E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: Tesla’nın gözden düşmesi borsa için iyiye işaret---

Jeremy Siegel: Tesla’nın gözden düşmesi borsa için iyiye işaret

Jeremy Siegel: Tesla’nın gözden düşmesi borsa için iyiye işaret
21 Mart 2024 - 11:29 borsagundem.com

Jeremy Siegel, Tesla’nın yatırımcıların gözünden düşmesini, borsanın iyi durumda olduğunun bir işareti olarak görüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki ralli hız kesmeden yolunda devam ediyor ancak ralliye öncülük eden şirketlerden biri olan Tesla’da işler iyi gitmiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bazı uzmanlar, Muhteşem Yedili olarak da bilinen şirketlerde son zamanlarda yaşanan kopuşların bir tehlikeye işaret ettiğini söylese de, Wharton efsanesi Jeremy Siegel aynı görüşte değil.

Ekonomi için iyi

Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, Wharton efsanesi Jeremy Siegel, Wall Street'in 'Muhteşem Yedili’sinde Tesla'nın gözden düşmesini piyasanın iyi durumda olduğunun bir işareti olarak görüyor. Siegel, Tesla'nın Wall Street'in en sıcak hisse senedi grubu olan 'Muhteşem Yedili' arasındaki konumu noktasında artan şüpheleri ekonomi için iyi olarak değerlendiriyor.

Tesla geçen yıl inişli çıkışlı bir dönem geçirdi. Elektrikli araç üreticisi Ocak ayında, Çinli rakibi BYD'nin gerisinde kalarak dünyanın en büyük otomobil üreticisi olma tacını kaybetti. Bu kaybedişin sorumlusu olarak görülen Elon Musk, hissedarlar tarafından tekrar öne çıkmak için bir plan yapmamakla suçlanıyor.

Bir dizi cansız kazanç açıklamasından sonra, analistlerin adeta bunalım içindeki Tesla ile çip üreticisi Nvidia gibi yükselen hisse senetleri arasında bir çizgi çizmeye çalışmasının da bu yüzden şaşırtıcı bulunmaması gerekiyor. Pensilvanya Üniversitesi Wharton Okulu'nda fahri finans profesörü ve borsa yatırım fonları uzmanı kıdemli ekonomist Profesör Siegel için ise bu iyi bir şey.

Siegel, yatırım uzmanlarına yönelik haftalık yorumunda şunu yazıyor: “Muhteşem Yedili’den ziyade 'Magnificent Altılı’dan daha çok bahsediliyor; bu da Tesla'nın yaklaşık son dokuz aydaki düşük performansını vurguluyor.”

Tesla hâlâ Muhteşem Yedili'nin bir parçası mı?

Muhteşem Yedili, S&P 500'ü ayakta tutan hisse senetleri olarak öne çıkıyor ve Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platformlar, Microsoft, Nvidia ve Tesla’dan oluşuyor.

Kasım ayında, JPMorgan, Goldman Sachs ve Oppenheimer'dan analistler grubun bir bütün olarak performansı konusunda iyimser olduklarını söyledi. Profesör Siegel ise, Tesla ile Muhteşem Yedili’nin emsalleri arasındaki ayrılığın iyi bir şey olduğuna inanıyor ve bunu şöyle açıklıyor: “Bu, piyasanın sağlıklı olduğunun bir işareti; Muhteşem Yedili'ye tek bir grup olarak bakılmıyor ve Tesla ile diğerleri arasında farklı kazanç tahminlerine dayalı bir ayrım görüyoruz.”

Daha bu hafta sonu Goldman Sachs analistleri de benzer bir yorumda bulundu ve Tesla tahminlerini üretim ve piyasadaki olumsuzluklara dayanarak düşürdüler.

‘Büyümeden büyüyen’ bir şirket

Hisse senedi araştırmacıları Mark Delaney, Will Bryant, Morgan Leung ve Aman Gupta tarafından kaleme alınan notta da şöyle deniyor: “Tesla'nın elektrikli araç ve temiz enerji pazarlarındaki güçlü konumu göz önüne alındığında uzun vadeli büyüme için iyi bir konumda olduğuna inanmaya devam ediyoruz. Bunu şarj, depolama, yazılım ve hizmetler gibi eksiksiz çözümler sunma yeteneği ve önde gelen maliyet yapısı gibi faktörlere atfediyoruz ve kısa vadede daha yumuşak elektrikli araç pazarı koşullarının kazançlar üzerinde baskı oluşturduğuna inanıyoruz.”

Sonuç olarak analistler, 12 aylık fiyat hedefini, önceki 220 dolardan 190 dolara revize ediyor. Analistlerin 12 ila 24 ay arasındaki yükseliş senaryosu ise 300 dolar civarındaydı. Analistler, bir felaket senaryosunun ise Tesla hisselerini 65 ile 85 dolar arasına gönderebileceğini ekliyor.

Notta Goldman, Tesla teslimat tahminlerini de düşürüyor. 2025/2026 için rakamları 2,53 - 3 milyon aralığından 2,35 ila 2,75 milyon aralığına revize ediyor.

Goldman’ın tahminlerindeki bu değişiklik, Wells Fargo analisti Colin Langan’ın Tesla’nın notunu düşürmesinin ardından geldiği görülüyor. Langan, yazdığı notta, hisse senedinin notunu satış notuna eşdeğer bir seviyeye düşürdüğünü ifade ediyor. Langan, Tesla'nın satış hacimlerinin bu yıl sabit kalmasını, 2025'te ise düşmesini bekliyor.

Musk'ın şirketinin ‘büyümeden büyüyen bir şirket’ olduğunu sözlerine ekleyen Langan, satış hacimlerinin 2023'ün ikinci yarısında, ilk yarısına göre yalnızca yüzde 3 arttığını, fiyatların ise yüzde 5 oranında düştüğünü vurguluyor.

Aşırı yüksek hisse senedi değerlemeleri

Wall Street, yalnızca yüzeysel düzeyde olsa bile, Tesla ile Muhteşem Yedili’nin geri kalanı arasında ayrım yapmaya başlıyor. Bu, piyasadaki yatırımcılara değerlemeler konusunda daha geniş çapta güven vermenin bir yolunu da sunuyor. Örneğin geçen ay, Wall Street efsanesi John Hussman ‘öngörüsüne sadık kalacağını' ve FOMO’dan uzak duracağını söyledi. Hussman Investment Trust'ın başkanı, piyasanın zirveye ulaştığına inandığını ifade ediyor.

Hussman şuna dikkat çekiyor: “Geleceği bilemeyiz ama tarihi incelemek ve matematik yapmak çok kolaydır. Şu anda piyasa koşulları, tarih boyunca görülen yüzde 99,9'dan daha güçlü bir pozitif korelasyona sahip olup tarihsel piyasa zirveleri ile daha güçlü bir negatif korelasyona ve tarihsel Piyasa düşük seviyeleri ile daha güçlü bir negatif korelasyona sahip” ve ekliyor: “Muhteşem Yedili bir günde muazzam kazanç ve düşüşlere yabancı olmasa da, elektrikli araç üreticisi muhtemelen FOMO yatırımcılarının listelerinde bir zamanlar olduğu kadar üst sıralarda yer almayacak.”

Yatırımcılar, merakla beklenen Cybertruck’la biraz neşelenmiş olsa da, bunun şirketin hisse fiyatındaki düşüşü durdurmak için yeterli olmadığı görüldü. Yılbaşından bu yana Tesla'nın hisse senedi fiyatı yaklaşık yüzde 31 oranında düştü; geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 6 civarındaydı.

Tesla hisselerine Wells Fargo darbesi

 

Morgan Stanley: Tesla yılı kayıpla kapatabilir

 

Tesla hisselerinde düşüş serisi

 

Tesla hisselerinde gerileme

 

Tesla hisselerine 'bilanço' darbesi

 

Analistlerden Tesla'nın hedef fiyatına revize

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)