E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan: Hisse senedi rallisi, 2000 ve 2008 krizlerini hatırlatıyor---

JPMorgan: Hisse senedi rallisi, 2000 ve 2008 krizlerini hatırlatıyor

JPMorgan: Hisse senedi rallisi, 2000 ve 2008 krizlerini hatırlatıyor
27 Nisan 2023 - 11:35 borsagundem.com

ABD borsalarında yatırımcılar 'güçlü hisse senetlerine' akın ediyor ancak uzmanlar piyasaların resesyon riskini henüz fiyatlamadığının altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yatırımcılar, olumlu gelen kazanç raporları sonrası piyasanın güçlü ve güvenilir şirketlerine akın ediyor. Uzmanlar ise bu yükselişin yapay ve geçici olma ihtimaline işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların 2000 ve 2008 yıllarında piyasalarda görülen yapay yükselişlere aldanma ihtimali giderek artıyor. Uzmanlara göre, şirket bilançolarının olumlu gelmesiyle teknoloji şirketleri başta olmak üzere dev şirketlerin hisse senetlerine akın eden yatırımcıların daha dikkatli olması gerekiyor.

2000 ve 2008 balonları

Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, JPMorgan, ABD borsalarının resesyonun riskini fiyatlanmaktan çok uzak olduğunu düşünüyor. JPMorgan, yatırımcılar en son 2000 ve 2008 balonlarında görülene benzer seviyede yüksek oranlarda piyasanın en iyi şirketlerine akın ederken, hisse senetlerinin 'aşağı yönlü bir sonuca' hazırlandığı konusunda uyarıda bulunuyor.

S&P 500 Endeksi, 2023 yılına muhteşem bir başlangıç yapmış görünüyor. 2022 yılını yüzde 20 düşüşle kapattıktan sonra endeks, bu yıl yaklaşık yüzde 9 oranında artış gösterdi. Ancak daha yakından incelendiğinde farklı bir hikaye ön plana çıkıyor. JPMorgan’ın yatırımcılarıyla paylaştığı nota göre, endeksin bu yılki getirilerinin çoğu endeksteki en büyük hisse senetleri tarafından sağlanırken, daha küçük hisse senetleri hala mücadele etmeye devam ediyor.

JPMorgan Küresel Öz sermaye Makro Araştırma Başkanı Dubravko Lakos-Bujas, “S&P 500 Endeksi bu yıl şu ana kadar yaklaşık yüzde 8'lik bir ralli sergiledi. Ancak bazı ölçütlere göre altta yatan sorun, pazar genişliğinin şimdiye kadarki en zayıf  seviyesinde oluşu. Yaşanan ralli, yükselen bir piyasada görülen en dar hisse senedi liderliğiyle destekleniyor” diyor ve ekliyor: “Dahası, öz sermaye artışı, çok dar ve az sayıda büyüme hissesi liderliği ve savunma hisselerine dönüşün bir kombinasyonu tarafından yönlendiriliyor.”

Tepe hisselerde yüksek yoğunlaşma

Lakos-Bujas, paylaştığı notta, endeksteki genişliğin önceki büyük balonlardan bu yana en zayıf seviyelerinden bazılarını sıralıyor. Örneğin, S&P 500'deki ilk 10 hisse, şu anda tüm zamanların 96. yüzdelik diliminde yer alıyor ve ‘dot-com balonu’ ve ‘Küresel Finans Krizi’ sırasındakinden daha yüksek olacak şekilde, endeksin yüzde 28,7'sini oluşturuyor. Endeksin 11. sıradan 50. sıraya kadar olan hisselerine bakıldığında ise, genel ortalama olan yüzde 75 yerine endeksin sadece yüzde 35’ini oluşturdukları görülüyor. Lakos-Bujas’ın verdiği bu örnekler de, S&P 500'ün tepesinde yer alan hisselerde yüksek düzeyde bir yoğunlaşma olduğunu gösteriyor.

Daha yakından bakıldığında ise, S&P 500’deki en büyük iki hisse senedi olan Apple ve Microsoft’un şu anda endeksin yüzde 13,4'ünü oluşturduğu gözleniyor. Bu da tüm zamanların en yüksek seviyesine karşılık geliyor ve önceki yapay yükseliş dönemlerinde görülen seviyelerin oldukça üzerinde bir seviyeyi gösteriyor.

Genişlik eksikliği

Mevcut rallide genişlik eksikliğini göstermenin bir başka yolu olarak ise Lakos-Bujas, piyasa değeri ağırlıklı S&P 500 ile eşit ağırlıktaki S&P 500'ü karşılaştırma yoluna gidiyor. Bu ölçümde, tüm hisse senetleri endekste aynı ağırlıkta kabul ediliyor.

Piyasa değeri ağırlıklı endeksin son üç ayda eşit ağırlıklı endeksten yüzde 5'in oldukça üzerinde bir performans gösterdiği görülüyor. Bu, tüm zamanların yüzde 97'sinden daha yüksek bir seviyeye karşılık geliyor ve ‘dot-com balonu’ ve 'Küresel Finans Krizi’ ve 'Kovid-19' salgını öncesi seviyelerle uyumlu bir seyir izliyor.

Peki bu yoğunlaşmanın illa olumsuz bir veri olması mı gerekiyor? Lakos-Bujas, yatırımcıların hala piyasanın tepesinde yer alan ve daha hızlı büyüyen hisse senetlerinde olmasının, ekonomik gerileme riskleri hala yüksek olsa da resesyon sonucuyla ilgili endişelerin düşük olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Resesyon riski fiyatlanmaktan uzak

Lakos-Bujas, “Piyasayla birlikte hareket etme noktasında yüksek eğilime sahip hisse senetlerinin yılın başında sergilediği yüksek performanslı kısa dönemin dışında, savunma hisse senetlerine ve düşük hacimli Hisse senetlerine rotasyonun kalıcı olduğu görülüyordu. Analizimize göre, bu rotasyon, önceki döngülerin sonuna kıyasla sadece yüzde 33 oranında devam ediyor görünüyor” diyor ve ekliyor: “Daha basit bir ifadeyle söyleyecek olursak, mevcut yoğunlaşma, resesyon riskinin fiyatlanmaktan uzak olduğu anlamına geliyor. JPM Younlaşma Göstergeleri de (JPM Crowding Indicators) piyasalarda düşüş eğilimini destekliyor.”

Comerica Bank Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu John Lynch de S&P 500 Endeksi’nin bu yılki rallisinde genişlik eksikliğine işaret etmişti. Lynch, “Bu son ralliye çok daha az hisse katılıyor, bu da piyasanın, endeksin önerdiğinden daha fazla balona sahip olduğunu gösteriyor” diyor.

Bu arada, New York Life Baş Ekonomisti Lauren Goodwin de paylaştığı notta, sektörlerin ilk çeyrekte kötü kazançlar görmesi durumunda teknoloji hisse senetlerindeki yüksek yoğunlaşmanın piyasayı savunmasız hale getireceğini söylüyor.

Goodwin, “Piyasalar, teknoloji şirketlerini, özellikle pandemi sırasında eklenen fazla çalışan sayısı yoluyla maliyetleri düşürdükleri için ödüllendiriyor. Ancak diğer sektörlerdeki marjlar daraldıkça, reklam talebinin baskı altında olabileceğine dair erken işaretler görüyoruz” diyor ve ekliyor: “Bu, ilk çeyrek raporlarında ortaya çıkarsa, bu durum, bu denli dar ve teknoloji odaklı şekilde yükselen bir piyasa için çok tehlikeli olabilir.”

2022’nin dip seviyelerine dönüş

Bir durgunluğun gelip gelmeyeceği hala tartışmaya açık görünüyor. Birçok öncü gösterge ileride bir gerilemeye işaret etse de, iş gücü piyasası hala güçlü seyrediyor. 1. çeyrek kazanç raporları da şimdiye kadar pek çok kişinin beklediğinden daha iyi geliyor.

ABD ekonomisi bir durgunluktan kaçınmaya devam ederse, hisse senetleri bu yıl kazançlarını sürdürmek için iyi bir konuma gelebilir. Ancak birçok stratejist, bir gerilemenin - veya en azından kazançlarda bir gerilemenin - S&P 500'ü Ekim 2022'deki düşük seviyelerine veya daha kötüsüne sürükleyeceğine inanıyor.

Borsalarda 'sürpriz ralli’ işareti 7 gösterge

 

JPMorgan: ABD teknoloji sektörü hisselerindeki ralli gerginleşti

 

Morgan Stanley: S&P 500'de ralli risk altında

 

Resesyon yıl ortasında

 

BlackRock: Fed’in bıraktığı hasar henüz piyasalara yansımadı

 

Ayı piyasası döngüsü sürüyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI27 Nisan 2023 15:51

    Eğer kemal kılıçtaroğlu 300 milyar Doları bırakın getirmeyi getirdiğinin kokusunu alda şimdi endeks uçmuş idi.demek yalan söylüyor.böyle bir para yoktur.

  • DIMBIL27 Nisan 2023 11:54

    Parayı istif ettim bekliyorum şeyimde bile değil......

  • xyz27 Nisan 2023 11:52

    Bize bir şey olmaz kemal kılıçtaroğlu 300 milyar $ para getirmiş.....

  • ALİ TEL27 Nisan 2023 11:51

    Ben inanmıyorum elimizdeki hisse senetlerini kriz kriz diyip sattırıp  hisse senetlerini toplayacaklar ben asla satmam.