E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorku endeksi yükseliyor, hisse senetlerinde düşüş bekleniyor---

Korku endeksi yükseliyor, hisse senetlerinde düşüş bekleniyor

Korku endeksi yükseliyor, hisse senetlerinde düşüş bekleniyor
18 Nisan 2024 - 11:34 borsagundem.com

Piyasalarda volatilitenin yeniden uyanmasıyla birlikte Wall Street’in korku göstergesinin de yükseldiği gözleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalara bir süredir hakim olan düşük volatilite dönemi sona eriyor. Hemen her piyasada gözlenen hareket, korku göstergesinin de yükselmesine neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senetleri, tahviller ve para birimlerine dair volatilitenin geçen hafta dikkate değer derecede yüksek seviyelere ulaştığı görülüyor.

Uzun vadeli ortalamaya yaklaştı

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, uzun süren bir durgunluğun ardından, Wall Street'in 'korku göstergesi’nin Cadılar Bayramı'ndan bu yana en yüksek seviyeye çıkmasıyla piyasalardaki volatilite Nisan ayında yeniden uyanmış durumda. ‘Korku göstergesi' olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi, 19,56 seviyesine kadar yükseldi. Bu, 2023 yılı 31 Ekim tarihinden bu yana en yüksek gün içi seviyeye karşılık geldi ve uzun vadeli ortalama olan 19,60'ın çok yakınına gelindiğini gösterdi.

Volatilite göstergeleri, Hazine tahvilleri ve önde gelen G-10 ülkeleri para birimlerine bağlı opsiyon piyasalarındaki aktiviteyi takip ederek bu ay da yükseliş kaydetmiş durumda. Hazine tahvillerinde beklenen volatilitenin bir ölçüsü olan MOVE Endeksi 27 Mart gibi yakın bir tarihte iki yılın en düşük seviyesine ulaşmıştı. Ancak endeks, Dow Jones Piyasa Verilerine göre, o zamandan bu yana yüzde 40'tan fazla artış göstererek Pazartesi gününü 121,15 seviyesinde kapatarak 3 Ocak tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Artan belirsizliğin yansıması

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Salı günü ABD Merkez Bankasının faiz indirim planlarını muhtemelen erteleyeceğini doğrulamasıyla birlikte, bu yükseliş, yatırımcıların Fed'in faiz indirimi görünümüne ilişkin artan belirsizliğini de yansıtıyor.

Stratejistler, artık yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası ve diğerlerinin Fed'i yenebileceğini, bunun da Hazine getirilerini yükseltirken Nisan ayında ABD Doları'nda hızlı bir yükselişe yol açacağını beklediklerini ifade ediyor.

Bloomberg verilerine göre, doların yükselişi, büyük döviz çiftlerindeki dalgalanmalardan korunma maliyetini ölçen JPMorgan G-7 Volatilite Endeksi'ni Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine gönderdi.

Stratejistler, yatırımcıların hisse senetlerine yönelik umutlarını güçlü kazanç büyümesine bağladıklarını belirtiyor ancak kazanç sezonunun zorlu bir başlangıç yapması nedeniyle bu bile sorgulanmaya başlanmış durumda.

Piyasalar sessiz görünüyordu

Geçtiğimiz ay gibi yakın bir tarihte, birçok volatilite göstergesinin kayda değer düşük seviyelerde veya bu seviyelere yakın olması nedeniyle piyasalar sakin görünüyordu. Bununla birlikte, Ned Davis Research'ün küresel makroekonomik stratejisti Joseph Kalish de dahil olmak üzere bazı stratejistler bu sakin ortamda rehavet işaretleri gördüklerini aktarmıştı. Kalish, “Her şey çok sessizdi. Fakat insanların beklediğinin dışında bir şey yaşanırsa, o zaman piyasadan büyük tepkiler alırsınız, biz de tam olarak bunu gördük” diyor.

Mart ayında paylaştığı notta Kalish, yatırımcılara volatilite yükseldiğinde karşılığını veren bir opsiyon stratejisi olan istifli opsiyon satın almalarını tavsiye etmişti. Geriye dönüp bakıldığında böyle bir yatırımın meyve verdiği görülüyor.

Volatilite dalgalanması çöküşten korunma talebini artırdı

Şimdi yatırımcılar, yüksek volatilitenin devam etmesi durumunda kendilerini korumak için opsiyon piyasasında riskten korunma önlemlerine yöneliyor. Artan volatilite, varlık sınıfları ve döviz çiftleri genelinde riskten korunmaya yönelik artan talebi yansıtıyor.

Volatilite endeksi yükseldikçe endekse bağlı opsiyon sözleşmelerine olan talep de onunla birlikte artıyor. Cboe verilerine göre, endeks opsiyonları geçen hafta Cuma günü altı yıldan uzun bir sürenin en yüksek işlem hacmini gördü. Endeksin değeri, S&P 500'e bağlı ve gelecek ay vadesi dolacak opsiyonlardaki aktiviteye dayanıyor.

Talepteki bu artışın büyük bir kısmı, hisse senetlerindeki keskin düşüşlere karşı sigorta sunan Volatilite Endeksi bağlantılı alımlarda yoğunlaşıyor. Piper Sandler'ın opsiyon başkanı Danny Kirsch'e göre, endekse bağlı aylık opsiyonların Çarşamba günü erken saatlerde sona ermesi nedeniyle volatilite opsiyonları bu hafta canlı işlem görmeye devam ediyor.

Kirsch, bu alımları gerçekleştiren birçok yatırımcının pozisyonlarının sona ermesine daha fazla zaman olması nedeniyle pozisyonlarını sözleşmelere dönüştürmeden önce kazanç elde etmek için çabaladıklarını söylüyor. Diğer bir grup ise volatilitenin hızla sönen kısa ömürlü ani artışlar görme eğiliminden kar elde etmeye çalışmak için kısa vadeli yükselişleri almayı tercih ediyor.

Tahvil oynaklığı hisse senetlerinin görünümünü karartıyor

Tahvil piyasalarında daha fazla türbülansın işaretleri, Hazine getirilerinin Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelere çıkmasıyla zor durumda kalan hisse senetlerine de yansıma tehlikesi taşıyor. Kalish, “Hisse senetleri açısından bu yüksek tahvil oynaklığı genel olarak pek risk dostu bir ortam değil” diyor.

Şirket tahvili piyasaları yatırımcılara hisse senetlerinin nereye gittiğine dair ipuçları sunabiliyor. Mott Capital Management'ın kurucusu Michael Kramer, yüksek getirili tahvillerdeki kredi spreadlerinin genellikle volatilite endeksiyle ilişkili olduğunu söylüyor. St. Louis Fed'den alınan veriler, yüksek getirili kredi spreadlerinin geçen ay 2021 sonundan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Nisan ayında ılımlı bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kramer'a göre bu, muhtemelen daha uzun sürecek bir hamlenin başlangıcı. Kramer, “Kredi spreadlerinin yükseldiğini görmeye devam ederseniz, volatilitenin de yükseldiğini görmeye devam edeceksiniz. Bu da hisse senetlerinin düşeceği anlamına geliyor” diyor.

Korku göstergesi yükselişe geçti, yatırımcılar endişelenmeli mi?

 

Düşük volatilite hisse senetleri için tehdit mi?

 

Bank of America’dan borsada uzun vadeli boğa piyasası sinyali

 

Wall Street’te daha kötü günler geliyor

 

Wall Street, 'Fed'in faiz indirimlerini erteleme' riski görüyor

 

Wall Street kaderini FED değil bilançolar çizecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)