E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeffrey Gundlach: Faizleri anlamak için tahvilleri dinleyin---

Jeffrey Gundlach: Faizleri anlamak için tahvilleri dinleyin

Jeffrey Gundlach: Faizleri anlamak için tahvilleri dinleyin
11 Ocak 2023 - 11:07 borsagundem.com

Milyarder tahvil yatırımcısı Gundlach faiz artışlarının seyrini anlamak tahvillere bakılmasını tavsiye etti. ‘Tahvil Kralı’ faizleri FED’in değil tahvil piyasasının kontrol ettiğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Tahvil Kralı’ olarak da bilinen ünlü milyarder Jeffrey Gundlach ABD Merkez Bankası (FED) politika faizlerinin nasıl bir seyir izleyeceğini anlayabilmek için FED’den çok tahvil piyasasına bakılması gerektiğini söyledi.

Bloomberg’ün haberine göre servet yönetimi firması DoubleLine Capital’ın Baş Yatırım Sorumlusu Gundlach salı günü yaptığı açıklamada “Finans alanındaki 40 yılı aşkın deneyimim, yatırımcıların FED’in söyledikleri yerine piyasanın söylediklerine bakmalarını şiddetle tavsiye ediyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hafta başında bazı FED yetkilileri şu anda %4,25 ila %4,5 aralığında olan politika faizlerinin %5’in üzerine çıkması ve bir süre daha bu seviyede tutulması gerektiğini açıklamıştı. Ancak piyasalar bu konuda çok daha şüpheci görünüyor. ABD piyasalarındaki swap işlemleri faizlerin %5’in altında bir zirvede kalacağını ve resesyon baskıları arttıkça FED’in faiz indirimlerine başlayacağını fiyatlandırıyor.

Amerikan ekonomisine ilişkin son veriler çalışan ücretlerindeki artışın yavaşlamaya başladığını ve hizmet sektörünün daralmaya başladığını gösterdi. Verilerin ardından ABD Hazinesi tahvil getirileri de düşüşe geçti. Politika faizlerinin yüzde 5’in üzerinde olduğu bir fiyatlamadan çok uzak olan tahvil piyasalarında 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri salı günü itibariyle vade sonu için FED’in şu anki politika faiz oranının bile aşağısını %4,25 seviyesini gösteriyordu.

2,2 milyar dolarlık kişisel servete sahip olan ünlü tahvil yatırımcısı ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki ters yönlü hareketliliğe de dikkat çekti. Ters getiri eğrisinin her zaman nispeten kısa süreli resesyonlara yol açtığını belirten Gundlach tahvil yatırım stratejileri için birçok avantajın bulunduğunu sözlerine ekledi. Ünlü milyarder tahvil piyasalarından ilham alan daha önceki öngörülerinde de ekonomik krizleri başarılı bir biçimde tahmin etmişti.

Gundlach tahvillerin hisse senetlerinden daha cazip olduğunu düşünüyor. Bu bakış açısı tahvil kralının ideal portföy dağılımı tercihine de etki etmiş gibi gözüküyor. Gundlach yatırımcıların şu sıralar portföylerini %60 tahvile %40 hisse senedi olarak kurgulaması gerektiğini belirtiyor. Geleneksel yatırımcı prensipleri ise 60/40 portföylerinde büyük dilimin hisse senetlerine ayrılmasını salık verir.

Tahvil lralı geçtiğimiz hafta da Twitter hesabı üzerinden FED’in politika faizlerini artıma tehditlerini yorumlamıştı. Gundlach açıklamasında, “FED’in %5’e gidebilmesinin imkanı yok. Kontrol sahibi olan FED değil. Asıl kontrol tahvil piyasasında” ifadelerine yer vermişti.

Hisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir

 

Büyük yatırımcılar tahvillere geri dönüyor

 

ABD tahvillerine ilgi artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)