E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMacquarie: Faiz indirimi ihtimali sıfıra yakın---

Macquarie: Faiz indirimi ihtimali sıfıra yakın

Macquarie: Faiz indirimi ihtimali sıfıra yakın
30 Nisan 2024 - 14:06 borsagundem.com

ABD’de birden fazla sayıda faiz indirimi bekleyen ekonomistler neden şimdi faiz artırımı ihtimalinden bahsediyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bu hafta gerçekleşecek olan Fed toplantısı, piyasaların ve ekonomistlerin gündeminde. Fed’in faizleri sabit tutmasına kesin gözüyle bakılsa da asıl odak noktası Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalarla geleceğe dair çizeceği yol haritası olacak.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2024 yılıyla birlikte Fed’in de katkısıyla güçlenen faiz indirimi beklentilerinin şiddeti giderek düştü. Fed’in bu yıl 7 faiz indiriminde bulunacağını düşünen ekonomistlerin faiz artırımından bahseder hale gelmesi, yatırımcıları endişelendiriyor.

Ekonomik tabloda değişiklik

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Avustralya merkezli finansal hizmetler şirketi Macquarie'deki ekonomistler, 2024'teki faiz oranları tahminlerinde büyük bir değişime uğradı. Aralık ayında Macquarie, Fed'in yılın ikinci yarısında agresif bir şekilde faiz oranlarını 225 baz puana kadar düşüreceğini söylemişti. Merkez bankasının faiz oranlarını 25 baz puanlık artışlarla düşüreceği varsayıldığında, bu sadece bu yıl için dokuz faiz oranı indirimi anlamına geliyordu.

Macquarie ekonomistleri David Doyle ve Neil Shankar, o dönemde faiz indirimi tahmininin ‘çekirdek enflasyonda devam eden yavaşlama ve işsizlikteki istenmeyen artış’tan kaynaklandığını söylemişti. Ancak aradan sadece birkaç ay geçti ve ekonomik tablo büyük ölçüde değişti: Enflasyonda toparlanma işaretleri görüldü ve esas olarak tüketiciler tarafından yönlendirilen ABD ekonomisi inanılmaz derecede dirençli kaldı.

Ekonomik zayıflığın olmaması, faiz oranı tahminlerinde keskin bir değişikliğe yol açtı; Fed bile bu yıl üç faiz indirimine ilişkin ilk tahminlerinin tek bir faiz indirimine düşebileceğini, hatta hiç indirime gidemeyebileceğini dillendirmeye başladı.

Faiz indirimi ihtimali yok denecek kadar az

Macquarie'deki stratejistler paylaştıkları notta, Fed'in bu yıl faiz indirimi yapma ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu ve faiz artırımının ise ‘mümkün' olduğunu söylüyor. Ocak ayından Mart ayına kadar beklenenden daha sıcak enflasyon raporlarına rağmen çok az kişi böyle bir adım için çağrıda bulunduğundan, olası bir faiz artırımının piyasaları şok etmesi ise muhtemel gözüküyor.

Stratejistler, “Yeni ABD verileri, Fed'in genişleme döngüsünün başlangıcına ilişkin tahminlerimizi 2025'e kadar ertelemesine yol açtı. Ayrıca bir sonraki değişikliğin, ABD Doları’nın gücüne dayalı yeni bir geniş çaplı genişleme dalgasını tetikleyecek bir faiz artırımı olabileceğini de göz ardı etmiyoruz” diye yazıyor.

Geçen hafta açıklanan ilk çeyrek GSYİH büyümesi ve PCE enflasyon verileri, enflasyonda ‘yapışkanlığın’ devam ettiğini gösterdi ve sağlam kurumsal kazanç sonuçları, ABD ekonomisinin büyük kısmının sağlam temeller üzerinde olduğunu göstermeye de devam ediyor. Bu, Fed'in bu haftaki FOMC toplantısının Çarşamba günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin bir basın toplantısıyla sonuçlanabileceği anlamına geliyor.

Macquarie, “Her halükarda, Fed'in bu haftaki FOMC toplantısı sonrasındaki iletişimlerinin, öncelikle açıklama aracılığıyla aktarılacak tekdüze bir şahin tona sahip olmasını bekliyoruz” diyor.

Borsalar için çifte sorun

Bu durumun, büyük ölçüde bu yıl faiz indirimlerine odaklanmış borsalar için çifte sorun anlamına geleceğini ifade eden stratejistler, “Fed'in politika eğilimi değişmese bile, bir sonraki politika faizi değişikliğinin bir artış olabileceği ihtimali de giderek endişe verici hale geliyor. Hisse senedi yatırımcıları, bunun sadece ABD nominal büyümesinde daha iyiye yönelik bir dengeleme olacağı varsayımıyla, bunu görmezden gelse bile, faiz artışı tehdidi kesinlikle yeni bir geniş tabanlı güçlü dolar dalgasına yol açacaktır” diye ekliyor.

Yükselen ABD Doları, yurt dışında faaliyet gösteren ABD şirketleri için olumsuz bir durum çünkü para birimi dönüşümleri nedeniyle şirketlerin uluslararası karları azalıyor.

Bu yıl başında agresif faiz indirimi öngören tek firma Macquarie değil. Aralık ayında UBS de, ABD'deki resesyonun Fed'i faiz oranlarını 275 baz puan gibi devasa bir indirime sevk edeceğini tahmin etmişti.

Piyasalar Fed'in faiz kararını takip ediyor

 

Küresel piyasalarda Fed öncesi karışık seyir

 

Fed, faiz artırımı ihtimaline yeşil ışık yakabilir

 

Algoritma şahin Fed sinyali verdi

 

Wall Street faiz indirimi olmasa da borsada yükselişten emin

 

Piper Sandler: Borsada sorun sistemik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)