle, bu kripto kışının gerçekten bitip bitmediğini belirlemek için herhangi bir köstebeke danışmadan önce biraz daha beklemek en iyi yöntem gibi gözüküyor.

Türkiye'de kripto para kullanıcıları neden korkuyor?

 

Yatırımcıların gözü yapay zeka odaklı kripto paralarda

 

Kriptoyu bu yıl kesintisiz bir ralli bekliyor olabilir

 

5 öngörüde kriptonun geleceği

 

Bitcoin’deki rallinin nedeni Fed’in yeniden para basması mı?

 

Bitcoin beş ayın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)