E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiper Sandler: Borsada sorun sistemik---

Piper Sandler: Borsada sorun sistemik

Piper Sandler: Borsada sorun sistemik
30 Nisan 2024 - 11:21 borsagundem.com

Hazine getirileri ve hisse senetleri arasındaki korelasyon, yatırımcılara olumsuz örnekleri hatırlatıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki ralli eski gücünde olmasa da direniyor. Yatırımcılar büyük bir ikilemin ortasında rallinin devam edip etmeyeceğini ve olası bir düşüşün ne kadar derin olacağını hesaplamaya çalışıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasaları son dönemde tanıdık bir sorunla karşı karşıya: Hazine getirilerinin yükselmesi, hisse senetlerinde çöküş olasılığını artırıyor.

Sistemik bir sorun

Yahoofinance’ten Josh Schafer’ın haberine göre, ilk çeyrekte kazançlar beklenenden daha iyi gelse bile, artan Hazine getirilerinin hisse senetlerine yönelik hissiyatı baskılaması nedeniyle piyasa tutarlı bir şekilde daha yükseklere tırmanmak için mücadele ediyor ve yatırımcılara yüksek getirilerin hisse senetlerinin çöküşüne yol açtığı 2023 dönemini hatırlatıyor.

Piper Sandler Baş Yatırım Stratejisti Michael Kantrowitz, paylaştığı notta, “Yüksek faiz oranları artık hisse senetleri için sistemik bir sorun haline geldi” diye yazıyor. Kantrowitz, temel bir formülle basitleştirilebilecek geçen ayki piyasa hareketine şu sözlerle dikkat çekiyor: “Hazine getirileri arttığında hisse senetleri düştü. Ve son zamanlarda getiriler arttı. 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, Nisan başından bu yana 40 baz puandan fazla artışla yüzde 4,63 seviyesine yükseldi; bu, Kasım 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye karşılık geliyor. Bu süre zarfında S&P 500 Endeksi ise yaklaşık yüzde 3 oranında değer kaybetti.”

Hisse senetlerinin yükselmesi zor

Araştırmasının video dökümünde Kantrowitz, “Bu noktada, faiz oranları düşmeden hisse senetlerinin yükseleceğini varsaymak gerçekten zor” diyor.

Aynı hareket, Evercore'dan Julian Emanuel'in geçen yılki tahvil kaynaklı satışlarda hisse senetleri üzerinde baskı yaratan temel teknik seviye olarak yüzde 5'i işaretlediği 2 yıllık Hazine getirisinde de görülüyor. Hisse senetlerinin Nisan ayı boyunca en yüksek seviyelerinden yaşadığı son düşüşünün 2 yıllık Hazine getirilerinin yüzde 5'ne ulaşmasıyla gerçekleştiği gözleniyor. Pazartesi günü (dün) 2 yıllık endeksin yüzde 4,98 seviyesinde seyretti.

Fed’in olası hamlesi

Getirilerdeki artış, yatırımcıların bu yıl Fed'in faiz indirimlerine ilişkin bahislerini büyük ölçüde azaltmasıyla gerçekleşti. Bloomberg verilerine göre, piyasa beklentileri yaklaşık yedi faiz indiriminden 2024 yılında sadece bir indirime geriledi. Morgan Stanley'nin baş yatırım yetkilisi Mike Wilson, paylaştığı araştırma notunda, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günkü basın toplantısında ‘güvercin tarafında sürpriz yapmadığı' sürece getirilerdeki bu yukarı yönlü baskının muhtemelen devam edeceğini yazdı.

Son dönemdeki sıcak enflasyon okumaları göz önüne alındığında, ekonomistler Powell’ın konuşmasında durumun böyle olmasını beklemiyor. Bank of America ekonomisti Michael Gapen, etkinliğin ön izlemesini yapan bir araştırma notunda, “Basın konferansından gelen ana mesajın, politikanın çalışması için daha fazla zamana ihtiyacı olduğu yönünde olmasını bekliyoruz” diye yazıyor ve ekliyor: “Powell bir sonraki hamlenin hala faiz indirimi olacağını belirtmeli ancak Fed enflasyon konusunda arzu ettiği güveni elde edene kadar bekle-gör modunda kalacak.”

Powell’ın yorumlarının bu minvalde olmasının ise tahvil piyasasına çok az rahatlama getiren önceki yorumlarının yinelenmesi olacağı kabul ediliyor.

Wall Street faiz indirimi olmasa da borsada yükselişten emin

 

Küresel piyasalarda Fed öncesi karışık seyir

 

Fed, faiz artırımı ihtimaline yeşil ışık yakabilir

 

Bilançolar, FED, istihdam… Wall Street’te kritik hafta

 

Algoritma şahin Fed sinyali verdi

 

Mark Spitznagel: Fed’in olası faiz indirimi borsada çöküşün fitilini ateşler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)