E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcılar FED’den ümidi kesti---

Yatırımcılar FED’den ümidi kesti

Yatırımcılar FED’den ümidi kesti
04 Nisan 2024 - 15:54 borsagundem.com

ABD’de beklentilerin üzerinde gelen ekonomik büyüme ve enflasyon rakamları yatırımcıların FED’in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini sınırlamasına sebep oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar merkez bankalarının politika faizlerini nerede tutacağına odaklandı. Yatırımcılarsa ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerinin FED’in kendi tahminlerinden daha yüksek kalacağına bahse giriyor.

FED’in gösterge faiz oranlarının piyasalarca tahmin edilen seviyesi 2027’de %3,6’da olacağı yönüne. Bu da yatırımcıların tahminlerinin merkez bankası projeksiyonlarındaki %2,6’lık medyan tahminlerinden çok daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Yatırımcıların nihai faiz oranlarına ilişkin bu karamsar beklentileri ABD ekonomisinin beklentilerin üzerinde performans göstermesi ve faiz indirimi beklentilerinin düşürülmeye zorlanmasıyla gerçekleşti. Yapay zeka alanındaki hızlı gelişmeler ve ABD hükümetinin yüksek harcama planları oranların tahmin edilenden daha erken düşmeyeceği öngörülerini destekledi.

Financial Times’ın haberine göre PGIM Küresel Sabit Gelir Yatırım Stratejisti Guillermo Felices, “Piyasa nihai oranların FED’e ve yakın tarihe göre daha yüksek olacağını düşünüyor” dedi.

Felices, “Piyasanın yeniden fiyatlandırmaya çalıştığı en önemli şey, yapay zeka ve daha fazla mali harcama potansiyeli tarafından yönlendirilen, yeni üretkenlik hikayesi bağlamında uzun vadeli ekonomik büyümenin görünümüdür” açıklamasında bulundu.

Nötr faiz oranı değişiyor mu?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre enflasyonun merkez bankalarının %2'lik hedeflerine yakın tutulması ve ekonominin tam istihdamla çalıştığı seviyede kalmasını sağlayan ideal faiz oranı seviyesine nötr faiz oranı deniyor. Bu seviyenin nerede olduğuna dair tartışmalarsa çoğu büyük merkez bankasının faiz indirimlerini değerlendirmeye başlamasıyla odak noktası haline geldi.

ABD enflasyonu ocak ve şubat aylarında analist tahminlerinden daha yüksekti. ABD’de sanayi üretimi mart ayında 2022'den bu yana ilk kez beklenmedik bir şekilde genişledi. Geçen ay FED, uzun vadeli politika faizi tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 2,6'ya yükseltti.

Cleveland FED Başkanı ve Federal Açık Piyasa Komitesi'nin oy hakkı olan bir üyesi olan Loretta Mester, salı günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin dayanıklılığı nedeniyle kendi tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3'e yükselttiğini söyledi.

Tüm bu gelişmelere rağmen, Amerikan merkez bankası bu yıl üç kez 0,25 puanlık faiz indirimi tahminine bağlı kaldı. FED Başkanı Jay Powell, son enflasyon okumalarının fiyat baskılarının yüzde 2'ye gevşemesiyle ilgili açıklamasında "genel hikayeyi gerçekten değiştirdiğini" düşünmediğini söyledi.

Goldman Sachs'ın Baş Ekonomisti Jan Hatzius, ABD nihai faiz oranının %3,25 ile %3,5 arasında olacağını ve FED’in "biraz statüko önyargısı" olduğunu tahmin etti. Hatzius, FED’in uzun vadeli faiz tahminlerini tahmin ettiğinden daha kademeli olarak daha kademeli yükselttiğini söyledi.

Pimco'nun Küresel Sabit Gelirden Sorumlu Baş Yatırım Sorumlusu Andrew Balls, %3,6'lık piyasa fiyatlandırmasının nihai faiz oranlarına ilişkin beklentilerinden daha yüksek olduğunu söyledi.

Balls piyasa beklentilerinin değişebileceğine dikkat çekti. Aralık ayında, ABD faiz oranlarının beş yıl içinde nerede olacağına ilişkin fiyatlandırmalar, cesaret verici enflasyon verilerinin FED’in faiz oranlarını beklenenden daha erken düşürmeye başlayacağına dair yatırımcı öngörülerini tetiklemesiyle yüzde 3,2'nin altına kadar düşmüştü.

Baş ekonomist, “Büyük oranda düşük denge faiz oranlarının itici güçlerinin yerinde kaldığını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Avrupa’da da faiz beklentileri yükseliyor

ABD'ye benzer şekilde, piyasalar İngiltere Merkez Bankası'nın da faiz oranının yüzde 3,25 ile yüzde 3,5 arasında yerleşeceğini fiyatlıyor. Bu oran korona virüs pandemisinden önceki on yılda yüzde 1'in altında olan faiz seviyesinden önemli ölçüde daha yüksek.

Yüzde 4'lük bir gösterge faiz oranına sahip olan ve 2014 ile 2019 yılları arasında negatif faizlerde olan Avrupa Merkez Bankası için fiyatlandırma, 2027'den 2029'a kadar yüzde 2 ile yüzde 2,25 arasında. Bu oran piyasanın uzun vadeli enflasyon beklentilerine paralel olarak, ekonominin çok az büyüyeceği veya hiç büyüme beklentisinin olmadığı anlamına geliyor.

FED’in aksine, BoE ve ECB uzun vadeli faiz oranları için tahminler yayınlamıyor. Üç merkez bankasında piyasa tarafından ima edilen uzun vadeli enflasyon beklentileri, son iki yılda yüzde 2 ile yüzde 2,6 arasında büyük oranda sabit kaldı.

Berenberg Ekonomisti Holger Schmieding, Avrupa enflasyonunun "yapısal olarak geçmişe göre daha yüksek" olduğunu söyledi. Schmieding demografik değişimin etkisinin (daha yüksek ücret talepleri ve daha az işçi), iklim değişikliğine karşı korunma maliyetlerinin, savunma harcamalarının ve tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılmasının enflasyona katkıda bulunduğunu söyledi.

Ekonomist, “Daha yüksek bir temel enflasyon oranı, merkez bankası nominal faiz oranının daha yüksek olması gerektiği anlamına gelir" uyarısında bulundu.

PGIM’den Felices ise Avrupa’daki cansız ekonomik büyüme nedeniyle bölgedeki faizlerin ABD’den daha düşük olmasını bekliyor. PGIM baş stratejisti, “Asıl soru İngiltere için yapılan fiyatlandırmanın doğru olup olmadığıdır. Ülkedeki üretkenlik bir süredir kasvetli. İngiltere %1 civarında sürdürülebilir bir büyüme sağlayabilir mi?” sorusunu soruyor.

Emtia rallisi FED’in planını bozdu

 

Borsalar geri çekilirse yatırımcı ne yapmalı?

 

Piyasalardaki düzeltmeler alım fırsatı olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)