E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİş gücü piyasası soğuyor---

İş gücü piyasası soğuyor

İş gücü piyasası soğuyor
02 Haziran 2023 - 15:00 borsagundem.com

ABD’de iş gücü piyasası soğuma belirtileri gösteriyor. Bu durum, Fed’in enflasyonla mücadelesinde öncelik verdiği alanların başında geliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Fed’in başlattığı parasal sıkılaştırma, enflasyonu kontrol altına almış olsa da henüz istenilen seviyeye getirebilmiş değil. Bu durum Fed’in yeni faiz artırımlarına gitme olasılığını artırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de iş gücü piyasası soğuma belirtileri gösteriyor. Bu durum en çok Fed’in istekleriyle örtüşüyor.

Piyasa eskisi kadar sıcak değil

Barron’s’tan Megan Cassella’nın haberine göre, artan faiz oranları işe alım üzerinde baskı oluşturduğundan ve iş gücü piyasası pandemi öncesi normale dönerken, işverenler geçen ay, daha fazla iş imkanını yavaş ama istikrarlı bir hızda eklemiş gözüküyor.

Ekonomistler, FactSet tahminlerine göre ABD ekonomisinin Mayıs ayında 192.000 yeni iş ekleyeceğini ve Nisan'daki 253.000 rakamından geri adım atacağını görmeyi bekliyor. Ekonomistler ayrıca işsizlik oranının Nisan'daki yüzde 3,4’lük seviyesinden bir parça yükselerek yüzde 3,5’e çıkmasını bekliyor.

Bugün açıklanacak olan ve beklentilerle kabaca uyumlu herhangi bir işsizlik raporunun, iş büyümesinin ılımlı olduğunu ancak yine de büyüyen nüfusa ayak uydurmak için gereken seviyeyi geride bıraktığı sağlıklı bir iş gücü piyasasını yansıtması bekleniyor. Bunun, istihdam artışındaki üç aylık ortalamayı 200.000 açık pozisyonun biraz üzerine çıkarması anlamına geliyor. Bu, pandeminin vurmasından hemen önce, Şubat 2020'de sona eren ve yıllık bazda ayda yaklaşık 190.000 iş eklenen ortalamadan biraz daha yüksek bir seviyeye karşılık geliyor.

Ancak, artan işten çıkarma ve daha az çalışanın işlerini bıraktığını gösteren diğer yeni ekonomik verilerle birlikte bakıldığında, iş gücü piyasasının iki yıldan fazla bir süredir yükseldikten sonra istikrarlı bir şekilde gerilemekte olduğu giderek daha açık hale geliyor.

Comerica Bank Baş Ekonomisti Bill Adams, “İş gücü piyasası hala oldukça sağlam, ancak bir yıl önceki kadar sıcak değil” diyor.

Fed için bunların hepsi iyi haber anlamına geliyor. ABD Merkez Bankası uzun süredir enflasyonun tekrar aynı hizaya gelmesi için iş gücü piyasasının bir miktar yumuşamasını bekliyor. Bunda büyümede yaşanacak hafif bir yavaşlamanın ekonomi için işsizlikte keskin bir artıştan daha kolay olacağı düşüncesinin önemli payı bulunuyor.

Faizlerin sabit kalma olasılığı yüzde 73

Fed, özellikle, yetkililerin fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı azaltmak için uzun süredir düşüş görmek istediği Mayıs ayı istihdam raporunun ortalama saatlik kazanç verilerine odaklanacak. FactSet tarafından izlenen ekonomistler, ücretlerin geçen ay Nisan'daki sürpriz yüzde 0,5'lik sıçramanın ardından yüzde 0,3 oranında arttığını ve yıllık yüzde 4,4'lük büyüme oranında sabit kalacağını tahmin ediyor.

Allianz Trade North America Kıdemli Ekonomisti Dan North, ücret verileri hakkında “Fed için bu konuda bir rahatlama yok. Hala enflasyonun altında ve bu da ücretlilerin hala su altında olduğu anlamına geliyor ki bu korkunç bir toplumsal hastalık. Ancak yine de bir enflasyon kaynağı olarak endişe edilecek kadar yüksek” şeklinde konuşuyor.

İstihdam raporu, Fed'in politika oluşturma kolunun, faiz oranlarını mevcut yüzde 5 - 5,25 aralığında sabit tutma veya enflasyonu dizginlemeye çalışırken bir çeyrek puan daha artırma konusunda karar vermek için tekrar toplanmasından iki haftadan kısa bir süre önce geliyor.

Yetkililerden gelen son yorumlar, komitenin muhtemelen oranların Haziran ayında sabit tutulmasından yana olduğunu, ancak daha fazla ekonomik verinin ardından Temmuz ayında oranları yükseltmek istediğini gösteriyor. Perşembe gün ortasından itibaren yatırımcılar, Haziran toplantısında federal fon oranında değişiklik olmaması ihtimalini yüzde 73 olarak fiyatlıyor.

Beklentileri karşılayan, hatta biraz daha yumuşak gelen bir iş raporunun ise bu görüşü desteklemesi bekleniyor. Ancak, özellikle ücret cephesinde, beklenenden daha sıcak bir baskı, teraziyi faiz artışı lehine çevirebilir.

Sürprizlere açık

Cuma günü son verilerdeki revizyonların da dikkatle izlenmesi bekleniyor. Nisan ayında, temel iş büyüme rakamı beklentilerin oldukça üzerinde gelirken, önceki iki aya ait veriler, trenddeki yavaşlamanın devam ettiğini gösterecek kadar önemli ölçüde aşağı yönlü revize edilmişti.

Ekonomistler, son altı ayın beşinde işten çıkan çalışanların dahil olduğu geçici yardım hizmetleri adı verilen bir kategoriyi de yakından izleyecek. İşverenler daha geniş çaplı işten çıkarmalara geçmeden önce geçici çalışanları işten çıkarma eğiliminde olduğundan, bu kategori bazen iş gücü piyasasının nereye gittiği konusunda öncü bir gösterge olarak kabul ediliyor.

BNP Paribas ekonomist ekibi, “Mayıs ayı iş raporunun her boyutu Fed ile ilgili olacak. Verilerin, Haziran ve sonrasında Fed'i beklemede tutacak şekilde gelişmesini bekliyoruz. Ancak Federal Açık Piyasa Komitesi’nin yeniden faiz artırımlarına yönelmesine yol açacak yukarı yönlü sürprizleri de göz ardı etmeyeceğiz” diyor.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin gerisinde

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları tahminlerin altında kaldı

 

İlk çeyreğe ilişkin işsizlik rakamları açıklandı

 

Jamie Dimon: Fed kısa vadede faizleri düşürmeyecek

 

Wall Street neden Haziran’da faiz artışı bekliyor?

 

IMF: ABD'de faiz oranlarının yüksek kalması gerekiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selahittin Akgül 04 Haziran 2023 10:49

    74YŞ EMEKLİ 7500 PİRİM MAAŞ 7500TL ADALET Mİ KİRALAR ZAMLAR TÜİK ENFLASYON DÜŞÜK GÖSTEREN ALLAHIM BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN AMİN HELLAL ETMİYORUM