E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİkinci yarıda borsa rallisini tetikleyecek 5 unsur---

İkinci yarıda borsa rallisini tetikleyecek 5 unsur

İkinci yarıda borsa rallisini tetikleyecek 5 unsur
01 Temmuz 2022 - 12:39 borsagundem.com

Küresel borsalar yılın ilk altı ayında oldukça sert düşüşlere maruz kaldı. NDR Baş Stratejisti Ed Clissold’a göre ikinci yarıda olası bir ralli için 5 konuda beklentilerin karşılanması gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yükselen enflasyonun ve merkez bankalarının sıkı para politikalarının etkisiyle küresel borsalar bu yıl rekor derecede düşük performans gösterdi. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yıl başından itibaren %20’nin üzerinde düşerek 1970 yılından bu yana en kötü ilk yarı performansını sergiledi.

ABD’de son 40 yılın en yüksek seviyesinde dolaşan enflasyon, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı ve resesyonla ilgili artan endişeler, hisse senetlerinden tahvillere ve kripto para birimlerine kadar her alanda varlık fiyatlarını aşağı çekti. Tüm bunlara rağmen, Insider’ın haberine göre, borsa araştırmaları şirketi Ned Davis Research’un (NDR) piyasa notunda beş ekonomik faktörde iyileşme belirtileri görülmesinin borsalarda toparlanmayı sağlayabileceği belirtiliyor.

NDR’ın ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Ed Clissold konuyla ilgili açıklamasında, “Olağanüstü derece zayıf ilk yarıları neredeyse her zaman güçlü ikinci yarılar takip eder. İkinci yarıda olası bir toparlanma enflasyon, FED, ekonomi, jeopolitik ve bilançolar alanında iyileşmeler gerektirecektir" ifadelerine yer verdi.

Tüm bu şartlar uzun bir liste gibi geliyor olabilir. Ancak yatırımcı duyarlılığının son derece kötümser seviyelerde kaldığı ve piyasaların halihazırda kötü haberleri fiyatlandırdığı bir ortamda makro verilerdeki herhangi bir gelişme hisse senetlerinde satın alma baskısına yol açabilir.

Clissold, “Ayı piyasaları sadece kendi başlarına bitmez. Makro faktörler piyasanın lehine döner” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre NDR baş stratejisti borsalarda ikinci yarıda etkisini hissettirecek beş maddeyi şöyle sıraladı:

1. “Dezenflasyon ikinci yarıda ralliyi tetikleyebilir”

NDR strateji notunda enflasyonda olası bir düşüşün borsa rallisini tetikleyebileceği belirtiliyor. Clissold, “Enflasyon cephesindeki birkaç iyileşme işareti, hisse senetlerinde bir ralliyi tetiklemek için yeterli olabilir. TÜFE, Haziran 2020'den bu yana hızlanıyor. Altı aylık hareketli ortalamanın altında bir kırılma, enflasyonun en kötüsünün sona erdiğine işaret edebilir” dedi. Mayıs ayında ABD’de tüketici fiyat endeksi yıllık bazda %8,6 yükselişle ile 40 yılın en yüksek seviyesine tırmanmıştı. Altı aylık hareketli ortalama %8,0 civarındaydı.

2. "Uzun vadeli getiri eğrisinin tersine dönmesi, sert bir inişe işaret edecektir"

FED'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde bir resesyona neden olmadan enflasyonda yumuşak bir iniş sağlayıp sağlayacağını görmek için yatırımcıların üç aylık ABD Hazine getirilerini izlemesi gerekiyor. Clissold, “FED yetkilileri, bir resesyona sebep olma riskini dahi göze alarak enflasyonu kontrol altına almak taleplerini açık bir şekilde belirttiler. Amaçları yumuşak bir iniş elde etmek. Ancak ekonominin uzun vadeli sağlığı için kredibilitelerini ekonomik büyümenin birkaç çeyreğinden daha önemli görüyorlar” dedi.

3. Ekonominin resesyondan kurtulması

Clissold, "Resesyon dışı bir ayı piyasası 9,1 ay içinde ortalama % 25 düşerken, durgunluk dönemlerindeki ayı piyasaları ise 15.3 ay boyunca ortalama % 34,6 düşüyor. Son 50 yılda, medyan resesyon dışı ayı piyasası 6,8 ay içinde %18 düştü. Ekonomi bir resesyondan kaçınabilirse, mevcut düşüşler hem zaman hem de fiyatlar açısından ortalama bir ayı piyasasına yaklaşıyor" dedi.

4. Ara seçim dönemlerinde üçüncü çeyrek ortalamaları düşük

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden çatışmaya bir çözüm sadece borsa için bir rahatlama sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Kasım ayında yapılacak ara seçimler de bir ralli yaratabilir. Araştırma şirketi, borsa getirilerinin ABD’deki ara seçim yıllarının üçüncü çeyreğinde tarihsel olarak zayıf olduğunu vurguladı.

Clissold konuyla ilgili açıklamasında, "Başkanın partisi, özellikle ABD Başkanı’nın ilk döneminde hem Meclis hem de Senato'daki koltuklarını kaybetme eğilimi gösterir. Boğalar için iyi haber şu ki, tarihsel olarak, Demokrat başkanlar Kongre'den güçlerini en azından biraz kaybettiklerinde enflasyona göre düzeltilmiş getiriler daha yüksek olmuştur" ifadelerine yer verdi.

5. Bilançolar

Baş stratejist bilançolardaki yavaşlamanın derecesinin ikinci yarıda borsa rallisinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair ipuçları taşıdığını belirtiyor. Clissold, "Yıldan yıla yapılan zorlayıcı karşılaştırmalar, 2022’de bilanço artışlarının artışının yavaşlayacağını neredeyse garanti ediyordu. Bu yavaşlamanın şiddetiyle ilgili bir mesele. Şirketlerin çalışan maliyetlerini nasıl kontrol ettikleri, ikinci yarıdaki bilanço revizyonların iyi yönde mi etkileneceğini yahut bilanço resesyonunun habercisi mi olacağını belirleyebilir" dedi.

Küresel yatırımcıların tercihi temettü hisseleri

 

Resesyon endişeleri güvenli limanlara yönelimi artırdı

 

Dow Jones endeksi 1962'den beri en kötü gününü yaşadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)