E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street kaderini FED değil bilançolar çizecek---

Wall Street kaderini FED değil bilançolar çizecek

Wall Street kaderini FED değil bilançolar çizecek
17 Nisan 2024 - 11:36 borsagundem.com

FED Başkanı Powell’ın dün yaptığı açıklamalardan sonra FED’in bu yıl üç kez faiz indirimi yapmayacağı neredeyse kesinleşti. Uzmanlarsa ABD borsalarında çok büyük bir reaksiyon yaşanmamasının nedenine odaklandı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları salı günü ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın politika faizlerine ilişkin görüşlerinden çok fazla etkilenmedi. Bazı piyasa gözlemcileri için bu durum bir sürpriz gibi görünebilir. Zira MarketWatch’un haberine göre Evercore ISI ekonomistlerinin tanımladığı üzere FED'in faiz indirim planlarına ilişkin "ölçülü bir yeniden düzenleme" sunmasının, piyasalarda daha fazla volatiliteye neden olması beklenirdi.

Ancak ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 salı gününü en düşük seviyelerinin üzerinde bitirmeyi başarı ve Dow Jones Endeksi ise altı seanstır devam eden düşüş serisini sonlandırdı. Diğer bir deyişle yatırımcılar büyük oranda soğukkanlılığını korudu.

2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri kasım ayından bu yana ilk kez gün içerisinde %5 seviyesinin üzerine çıksa da günü seansın rekor seviyesinin 4 baz puan altında bitirdi.

MW haberine göre borsa stratejistleri ve fon yöneticileri piyasanın dayanıklılığını iki faktöre bağlıyor.

Bunlardan birincisi diğer üst düzey FED yetkililerinin enflasyonda düşüşe dair daha fazla kanıt olmadan faizleri düşürme konusunda isteksiz olduklarını halihazırda ifade etmiş olmaları. Zira söz konusu açıklamalar Powell’ın yorumlarından duyulabilecek şaşkınlığı önemli ölçüde azalttı.

Borsa stratejistleri, FED yetkililerinin bir aydan fazla bir süredir enflasyonla ilgili endişelerini dile getirdiklerini belirtiyor. Salı günü erken saatlerde, FED Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, "kalıcı" enflasyon daha fazla yavaşlama belirtisi gösterene kadar oranların mevcut yüksek seviyelerinde kalabileceğini öne sürdü.

Yatırımcılar, bu ayın başlarında FED’in faiz oranlarını düşürmesi için aciliyet olmadığını söyleyen San Francisco FED Başkanı Mary Daly'den de benzer yorumlar duymuştu. Piyasa stratejistlerinin FED’in faiz belirleme komitesindeki en güvercin üyelerden biri olarak tanıdığı Chicago FED Başkanı Austan Goolsbee bile, konut hizmetleri enflasyonunun ne kadar inatçı olduğuna şaşırdığını ifade etmişti.

FED’in faiz belirleme komitesinin diğer üyeleri de Powell tarafından onaylanmadan önce merkez bankasının politika tahminlerinde değişikliğe gitti. FED yönetiminin bu yaklaşımı geçen yılın sonlarında faiz artışlarının bitirildi sinyalini vermek için kullanılan stratejiyle benzerlik taşıyor.

Yatırım danışmanlığı firması Taiber Kosmala & Associates'in Genel Müdürü Phil Kosmala, "Powell'ın bugünkü yorumları, son zamanlarda konuşmacı ekibinde olan diğer Federal Açık Piyasa Komitesi üyelerinin söylediklerinden çok da farklı değil" açıklamasında bulundu.

Hisse senetlerinin salı günü aşırı tepki göstermemesinin ikinci nedeni ise ABD ekonomisinin ilk çeyrek boyunca güçlü bir hızda büyümeye devam ettiğini göstermesi. Atlanta FED’in GDPNow göstergesi ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının yıllık bazda %2,9 büyüyeceğini tahmin ediyor.

FED’in 2024'te agresif bir faiz indirimi sürecine gireceği yönelik umutlar, geçen yılın sonlarında ABD borsalarında "her şey rallisini" tetikledi. S&P 500 Endeksi’nde söz konusu rallinin spekülatif tarafı bir miktar yavaşlama gösterdi. Ancak endeks hala 27 Ekim'deki dip seviyesinden %22’lik bir artışla işlem görüyor. ABD’nin büyük sermayeli şirketler endeksi 28 Mart'taki rekor seviyesinin yalnızca %3,9 aşağısında.

Birçok piyasa gözlemcisi nisan ayında borsaların şu an olduğundan çok daha düşük bir seviyede kalmasını bekliyordu. Ancak Kosmala şu ana kadar kaydedilen gerilemenin rutin bir konsolidasyonun tüm özelliklerine sahip olduğunu belirtiyor.

Hisse senetleri için en büyük tehditse büyük olasılıkla FED değil. Habere göre şirket bilançolarının hisse senetlerinin yüksek değerlemelerini haklı çıkaracak kadar hızlı yükselmemesi borsalar için daha büyük bir risk olabilir.

U.S. Bank Varlık Yönetimi Kıdemli Yatırım Stratejisti Rob Haworth, yatırımcıların artık hisse senetlerini kurtarmak için FED’in faiz indirimlerine güvenemeyeceğini söyledi. Şirketlerin ralliye devam edebilmek için Wall Street tarafından ortaya konan bilanço artışı beklentilerini karşılaması gerekecek.

Howard, “Bilançolar piyasaların bir tür temel taşı olmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Kosmala, FactSet'in verilerine göre, analistlerin S&P 500 için %5,8'lik bilanço artışı ve %17,7’lik gelir artışını tahminlerini yeterli görmüyor. Zira o tarihe kadar FED bir veya iki faiz indirimi yapmış olsa bile şirketler beklentileri karşılamakta zorlanabilir. Yatırım uzmanı zayıf bilançoların dördüncü çeyrekte piyasalarda büyük bir hayal kırıklığı meydana gelebileceği konusunda uyarıyor.

Dolar/TL'de son durum

 

Powell'dan faiz mesajı

 

Bank of America’dan borsada uzun vadeli boğa piyasası sinyali

 


.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)