E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKim haklı? Fed mi piyasalar mı?---

Kim haklı? Fed mi piyasalar mı?

Kim haklı? Fed mi piyasalar mı?
05 Nisan 2024 - 10:01 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in ABD ekonomisinin gücünün kaynağını yanlış yerde aradığını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski Fed yetkilisi Bill Dudley, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisine neyin güç verdiğini yanlış anladığını öne sürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski New York Fed Başkanı, Fed Başkanı Powell’ın, finansal koşulların ne kadar kolay ekonomiyi beslediğini hafife aldığını söylüyor.

Tedarik zincirlerinin normale dönmesi

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Dudley, ABD ekonomisinin bir yıldan uzun süredir beklenenden daha güçlü olmasının nedeninin tedarik zincirlerinin normale dönmesi olduğunu savunuyor. Dudley, tedarik zinciri söz konusu olduğunda engellerden kurtulmanın ekonomiye ilaç gibi geldiğini ifade ediyor.

Powell'a göre faiz oranları talebi yavaşlatacak ve enflasyonu düşürecek kadar yüksek veya kısıtlayıcı. Fed'in gösterge federal fon oranı yüzde 5,25-5,5 aralığında seyrediyor. Varılması amaçlanan ve doğru olduğu varsayılan hedef, ekonominin yüzde 2 civarında büyümesi ve enflasyonun yüzde 2 seviyesinde olması durumunda faiz oranlarının ‘nötr oran’ işlevi göreceği.

Geçen ay Fed, nötr faiz oranı tahminini yüzde 2,5'tan yüzde 2,6'ya hafifçe revize etti. New York Fed'in eski başkanı Bill Dudley ise Fed tahmininin hala tarafsız olması gereken noktanın çok altında olduğuna inandığını belirtiyor. Dudley, nötr faiz oranının 2008 Finans Krizi'nden önce olduğu gibi yüzde 4 kadar yüksek olabileceğini düşündüğünün altını çiziyor.

Bu kez piyasa haklı

Faizlerin sıkı olmadığına dair işaretlerden biri de finansal koşulların Ekim ayından bu yana gevşemesi. Dudley, Powell'ın bu gevşemenin büyümeyi nasıl körüklediğini gözden kaçırdığını vurguluyor ve ekliyor: “Bence onun hafife aldığı şey, mali koşulların Ekim ayından bu yana büyük oranda gevşemesi ve bunun ekonomiye önemli bir destek sağlaması.”

Dudley, bu eksik tahminin Fed politikasının kısa vadeli görünümünü etkilemeyeceğini söylüyor ve merkez bankasının bu yıl üç faiz indirimi öngörüsünün hala ‘olasılık dahilinde’ kaldığını belirtiyor. Dudley, asıl önemli farkın ise, Fed'in faiz indirimlerini nerede durduracağını düşünmesi olduğunu söylüyor. Fed, faiz oranlarını 2026 yılında kademeli olarak yüzde 3,1'e indirmeyi planlıyor.

CME FedWatch aracına göre ise piyasa, tahminini revize ederek, Fed'in faiz indirimini yüzde 3,75 seviyesinde bırakacağını düşünüyor. Dudley, “Bu sefer piyasa haklı” diyor ve son zamanlarda 10 yıllık Hazine tahvili getirisini artıran şeyin de bu görünüm olduğunun altını çiziyor.

Yatırımcılar FED’den ümidi kesti

 

Barclays: Opsiyon piyasası yatırımcıları Fed’in faiz artırma ihtimalini ciddiye alıyor

 

Emtia rallisi FED’in planını bozdu

 

Steve Eisman: Fed’in faizleri indirmesi borsaları altüst eder

 

Faiz indirimi ilerleyen dönemlere sarkabilir

 

Mester'dan faiz indirim mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)