E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia rallisi FED’in planını bozdu---

Emtia rallisi FED’in planını bozdu

Emtia rallisi FED’in planını bozdu
04 Nisan 2024 - 11:44 borsagundem.com

Küresel piyasalarda altın, gümüş ve petrol gibi birçok kritik ürünün fiyatı artıyor. Üstelik doların rakibi para birimlerine karşı yükselişi de devam ediyor. Söz konusu ortamda FED’in faiz indirimi yapması ise çok daha zor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomik toparlanma, 2024'te sert bir emtia rallisini körüklüyor. MarketWatch’un haberine göre borsa stratejistleri bu rallinin ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu düşürme hedefini rayından çıkarabilir. Diğer bir deyişle FED’in faiz oranlarını düşürme olasılığı emtia rallisi sebebiyle bulanıklaşıyor.

Altın, gümüş ve petrol gibi emtialar yıla güçlü bir yükselişle başladı. Bu emtiaların bazıları yıllardır görülmeyen zirvelere ulaştı. Ralli, borsa yatırımcıları arasında enflasyonist korkularının yeniden körüklenmesine yardımcı oldu. FED’in borçlanma maliyetlerini beklenenden daha uzun süre yüksek tutmak zorunda kalabileceğine dair endişeleri de artırdı.

Enerji, metal ve tarım ürünleri sektöründe en çok işlem gören 24 emtia vadeli işlem sözleşmesini izleyen Bloomberg Emtia Endeksi çarşamba günü kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Yatırımcılar Orta Doğu’da artan gerilimleri ve Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşı hesaba katarak FED’in faiz indirimlerinin en azından yaz aylarına kadar gerçekleşmeme olasılığını sindirdi. Emtia endeksi de enerji ve altın fiyatlarının yükselişiyle desteklendi.

Gümüş fiyatları da yükseliş ivmesi gösteriyor. Gümüş yatırım araçları salı günü Mayıs 2023’ten bu yana en iyi performansını gösteriyor. FactSet verilerine göre değerli metal fiyatlarındaki yükseliş salı günü son dört buçuk ayın en yüksek seviyesine ulaşan güçlü ABD Doları’na rağmen gerçekleşti.

Hartford Funds Küresel Yatırım Stratejisti Nanette Abuhoff Jacobson, "Şu anda olan şey, piyasanın küresel ekonomik büyümenin beklenenden daha iyi olacağını ve daha fazla küresel enflasyon ve daha yüksek emtia fiyatları görüleceği olasılığını koklaması" diyor. Jacobson bu tür bir ortamda FED’in 2024 içerisinde üç faiz indirimi yapmasının zor olacağını da sözlerine ekliyor.

Abuhoff Jacobson, ABD imalat faaliyetinin mart ayında Eylül 2022'den bu yana ilk kez büyüdüğünü gösteren bir dizi güçlü ekonomik veriye işaret etti. Stratejist Çin sanayisindeki yükselişin de küresel ekonomik toparlanma ivmesine katkıda bulunduğunu belirtiyor:

“Çin muazzam bir dezenflasyon kaynağıydı, ancak Çin’deki ekonomik toparlanma, dezenflasyonist dış etkilerin de tersine döndüğü anlamına geliyor."

Jacobson söz konusu dinamiklerin FED’in haziran ayında faiz indirimlerine başlaması ihtimalini zora soktuğunu da sözlerine ekledi.

ABD Hazinesi tahvil getirileri çarşamba günü yükselişteydi. FactSet verilerine göre 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %4,354’e yükselerek kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın bir yerde kapandı.

Petrol yeniden yükselişte

Brent ham petrol vadeli işlemleri çarşamba günü 90 dolara kadar yükseldi. Petrol ve enerji hisseleri yeniden piyasaların belirleyicisi haline geldi.

Yükselişler İsrail’in İran’ın Suriye’deki büyükelçiliğine saldırmasıyla körüklendi. Zira yatırımcılar Orta Doğu’daki savaşın daha geniş bir coğrafyaya yayılmasından endişe ediyor. OPEC+ bakanları çarşamba günkü toplantıda mevcut üretim kesintilerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını kararlaştırdı.

Bununla birlikte, Logan Capital Management'ın Kurucu Genel Müdürü ve Portföy Yöneticisi Stephen Lee, ABD'deki ve başka yerlerdeki güçlü ekonomik büyümenin petrol talebini artırabileceğine de dikkat çekti. Lee, jeopolitik çatışmalardan ziyade küresel ekonomik büyümenin petrol fiyatlarını yükselten tek kilit faktör olabileceğini söyledi. Lee salı günü yaptığı açıklamada, "Petrol fiyatları artık Orta Doğu'daki çatışmalarla ilgili olduğundan daha fazla taleple ilgili" ifadelerine yer verdi.

S&P 500 enerji sektörü hisseleri çarşamba günü 2014'ten bu yana ilk rekor kapanışını yaptı. FactSet verilerine göre, ABD borsalarının gösterge endeksindeki enerji sektörü hisseleri bu hafta 11 segmenti arasında %2,8 artışla en iyi performans gösteren sektör oldu. Endeks genel olaraksa %0,8 düştü.

Gerçekten de petrol fiyatları ile enerji hisseleri arasındaki pozitif korelasyon dikkat çekiyor. DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nicholas Colas 28 Mart tarihli bülteninde "petrol arz ve talep dinamiklerinde yapısal bir değişime" işaret etti.

S&P 500 enerji sektörü genellikle petrol fiyatlarıyla birlikte hareket etmez. Colas, 2001'den bu yana, Batı Teksas petrol fiyatları ve enerji sektörü ETF’leri arasındaki 100 işlem günlük korelasyonun sadece 0,55 olduğunu belirtiyor. Diğer bir deyişle petrol fiyatlarındaki gelişim enerji sektöründeki günlük hareketlerin sadece %30'unu açıklıyordu.

Colas, enerji hisseleri ve petrol fiyatlarının "anlamlı korelasyonlar" gösterdiğinden emin olmak için şunları söyledi: "Enerji hisselerini fazla ağırlıklı hale geldiği tek dönem, petrol fiyatlarının sürdürülebilir bir şekilde yükseldiği zamanlardır. Büyük sermayeli enerji sektörünün yılın en büyük kazananlarından biri olması, piyasada şu anda bu durumun gerçekleştiğini gösteriyor."

Altın yerini koruyor

Doların daha da güçlenme potansiyeline rağmen ve hatta dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırmasına rağmen, değerli metallere yönelik artan fiziksel talep güçlü kalmayı sürdürüyor.

Abuhoff Jacobson, Orta Doğu'da artan gerilimlere ve FED’in faiz indirimleri etrafındaki belirsizliklere dikkat çekti. Emtia uzmanı güçlü merkez bankası alımları ve dolarsızlaşma eğilimi nedeniyle güvenli liman varlıklarına olan talebin özellikle iyi durumda olduğunu belirtiyor.

Bank of America Küresel Araştırmalar Birimi’ne göre makro zemin altını desteklemeyi sürdürüyor. Banka stratejistleri faiz artışı döngüsü nedeniyle birçok yatırımcının hâlâ piyasanın dışında kaldığını da belirtiyor.

Dolar ve emtialar arasındaki korelasyon

Altın ve petrol fiyatlarındaki artış, ABD Doları’nın gücünü bir şekilde görmezden geldi. FactSet verilerine göre, doların altı rakipten oluşan bir sepet karşısındaki gücünü ölçen ICE ABD Dolar Endeksi salı günü 105,1'e kadar yükselerek 14 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Yatırımcılar, bunun dolar ve emtialar arasında değişen bir ilişkiye işaret edip etmediğini inceliyor.

Geleneksel olarak, altın ve dolar negatif bir korelasyon sergiler. Diğer bir deyişle dolar yükselince altın düşer, altın yükselince dolar düşer. Ancak bu ilişki son zamanlarda zayıfladı ve her iki varlık da küresel ekonomik ve jeopolitik belirsizlikler arasında güvenli liman özelliklerinden faydalandı.

Öte yandan petrolün dolar ile ters yönlü bir ilişkisi var. Bir varil ham petrol dünya genelinde dolar cinsinden fiyatlandırılır. Dolayısıyla ABD Doları güçlü olduğunda, petrolün fiyatı Dolar cinsinden daha düşük olacaktır. Bu da yatırımcıların aynı miktarda petrol satın almak için daha az dolara ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Bank of America: Borsada düzeltme kısa sürecek, ralli yaz aylarında devam edecek

 

Bakır fiyatları 14 ayın zirvesinde

 

Petrol, OPEC+'ın kesinti onayı sonrası yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)